Studia: Teoria Tańca

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
Kasia G

Post autor: Kasia G »

ja też i to dwukrotnie wczesniej miałam i filozofie i psychologie i wszystko musiałam powtarzać - filozofia rzeczywiście koncentrowała się na "filozofii muzyki" więc no problem. Za moich czasów (2 edycja) reszta wymienionych przedmiotów raczej nie wnosiła nic nowego i była dla mnie małym rozczarowaniem (o wymienionej estetyce tańca nie wspomnę)... Natomiast obecnie chyba jest lepiej i zapewne warto. Mnie sie po prostu dobrze na tych studiach studiowało z ciekawymi ludzmi z róznych dziedzin tańca (zarówno z mojej Teorii jak i z równoległej Pedagogiki). Znajomości, przyjaxnie, etc. bo nawet ficjalnie tych studiów nie zakończyłam pracą pisemną.... heh
esh

Post autor: esh »

Witam wszystkich!
Bardzo interesuje mnie ten kierunek i też się nad nim poważnie zastanawiam, jest jeszcze trochę czasu więc zobaczymy czy będę mógł zacząć w tym roku ;)
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

Jak jesteś tancerzem, co widać po załączonych danych, to nie wiem, czy nie lepsze dla Ciebie byłyby nowe studia, które mają ruszyć na AM - Teoria tańca i taniec, czy coś takiego. W każdym razie ma być to taka teoria ale dla osób mające jakieś umiejętności taneczne. Ma też kształcić w kierunku choreografii itd. Na marginesie - tym samym jest to coś dla osób, które ukończyły licencjaty typu choreograf, tancerz zarówno na uczelniach prywatnych jak i AM (ten I stopień), bo te studia, o których pisze mają dawać magistra.
Kasia G

słusznie, bo na Teorii Tańca żaden tancerz nie dowiedział się zbyt wiele nowego, co najwyzej usystematyzował sobie wiedze historyczną i o najnowszych trendach w choreografii (nie mówię o takich przedmiotach jak filozofia muzyki, która była bardzo ciekawa ale powiedzmy "abstrakcyjnie ciekawa" a nie przydatna w życiu czy pracy)
esh

Post autor: esh »

O proszę! Nie słyszałem wcześniej o planach utworzenia takiego kierunku, a czy może Ty Sagittaire lub Ty Kasiu G. macie więcej konkretnych inf? Kiedy najszybciej lub czy w ogóle ten kierunek powstanie etc?
I kolejny wariant do przemyśleń ehh :)
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

Zobacz prosze na blogu prof. ewy Wycichowskiej, list przedostatni.
http://ewawycichowska.blog.onet.pl/
z tym, ze to dopiero w sferze marzen... Zobaczymy czy i kiedy cos takiego powstanie. Ja dla siebie wolę Teorię ale oczekuję po tych studiach czegos innego...
Kasia G

na razie wklejam informacje tu zanim pojawią się dokładniejsze dane:

Myślę, że zainteresuje Państwa wiadomość, że w UMFC otwieramy nowe studia magisterskie, niestacjonarne w specjalności Choreografia i Teoria Tańca. Senat ostatecznie wyraził zgodę i od października "ruszamy". Wkrótce na stronach UMFC znajdą się szczegółowe informacje. Miejmy nadzieję, że za rok uda się otworzyć studia stacjonarne na kierunku Taniec, w specjalności "Taniec i Choreografia".
Pozdrawiam, M. Kucharska-Nowak
Chiaranzana

Post autor: Chiaranzana »

Brawo :064:
kropa

Post autor: kropa »

skad ta informacja, gdzie mzna ja przeczytac ?
kropa

Post autor: kropa »

ok juz znalazłem :P
ODPOWIEDZ