Czy nie jest za późno by zacząć tańczyć?

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Dolores1984

Post autor: Dolores1984 »

[bd9]Wiosno
[/bd9]
Nie załamuj się. Wydaje mi się ,że spokojnie możesz poszukać jakiś zajęć dla dorosłych. Zresztą wspaniali użytkownicy na pewno Ci pomogą i znajdą Ci jakąś alternatywę na spełnienie marzenia z dzieciństwa.

Nie musisz występować w najlepszych teatrach żeby czuć się szczęśliwa przez to co robisz.
Powodzenia.
Wiosna

Post autor: Wiosna »

Dziękuje Wam Bardzo za tak dobre słowa. Może to było "to". Podziwiam balet za delikatność subtelność, gracje , nie tylko na scenie ale w srodku wenatrz mnie, te ruchy sa piekne, a osobowść taka jest prawdziwym skarbem...

Nigdy nie wnikalam balet i mam zerowe pojecie o tym. Chodzenie na palcach ( pointach ? dzis poznalam ta nazwe :) ) jest czyms przepieknym ... Sprobowałam tak stanąć wystalam moze z pare sekund, co za ból ! Naprawde niemam o tym pojecia a taki styl zycia , osobosc mnie ujmuje, to nie tylko ruchy to dusza to serce to taka prawdziwa perła....

Nie wiem od czego zaczać ...

A wiec: pomocy !
Nataszaa

Post autor: Nataszaa »

No więc od początku... :) Lekcje klasyki dla dorosłych to po prostu zajęcia tańca klasycznego dla dorosłych osób. Nie musisz się stresować, że dopiero zaczynasz, bo to właśnie dla takich osób zajęcia :) Szkoły które oferują takie zajęcia: [URL=http://www.sempretaniec.pl/baletdorosli.html]SEMPRE[/URL], [URL=http://www.balet-krakow.pl/oferta_zajec.html#top]Krakowska Akademia Tańca L'art de la Danse[/URL] (musisz zjechać trochę na dół). Poszukam jeszcze szkół i dam ci znać :)

Co kupić - gdy już zapiszesz się do szkoły, upewnij się że nie ma wymogów co do jednolitego stroju itp. Jeśli panuje "pełna dowolność", możesz zacząć buszowanie :) Ja polecam sklepy:
[URL=http://paquita.pl/sklep//index.php]Paquita[/URL] i [URL=http://www.etiuda-online.pl/]Etiuda[/URL]. A rajstopy polecam kupić w hurtowni baletowej "Raj". :) Tu poczytasz o [URL=http://www.balet.pl/forum_balet/viewtopic.php?t=3338&postdays=0&postorder=asc&start=0]baletkach[/URL]. Ale moim zdaniem nie ma na razie potrzeby inwestować w baletki Blocha itp, tylko w tańsze, żeby je wypróbować :)

Tu poczytasz o pierwszej lekcji klasyki: [URL=http://www.balet.pl/forum_balet/viewtopic.php?t=3436]KLIK[/URL] i [URL=http://www.balet.pl/forum_balet/viewtopic.php?t=1829]KLIK[/URL]

Na "chodzenie na palcach" przyjdzie czas... za jakiś czas :) To nie przychodzi łatwo i wymaga wiele pracy :)
blancari

Post autor: blancari »

[bac]Wiosna [/bac]- jako że ja zaczynałam przygodę z baletem jako zupełnie dorosła to powiem z doświadczenia:

1) Zajęcia dla dorosłych w na rzetelnym kursie wyglądają tak samo jak w szkole baletowej, z drobnymi modyfikacjami z racji tego, że na sali są osoby dorosłe, no i nie mają zajęć codziennie jak w szkole. Niestety, czasem zdarzają się nauczyciele, którzy uważają, że z dorosłych nic nie będzie i urządzają "rekreacje baletowe", nie zwracając zbytnio uwagi na technikę, tylko wymyślając baleto-podobne układy. Ale od takich nauczycieli należy uciekać, zanim się dorobisz kontuzji. W porządnej szkole będziesz miała rozciąganie, ćwiczenia przy drążku i na środku.

2) Ubiór zależy od szkoły. Jedne zakładają po prostu strój sportowy, ale rzetelni nauczyciele z reguły wymagają przynajmniej kostiumu i rajstop/trykotów, bo wtedy najlepiej widać co robi ciało. W niektórych szkołach należy mieć strój w określonym kolorze. Najlepiej zapytać o to przy zapisie. Na początek nie musisz inwestować w najdroższe kostiumy, takie zwyczajne można kupić już za 35zł, do tego rajstopy baletowe - ok 20zł i baletki (również znajdziesz w granicach 20-30zł). Potem, jak CI się spodoba to pewnie zaczniesz inwestować w bardziej wypasione ciuchy. Poza tym te baletowe kostiumy tworzą taki charakterystyczny klimat lekcji.

3) Co do ćwiczeń: najlepiej zapisz się na zajęcia, gdzie nauczyciel dopilnuje Twojej postawy i dokładnie skontroluje Twoje ruchy. Ćwicząc w domu bez żadnego przygotowania możesz tylko utrwalić sobie złe nawyki, które potem trudno wykorzenić. Aby pójść na pierwsze zajęcia naprawdę nie musisz się w domu przygotowywać. Możesz się trochę rozciągać, ogólnie wzmacniać ciało, bo to się zawsze przyda. Ale nie katuj się, bo kontuzja Ci niepotrzebna.

Powodzenia!
I uważaj - balet uzależnia :D :D :D
lovedance

Post autor: lovedance »

Moją pasja jest taniec, mam pointy,mam w pokoju drążek i rozciągam się codziennie. Wy(niektórzy) piszecie że 4 godz. tańca to jest za mało ja mieszkam w Grudziądzu i jest tu dużo zajęc tanecznych ale nie ma baletu. Chciałabym miec chodź 4 godz. tygodniowo.

Mam pytanie czy oprócz OSB jest jakaś szkoła baletu(prawdziwa) gdzie można się dostac bez chodzenia na zajęcia baletowe. Jeśli ktoś oglądał "Światła sceny: chwytaj szansę" to wie o co mi chodzi.

A i jeszcze chciałabym napiszac że naprawdę niektóre z was maja szczęście jesli chodzi o taniec. :smile:

Ps. Czy jeśli tańczyc balet w wieku 18 lat to mam jakeś szansę w tej dziedzinie.? Ponieważ do najbliższego OSB mam 2 godz. jazdy i mama powiedziała że dopóki nie skączę 18 lat to nie mogę sie wyprowadzic więc z OSB nici. Mam 13lat.
blancari

[b79]lovedance[/b79] - jeśli będziesz mogła zacząć balet w wieku 18 lat to trafisz na zajęcia dla osób dorosłych. Ważne jest wtedy by wybrać rzetelne zajęcia.

Czy masz wtedy jakieś szanse? Zależy na co. O ile nie jesteś ponadprzeciętnie uzdolniona to na światową karierę baletową będzie już raczej za późno.

Niemniej jednak, jeśli będzie Ci zależało i będziesz się pilnie uczyć- masz szansę podziałać w różnych teatrach tańca wykorzystujących taniec współczesny, jazz i elementy tańca klasycznego.

W każdym razie - nawet jeśli nie masz możliwości ćwiczyć teraz tańca klasycznego - ćwicz inne techniki. Chodzi o to, żebyś miała rozciągnięte i sprawne ciało oraz świadomość ciała i ruchu. To Ci potem bardzo pomoże.
lovedance

Post autor: lovedance »

Dzięki.
Chodzę na różne style: 1 rok w domu kultury, 4 lata towarzyskiego i zaczęłam tańczyc w grupe tańca nowoczesnego. Ale nie o to mi chodzi, ja bym chciała się dowiedziec czy gdzieś jest szkoła taka jak w filmie pt."Fame" czy "światła sceny:chwytaj szansę".

Wiem że nie osiągnę światowej kariery, ale dziękuje za informację ż emoge występowac w teatrze, o tym właśnie marzę. :smile:
modelina21

Post autor: modelina21 »

Czesc Wam, dziewczyny. Czytajac Wasze wypowiedzi, przede wszystkim Twoją, Wiosno, robi mi się smutno, bo tak jakbym czytała o sobie:( Też miałam wielkie marzenia, ale ze względów finansowych nie chciałam się z nimi wychylać. Teraz mając 21 lat mogłabym poniekąd spełnić swoje ambicje, ale jest juz za późno:( cholera:( chciałabym nauczyć się tańczyć, praktykować balet. Od małego kocham taniec, ale balet najbardziej:( Włąśnie po obejrzeniu Czarnego Łabędzia wszystko do mnie wróciło... Rozumiem Was...
blancari

[b16]modelino[/b16] - na to, żeby tańczyć balet dla siebie nie jest za późno. Tak więc, skoro bardzo tego pragniesz - poszukaj zajęć i zacznij tańczyć. Jak nie spróbujesz to będziesz do końca życia żałować.

U mnie w szkole jest kobieta, która zaczynała w wieku 30 lat i od 13 lat tańczy i pokazuje wszystkim, że nie jest za późno, żeby coś ładnie zatańczyć. Na pointach też
madelaine

Post autor: madelaine »

Na spełnianie marzeń nigdy nie jest za późno i wcale nie trzeba osiągać zawodowego poziomu, by czerpać- najważniejszą przecież- radość i satysfakcję z tego, co się robi.
ODPOWIEDZ