Choreografia i techniki tańca - nowe studia w Łodzi!

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
gab.=)

Post autor: gab.=) »

Hej! Też wybieram się na ten kierunek!! I strasznie ciekawi mnie motyw śpiewania ;p Czy to znaczy, że trzeba mieć przygotowany jakiś utwór ? Na stronie internetowej nie ma takiego info, więc bardzo mnie to zastanawia =)
Neta

Post autor: Neta »

Na spiewie sprawdzaja tylko skale glosu czyli spiewasz np. sol, mi itp. Ja osobiscie szkoly nie polecam jesli ktos ma juz jakies "papierki" z tanca.
AlicjaP

Post autor: AlicjaP »

pytałam babeczkę zajmującą się rekrutacją, bo przecież kierunek nazywa się wokalistyka a specjalizacja to choreografia ... przynajmniej tak trzeba było zaznaczyć w rekrutacji on-line - więc powiedziała żeby się tym nie przejmować, że to tylko tak zostało zorganizowane, a z wokalistyką to nie ma nic wspólnego :D i żeby się nie martwić

więc ja staram się nie martwić :)
alexa07

Post autor: alexa07 »

Neta czemu nie polecasz tych studiow???
Chiaranzana

Post autor: Chiaranzana »

A czy jest tam taniec historyczny?
Kropa-88

Post autor: Kropa-88 »

Moje drogie koleżanki :D
Co do wokalu na tym wydziale, na tym kierunku:
Na egzm sprawdzana jesy skala, oraz słuch muzyczny, czyli trzeba bedzie zaspiewać gamę, wcześniej zaśpiewana, przez prowadzącą-cego. Skoro nie ma inf na stronie nt wczesniej przygotowanego utworu tzn że takiego polecenia na egzm nie bedzie. To czy wokal nie ma nic wspólnego ze samymi studiami... Nie wiem dlaczego Tobie tak powiedziała, my na drugim roku będziemy mieć śpiew solowy, oraz naukę gry na fortepianie, ale ten fortepian nie jestem pewien czy bedzie na drugim czy trzecim. Co do tego czy tancerz powienien umieć śpiewać.
Nasza profesor od tańców dworskich ( ktoś pytal czy są tam tańce historyczne, tak są, od późnego średniowiecza do XIX wieku ) uświadomiła nas, że tancerz odbierany jest przez społeczeństwo jako głupek, pustak, który nic nie potrafi, o niczym nie wiem, natomiast wie jak wymachiwać rękami i nogami, stwierdziła im więcej czlowiek może się nauczyć, dokształcać tym lepiej, a zwłaszcze jeśli chodzi o muzyke, która dla choreografa jest istotna i o której powieniem wiedzieć więcej niż mniej.
Nie bójcie się, dacie radę.
Neta

Post autor: Neta »

Hej

Jesli komus zalezy na choreografii to bedzie zawiedziony jesli chodzi o studia na akademii. Co do WSEH to nie mam osobistych doswiadczen, jednak slyszalam tylko same malo pozytywne opinie.

Pozdrawiam :)
Chiaranzana

Post autor: Chiaranzana »

[i:a775a9883b]Nasza profesor od tańców dworskich ( ktoś pytal czy są tam tańce historyczne, tak są, od późnego średniowiecza do XIX wieku ) uświadomiła nas, że tancerz odbierany jest przez społeczeństwo jako głupek, pustak, który nic nie potrafi, o niczym nie wiem, natomiast wie jak wymachiwać rękami i nogami, stwierdziła im więcej czlowiek może się nauczyć, dokształcać tym lepiej, a zwłaszcze jeśli chodzi o muzyke, która dla choreografa jest istotna i o której powieniem wiedzieć więcej niż mniej. [/i:a775a9883b]

Nie zgodze sie z tym. Romana slynie z takich opowiesci ale chyba sama jest tancerka i raczej jej tego nkt nie mowi. Nauczyciel powinnien raczej zachecac niz zniechecac. Po zatym wydaje mi sie ze tak nie jest, moze na wsi, w miejscach gdzie naprawde tej kultury brak. Ja jako tancerz nie zetknelam sie z taka opinia ani razu.

Neta a jakie to opinie? Wydzial raczej kojarzy mi sie z tanecznym potpourrii ale lepsze to co jest jakby wogle tego mialoby nie byc.
przyjaciolka

Post autor: przyjaciolka »

No dobra...a co po tych studiach? Są tam magisterskie z tańca/choreografii?
Kończy się licencjatem i co dalej..?
alexa07

Post autor: alexa07 »

no dokladnie te studia sa jedynie licencjackie...;/ z tego co wiem na tej uczelni [i chyba na zadnej innej] nie ma magisteriki z tego kierunku...
ODPOWIEDZ