Rudolf Nurjejew

Słynni tancerze, zespoły baletowe, choreografowie, pedagodzy, tancerze polskich scen, krytycy, etc.;
merce

Rudolf Nurjejew

Post autor: merce »

mam wielką prośbę
czy ktoś zna linki do stron , z których można ściągnąć taniec Rudolfa Nurjejewa( przedstawienia , fragmenty itp)
bardzoooo dziękuję za pomoc :)
Maron

Post autor: Maron »

z Nurejewem mam całe balety Jezioro Łabędzie (1967), Romeo i Julia (1966) z Margot Fonteyn, a także fragment Giselle (1962 jeszcze czarno-białe) również z Margot, i Sylfidę (1972) z Carlą Fracci.

Mogłabym ci powycinać fragmenty Jeziora Łabędziego i Romea i Julii, gdzie tańczy Rudolf ;)

Gdzieś tu krążył na forum filmik z google video gdzie tańczy "Jezioro..." z Margot, niestety jednak nie do pobrania...
czarno-biały :D

edit: dzisiaj ściągnęły Muppety z Rudolfem... mwahahaha dobreee xDD

[size=7:a7283dfcd3]hmm... z nurejejewem sie nie spotkałam:P[/size:a7283dfcd3]
Joanna Bednarczyk

Post autor: Joanna Bednarczyk »

w niedziele 2 lipca o 15.30 h na kanale Planete film dok. o Nurejewie
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

tyle lat minęło a Nurjejew w Korsarzu niepokonany... Czy ktoś go kiedys przebije? Technicznie - może ale tę wirtuozerię taneczną to chyba nie.
Jak dla mnie : ten taniec R.N. w korsarzu robi na mnie najwieksze wrazenie- jak narazie.
Manon

Post autor: Manon »

To mało prawdopodobne..... :smile: :) :D
deutsches

Post autor: deutsches »

A czytal ktos powiesc McCann Colum'a o nim? Zatytulowana "tancerz"?
veronik@

Post autor: veronik@ »

No ja właśnie chciałam bardzo przeczytać, ale nigdzie tej książki nie mogę dostać. Szukam po bibliotekach i ... nic :roll:
Ale słyszałam, że postać Rudolfa jest przedstawiona w tej książce w pewnej części fikcyjnie, nie mniej jednak takiej książki o moim ulubionym baletmistrzu nie mogę przegapić. :wink:
deutsches

Post autor: deutsches »

ja mam w domu, moglabym jakos pozyczyc, tylko za bardzo nie wiem jak... Generalnie bardzo fajnie sie czyta, ale rzeczywiscie jest duzo fikcji, co moze denerwowac zapewne osoby interesujace sie jego osoba.
Ewa J.

Post autor: Ewa J. »

Żaden problem z kupnem akurat tej książki, poza tym tania jak barszcz np. tutaj na allegro:
http://www.allegro.pl/item711510371_tancerz_colum_mccann_ksiazki_na_wakacje_w_wa.html

Ja już dawniej kupiłam, ale jakoś wciąż nie mogę się zebrać do tej konkretnej pozycji, z różnych powodów.. między innymi z tego, że zastanawiam się, czy na początek nie wolałabym przeczytać czegoś bardziej.. wiarygodnego. Tj. jakiejś rzetelnej, w pełni autentycznej biografii Nurejewa ;)
oneira

Post autor: oneira »

Ja kupiłam tę książkę 3 dni temu w taniej księgarni przy ul. Zgoda w Warszawie (na przeciwko Traffica) za jedyne 14 zł (!).

Co do lektury - autor rzeczywiście dosć mocno miesza fikcję z faktami, w proporcjach mniej więcej 7:3 albo nawet 8:2...
Niemniej jednak powieść jest fascynująca nie tylko ze względu na obecny motyw taneczny czy przedstawienie pełnego ekscesów życia i zakamarków skomplikowanej "dzikiej tatarskiej duszy" Rudiego :twisted: . Tym, co stanowi o jej walorze jest brutalne zderzenie realiów dawnego ZSRR i obrazu reszty ówczesnego świata, przede wszystkim Europy oraz fakt w jaki sposób zmiana rzeczywistości wpłynęła na zachowania, sposób życia, myślenia i odczuwania młodego tancerza.

Polecam! :)
ODPOWIEDZ