Dawniej a dziś, czyli historia baletu

Balet "od kuchni". Style i "szkoły" (np. rosyjska, francuska, włoska, duńska itp.), choreografia, pantomima, poszczególne balety, muzyka baletowa; historia baletu; zagadki;
julianka

Post autor: julianka »

[quote:7ab9554934="Ola.K"]kiedy założył pierwszą paczkę?[/quote:7ab9554934]

Hehe o tym mieliśmy na W.O.T.'cie :twisted:

I ja też nie pamiętam :lol:
inaenka

Post autor: inaenka »

Jestem w posiadaniu przesympatycznego przewodnika baletowego. "Bluff your way in ballet" coś w rodzaju pigułki - krótko, zwięźle, na temat i błyskotliwie. Wspomniano w tej książeczce, że pierwszy krok ku skróceniu spódnicy zrobiła Marie de Camargo na początku XVIII wieku -jej spódnica odsłoniła kostki. Następnie Marie Sallé, w "Pigmalionie" wystawianym w 1734 r. w Londynie pokazała się w tunice w stylu klasycznym, czyli baaardzo odważnie.
[u:6142ba4447]Jednak[/u:6142ba4447] prototyp paczki romantycznej o długości 30 cm od podłogi wprowadziła rzeczywiście Marie Taglioni. Później paczki były stopniowo skracane, aż w 1880, Virginia Zucci weszła na scenę w pierwszej klasycznej paczce odsłaniającej również kolana. No, i później znów tutu skracano i skracano i urozmaicano do takich jakie znamy obecnie :)

Zatem:
[b:6142ba4447]pierwsza paczka romantyczna - Marie Taglioni - 1832[/b:6142ba4447]
[b:6142ba4447]pierwsza paczka klasyczna - Virginia Zucci - 1880
[/b:6142ba4447]

O historii tutu mamy w [URL=http://www.balet.pl/forum_balet/viewtopic.php?p=132514]tym temacie[/URL]

Trochę jest [URL=http://tutulove.wordpress.com/tag/marie-taglioni/]tutaj[/URL] i w kilku innych miejscach.
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

od kiedy mozna zobaczyc na scenie paczke klasyczna? konkretnego spektaklu nie jestem w stanie podac ale w Krotkim zarysie z 2009 r. jest napisane na s. 176, ze paczka klasyczna pojawila sie w drugiej polowie XIX wieku, wraz z upadkiem baletu na zachodzie Europy. Wówczas nastąpiło znieksztalcenie techniki klasycznej, polegajace na tym, ze technika baletowa przestala wyrazac tresc a zaczela byc tylko okazją do popisow umiejetnosci, pelne poezji pozy tanca klasycznego stawaly sie akrobatycznymi popisami. Wtedy tez, w związku z potrzebami nowego stylu techniki, paczke skrocono az do linii bioder . I to byla paczka juz klasyczna,
Na marginesie dodam, ze w owym czasie spektakle byly przesycone przepychem, jesli chodzi o kostiumy i scenografie: na scenie roiło się od kostiumów ptkow o, owadow, bożków itd.

Swoją drogą geneza paczki klasycznej nie jest zbyt szczytna, a to jest moj ukochany stroj baletowy (zaliczam sie do tych, ktorzy wola klasyczna od romantycznej ;) )

*) hmm widze, ze pisalysmy mniej wiecej w tym samym czasie, a zatem tak co do postu wyzej, to widze, ze ta anglojezyczna literatura jest bardzo cenna... w polskiej takich szczegolow brak
agata31

Post autor: agata31 »

Paczka romantyczna jest piękna zarówno jak i klasyczna. :)
Ale jak na razie kupie sobie romantyczną.
Ciekawe jak wyglądały pierwsze paczki....
Chiaranzana

Post autor: Chiaranzana »

Ja preferuje tylko paczki romantyczne. Najpierw romantyczna pozniej pojawila sie klasyczna. A dzisiejsza paczka jest w wiekszej mierze zasluga wybitnej projktantki kostiumow baletowych dla zespolu Balanchina - Barbary Karinskiej.
Dla Marie Taglioni paczke romantyczna, projektowal Eugene Lamy. Paczka - spódnica była szyta z muslinu jedwabnego z wykorzystaniem tiulu. Tiul - wynaleziony zostal w 1808 roku we Francji w Tulle a jego produkcja datuje sie od 1818 roku, wyrabiany byl na tiularkach bobinetowych, byly to specjalne maszyny do wyrobow charakterystycznych splotow tiulowych.

http://www.vam.ac.uk/collections/theatre_performance/features/dance/ballet_guided_tour/romantic_ballet/marie_taglioni/index.html

Bardzo ciekawy jest rysunek przedstawiajacy lekcje baletu u Madame Taglioni. Warto zwrocic uwage ze paczka romantyczna nie roznila sie zbytnio od formy sukien balowych oprocz dlugoscia spodnicy. Oczywiscie tancerki nadal nosily gorsety. Jakie to byly gorsety - to oddzielny temat. Na drugim zdjeciu widac gorset wierzchni, ktory byl bardzo modny w latach 1850-1860, tzw gorset szwajcarski " swiss waist" zapozyczony ze stroju ludowego a wykorzystywany takze w strojach baletowych.
Virginia Zucci pojawila sie juz w klasycznej tutu, skroconej do kolan. Nie iwem dlaczego zawsze jest podawana data 1880, w jakim balecie wystapila wtedy, jest dla mnie zagadka. A jak wygladaly dawniejsze tutu, wystarczy obejrzec rzezbe Degasa, kraza tez teorie ze sam artysta tez modelowal tutu ale jak narazie to sa tylko przypuszczenia.
Chiaranzana

Kilka rzeczy przynalezacych Marie Taglioni, w glebi bialy gorsecik "szwajcarski" .

http://www.flickr.com/photos/7711591@N04/3080893201/
Chiaranzana

Dawniej:

http://4.bp.blogspot.com/_MxEwAqH6was/TDvV0FCGbwI/AAAAAAAAAj4/QOGTrW5JpRY/s1600/Courtesy-sm-TLS.jpg

Z [i:c7039a2d18]The Young Lady's Book[/i:c7039a2d18] 1829
Father

Post autor: Father »

Jako, że zainspirowal mnie pewien dawny rodzaj tanca mianowicie Volta, chciałbym coś na jego temat sie dowiedzieć a przede wszystkim jesli macie jakiś filmik to zobaczyć. Oczywiście ten z filmu "Elizabeth" to już widziałem a na Youtube nic ciekawego nie znalazłem. Chodzi mi o podstawowe kroki. :)
nathaliye

Post autor: nathaliye »

http://www.sca.org.au/del/ddb/handouts/la_volta.pdf

coś takiego miałeś na myśli? (szkoda, że nie ma zdjęć)
Father

Post autor: Father »

Yes Madam! Thank You very much :smile:
ODPOWIEDZ