Klasyka - Poznań - warsztaty, studia baletowe

Ogłoszenia, informacje i dyskusje o kursach, konkursach, warsztatach, audycjach, powstających szkołach. Kursy baletowe dla dorosłych;
blancari

Post autor: blancari »

W Poznaniu jest jeszcze Akademia Tańca Piruette, gdzie są zajęcia popołudniowe i dla dzieci i dla dorosłych.

http://www.atpirouette.pl/

W ciągu roku są zajęcia regularne, a warsztaty to raczej w wakacje.

Sama tam chodzę na zajęcia dla dorosłych i jestem bardzo zadowolona. Na balecie średnio się znam, ale z racji że sama jestem instruktorem - potrafię docenić rzetelnego i kompetentnego nauczyciela.

Są trzy poziomy zaawansowania. Grupy są niewielkie, więc każdy jest cały czas "na celowniku" i nie da się obijać w czasie lekcji. Trzeba dać z siebie wszystko.

Tak więc uważam, że można te zajęcia szczerze polecać. Tym bardziej, że widzę efekty we własnym tańcu.

No i jest taniej niż we Fouette.
agagla

Post autor: agagla »

Studio Baletowe "Solistka"
http://www.tanieckinga.pl/
Poznań, os. Oświecenia

Grupy niewielkie, co pół roku organizowane są przedstawienia
Grupa dla młodzieży i dorosłych - poniedziałek g. 19
cena za jedne zajęcia: 25 zł, przy płatności miesiąc z góry 80/100 zł w zależności od ilości zajęć w miesiącu
kaktus

Post autor: kaktus »

W Poznaniu mamy kilka studii (studiów?) baletowych. Te które mają zajęcia również dla starszych osób:
*Piruette
*Studio Anny Niedźwiedź
*Solistka
*Fouette?

W którym prezentują najwyższy poziom nauczania? Czytałam, że na Oświecenia jest bardzo miła, przyjemna atmosfera. To też jest ważne, ale na pierwszym miejscu stawiam jednak poziom. Wolę się uczyć dłużej, ale dokładniej :)
blancari

Chodzę do Piruette - jest genialnie, zajęcia prowadzi Iwona Ratajczak, doświadczona nauczycielka, po solidnych studiach w Moskwie. Zajęcia są prowadzone bardzo rzetelnie, z nastawieniem zarówno na technikę jak i porządne rozciąganie. Pani Iwona jest bardzo drobiazgowa, w trakcie zajęć ma oko na wszystkich, do każdego cały czas podchodzi, poprawia.

Co śmieszniejsze - jak kupowałam sobie "wyprawkę" baletową w sklepie baletowym i się przyznałam do kogo będę chodzić, to mnie zapewniali, że "O! Pani Ratajczak to jest surowa profesorka!" Surowa jest, ale i bardzo sympatyczna, więc w grupie zawsze na zajęciach jest wesoło, chociaż wszystko boli.

Są 3 poziomy zaawansowania dla dorosłych.

Do Fouette chodziła moja koleżanka, ale zrezygnowała, bo w jednej grupie były dziewczyny tańczące jakiś czas (mierzony w latach a nie tygodniach) jak i początkujące. Nauczycielka ponoć leciała z materiałem, żeby dogonić te zaawansowane, więc nie bardzo był czas na pracę nad szczegółową techniką.

U reszty ani ja, ani moi znajomi nie byli.

Myślę, że najlepiej przejść się do każdej ze szkół na lekcję i poczuć na własnej skórze.
Wercia50

Post autor: Wercia50 »

Wielkie dzieki za odpowiedź. Odwiedzić zajęc raczej nie jestem teraz w stanie, bo nie mieszkam w Poznaniu, tylko 100 km od Poznania. Ale w wakacje bede miała możliwość być tam dłużej u siostry, stąd moje pytanie o kurs czy warsztaty. Będę się dowiadywac, wazne, że wiem juz teraz przynajmniej gdzie szukac :)
Anijlka

Post autor: Anijlka »

[quote="blancari"]Chodzę do Piruette - jest genialnie, zajęcia prowadzi Iwona Ratajczak, doświadczona nauczycielka, po solidnych studiach w Moskwie. Zajęcia są prowadzone bardzo rzetelnie, z nastawieniem zarówno na technikę jak i porządne rozciąganie. Pani Iwona jest bardzo drobiazgowa, w trakcie zajęć ma oko na wszystkich, do każdego cały czas podchodzi, poprawia.

Hej a na jaki poziom chodzisz?
Anijlka

Post autor: Anijlka »

do blancari.

hej a na jaki poziom chodzisz?
blancari

Jestem w grupie początkującej, od października.
Odetta.

Post autor: Odetta. »

Ja też :D
A wiecie, czy są jakieś warsztaty baletowe w wakacje?
nin(j)a

Post autor: nin(j)a »

Ja mam troszkę inne pytanie,ale BARDZO dla mnie ważne: która szkoła Piruette,czy Fouette lepiej przygotuje do zawodu tancerza? Proszę o szczere i szybkie odpowiedzi :D
ODPOWIEDZ