zajęcia z klasyki - Łódź

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
Natix

zajęcia z klasyki - Łódź

Post autor: Natix »

Więc mój problem polega na tym, że po prostu zakochałam się w balecie. I bardzo bym chciała ćwiczyć balet. Tylko nie bardzo wiem jak się za to zabrać (mam 12 lat). ;/
Georgia~

Post autor: Georgia~ »

hej hej witamy na forum i zapraszamy do przedstawialni :D hmm...a może zaczniesz od napisania skąd właściwie jesteś??? Może akurat w Twoim mieście za rogiem jest OSB??? :D :P
Natix

Jestem z małej miejscowości pod Łodzią . A Konkretnie z Koluszek (nie wiem może ktoś słyszał)
W Ośrodku Kultury jest niby jakaś szkoła tańca, ale baletu chyba nie ma ;/ Są tylko tańce typu : nowoczesny i towarzyski. ;/ Więc kompletnie nie wiem jak mam zabrać się do ćwiczenia baletu ;// Mam zamiar kupić sobie Pointy - tylko po co mi skoro nie wiem jak w nich się porusza?! o: Pomocy !
inaenka

Post autor: inaenka »

Witaj na forum :)

Trafiłaś do dobrego działu. Zapoznaj się z różnymi tematami. dla ułatwienia podpowiem Ci dwa:
http://www.balet.pl/forum_balet/viewtopic.php?t=7191
http://www.balet.pl/forum_balet/viewtopic.php?t=3539

Bardzo trudno zabrać się za typowe ćwiczenia klasyczne jeśli nigdy nie było się na lekcji, zatem nie łudź się - możesz się rozciągać, ćwiczyć równowagę (joga, pilates), ale techniki nie nauczysz się. Pointy to w ogóle odrębna kwestia, można je odpuścić, a z pewnością nie należy się za nie brać na początku i to w dodatku samodzielnie.
Polecam lekcje jogi, pilatesu, stretchingu oraz... elementów techniki klasycznej na YouTubie, ale pamiętaj - [u:cb6491c3df]nic nie zastąpi prawdziwych lekcji[/u:cb6491c3df] baletu.

Jak się już rozejrzysz, ten temat zostanie przeniesiony lub usunięty, ponieważ powtarza takie same, poruszone już tutaj, sprawy:)
Natix

Dziękuje Ci ;pp Właśnie o takie sprawy mi chodziło ;pp Jeszcze raz dziękuje . A jeśli chodzi o temat, że się powtarza- fakt nie popatrzyłam na inne przepraszam ;/
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

witaj Słoneczko (tym serdeczniej, że z Łodzi - Koluszki to jak dla mnie Łódź:)).
A powiedz mi: chciałabyś chodzić do Szkoły Baletowej? Czy tak po prostu poćwiczyć dla siebie????
Nie wiem jak u Ciebie wygląda sprawa z ewentualnymi dojazdami, bo dla mnie dojechać z mojej pracy do Koluszek to czasem blizżej niż w drugi koniec Łodzi, ale skoro masz kilkanaście lat i chodzisz do szkoły to może być problem......
W każdym razie najlepsza rzecz (o ile te dojazdy to nie byłby problem) to takie zajecia w łódzkiej Szkole Baletowej, prowadzone 2 razy w tygodniu wieczorem, dla dzieci od 3 lat w górę (jest wiele chętnych dzieci, więc zajęcia są dla 2 grup, a zatem mozna wybrac dogodniejszy rozklad). Można tam pod okiem pedagoga ze szkoły baletowej zacząć przygodę z baletem, którzy najlepiej by Cie chyba pokierował i rozpoznał i powiedział, czy mas ztalent czy nie.
Jestes młodzitka, więc masz jeszcze czas, żeby zojąć sie tancem tez profesjonalnie:)
Natix

Witam ! :) Chętnie będę dojeżdżać do Łodzi, a dojazdy to nie problem -busy są i PKP tylko zastaje spojrzeć w plan lekcji i może będzie pasować (oby):D A czy dla siebie che ćwiczyć czy chodzić do Szkoły Baletowej ? To do Szkoły Baletowej :) Czy mogła by Pani podać mi adres tej szkoły ?
inaenka

Post autor: inaenka »

[size=9:e139322989]hehe Sagi, jak masz 100 lat to się nie dziw teraz...proszę Pani
(przepraszam, musiałam, zaraz skasuję)[/size:e139322989]

Jak miło, jak przychodzą tu takie kwiatuszki, zostają na dłużej i nawet można "obserwować" jak rozkwitają w tańcu :D
Trzymam kciuki Natalio!
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

haha Inaenko nie przepraszaj-to bylo urocze. a do naszego uroczego Kwiatuszka :) powiem tak:
Tutaj masz link do tych zajęć w Łódzkiej Szkole Baletowej:

http://www.osblodz.pl/4l/index.html

Jeśli myślisz o łódzkiej Szkole baletowej, to to byłoby coś dla Ciebie.

Tylko jest taki problem, że jakkolwiek pociągi do Koluszek masz co kilka/kilkanaście minut (częściej niż autobusy w łódzkim MPK, to jednak dojście do SB w Łodzi z Dworca Fabrycznego jest w godzinach wieczornych nieciekawe, jedzie się z pół godziny albo i więcej i trzeba dojść kawałek koło najgorszych melin w Łodzi). Troszkę się martwię o to.... Ja sama nie za chętnie bym tam sobie poszła na spacer po 18:00, a Ty musiałabyś mniej więcej w tych godzinach tam iść i to kawałek drogi.

Ale wiesz co; zaraz przy dworcu fabrycznym, tuż za teatrem wielkim, jest szkoła niepubliczna tańca i w ofercie mają też zajęcia dla dzieci w grupach od lat 5 :
http://www.nsbaletowa.pl/
Ta szkoła przygotowywuje te dzieci do SB, i działa na podobnych zasadach jak SB (w SB też trzeba płacić za te zajęcia przygotowywujące, więc wydatek i tak jest i tak). Nie wiem, kto uczy dzieci małe ale kadra w tej szkole niepublicznej z zasady jest b fajna, złożona z tancerzy bardzo fajnych. Śmiem powiedzieć, że np zajęcia z tanca wspolczesnego nie wiem czy nie maja nawet lepszego pedagoga niz dziewczyny w SB... ale to moje zdanie..., byc moze mylne...

(Jesli ktorys z linkow, Ci sie nie otworzy, to powiedz proszę, to skopiuję zawartość).
Natix

yyy... No tak przez takie meliny to żadna przyjemność przechodzić wieczorem(szczególnie zimą), ale jak by były zajęcia w piątki lub w soboty to bym mogła nie przechodzić przez te meliny tylko iść na noc do babci (bardzo niedaleko mieszka od tej szkoły jak patrzyłam) , babcia zawsze się ucieszy, że wnuczki przyjadą :D A tamta szkoła ta druga niedaleko Teatru Wielkiego to lepsza od tej pierwszej ? (A linki chodzą dobrze - Dziękuje :) )
ODPOWIEDZ