przeprost kolan

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Biedronka987

Post autor: Biedronka987 »

Ja nie mam w ogóle przeprostów ale jak przeczytałam , jakie metody stosują niektórzy forumowicze, to zaczynam myśleć, czy takie "oszpecanie się" w moim przypadku jest porządane... Raczej nie uda mi się zostać baletnica, wiec jako amatorka nie muszę chyba umieć wszystkiego tak perfekcyjnie... Co o tym myślicie, lepiej poćwiczyc przeprosty czy nie?
zola

Post autor: zola »

moim zdaniem przeprosty u tancerek, a szczegolnie tych z duzym podbiciem, wygladaja bardzo ładnie. sama tez mam przeprosty, moze nie tak jak te wszystkie solistki baletowe, ale mam ;) ale mi sie to podoba ;P i nie wiem dlaczego to jest niby "oszpecanie sie". noo mi to troche przeszkadzalo a to tylko dlatego ze gdy nie mialam na maksa wciagnietych kolan, moja nauczycielka od razu zwracala na to uwage bo wiedziala ze mam przeprosty i ze moge bardziej xd
madziadziama5

Post autor: madziadziama5 »

ja mam takie pytanie :) :
nie mam za dużych przeprostów... dlatego chciałabym mieć większe.
Jakie robić ćwiczenia by przeprosty się zwiększyły.? ;)
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

Kiedy siedzisz i czytasz lub oglądasz telewizję, postaw przed sobą krzesełko bądź taborecik i połóż na nim stopy. Możesz też kłaść nogę na nogę (jednak zmieniaj je wówczas co jakiś czas). W ten sposób wprowadzisz do zwykłych codziennych czynności element delikatnie rozciągający.
Ja od małego lubiłam siedzieć w ten sposób i przeprosty mam... niezłe ;)

Bardziej wyszukane ćwiczenia znajdziesz w wyszukiwarce (opcja 'szukaj').
nin(j)a

Post autor: nin(j)a »

Mnie podobają się tylko w nogach przeprosty, ale nie jestem masochistką,zeby robić jakieś cuda dla prezprostów.

Czasami też robię tak jak Kasia, ale raczej nieumyślnie :D
Buba

Post autor: Buba »

ja na przeprosty mam bardzo dobre ćwiczenie (jak juz wcześniej zostało podane to przepraszam). Mianowicie stoję na wprost ściany, jedną nogę kładę na ścianie (tak na 110*) i delikatnie naciskam rękami. Tylko tzrba uważać, bo można niechcący zrobić sobie krzywdę. Tak mnie kiedyś nauczyła trenerka akrobatyki i do dzisiaj tak sobie ćwiczę czasami :)
takedream

Post autor: takedream »

a czy na przeprosty zwykłe rozciąganie nie jest przydatne? np. siedzieć z nogami przed sobą i pochylać się do nóg, najlepiej we flexie, albo łapać nogę kiedy leżymy i ciągnąć do głowy, też we flexie najlepiej.
Buba, spróbuję zaraz Twoje ćwiczenie, może już za pierwszym razem zrobi mi przeprosty warte Zakharovej . ;D
Nuna

Post autor: Nuna »

Czyli niestety da się wypracowac przeprosty... Własnie dlatego nie wcwiczę juz... Bałam sie problemów ze ścięgnami... strasznie mnie boli ze zakończyłam ale... Cóż... takie życie.

Czy znacie kogos kto przeprosty ma a teraz jest juz starszy? Jak mu sie to przekłada teraz na życie codzienne?
Kostaryka

Post autor: Kostaryka »

zdania na temat przeprostów są podzielone. ja o nie walczę jak o niepodległość! :D
kucykMk

Post autor: kucykMk »

Mam taki mały problem , jestem w szkole baletowej . I nie mam przeprostu kolan( może minimalne ), a jestem najlepsza .Moje koleżanki z klasy które też są bardzo dobre mają przeprost . Jeśli znacie jakąś metodę na powiększenie przeprostu , proszę podajcie . Błagam pomocy .

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ODPOWIEDZ