motyw tańca w literaturze i sztuce

Dyskusje o spektaklach, programach TV, książkach, artykułach, nagraniach CD/video/DVD, fotografii, stronach internetowych;
Hydroxizina

Post autor: Hydroxizina »

jak dokończę swój obraz, pozwolę Ci go wykorzystać ;P ;P
Calineczka

Post autor: Calineczka »

Jeśli mogę coś dodać to radzę wybrać coś oryginalnego. Sama miałam obraz matisse'a i pani egzaminator była szczerze zdziwiona tym wyborem, nawet poza prezentacją pytała się dlaczego akurat ten wybrałam i czy naprawdę ten obraz mi się podobał. Można nieźle zaskoczyć komisję swoim wyborem, przede wszystkim nie zanudzić ich, a może i ewentualnie dostać punkt więcej :)
Kawka

Post autor: Kawka »

Moim zdaniem interesująca twórczość Renaty Brzozowskiej:

http://www.malarstwo-olejne.com/index.php?id=19&L=0
Chiaranzana

Post autor: Chiaranzana »

Jak dla mnie to ta pani z komisji nie znala calej tworczosci Matissa. Tak wogle to od roku sie zastanawiam komu sluzy zdawanie matury z historii tanca i jakie z tego sa korzysci? :?:
Calineczka

Post autor: Calineczka »

Znała czy nie znała, nie wiem, ale na pewno była zdziwiona, że nie wybrałam obrazu, którego opracowanie łatwo znaleźć, wtedy wystarczy wykuć na blachę bo nie czarujmy się, ale dużo osób wybiera znane obrazy właśnie po to. A WOT nie jest potrzebny na pedagogikę baletu przypadkiem?
Kawka

Post autor: Kawka »

Co do motywu w literaturze, przypomniała mi się ballada Bolesława Leśmiana "Świdryga i Midryga" :razz: .
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

Bal w operze Tuwima! :)
meegson

Post autor: meegson »

ja proponuje również wykorzystać książkę 'Lekcja tańca' można ją naprawdę ciekawie opracować.
:)
sisha945

Post autor: sisha945 »

motyw dance macabre (drzeworyt Holbeina lub obraz Bernta Notke "taniec śmierci")
ODPOWIEDZ