przewrót - pomocy

Dyskusje na temat tańca współczesnego; zagadnienia praktyczne i teoretyczne; aktualne zjawiska i trendy;
Zuzag

przewrót - pomocy

Post autor: Zuzag »

Witam!
Od jakiegoś czasu próbuję zrobić taki przewrót:
http://www.youtube.com/watch?v=MKcgAyfbdZY
Niby udaje mi się go zrobić, ale na ziemię spadam z takim impetem, że gdybym nie położyła na niej poduszek to chyba bym się połamała :-P A ta dziewczyna robi to tak, hmm... powoli, płynnie.
Ma ktoś może jakieś rady, co może być nie tak?
tessdancer

Post autor: tessdancer »

wydaje mi się że to kwestia siły mięśni i kontroli nad ciałem. już kiedyś się tego uczyłam, w sumie nie takie trudne jak się wydaje. :P po prostu trzeba ćwiczyć...
TheRytmiczka

Post autor: TheRytmiczka »

[b:e202a201a9]Zuzag[/b:e202a201a9], myślę, że powinnaś najpierw poćwiczyć taki zwyczajny, prosty przewrót przez bark, a potem powoli próbować podnieść wysoko nogi. Ćwicz, ćwicz i jeszcze raz ćwicz. Powodzenia :D
Gość

Post autor: Gość »

trzeba się mocno wygiąć. często ludzie się boją upadku i nie trzymają wygięcia do końca albo podkładają nogę. możesz też poprosić kogoś, żeby przytrzymał Ci nogi żeby poczuć jak powinno pracować ciało i dopiero potem robić bez asekuracji
btw nie jestem pewna, czy ktoś już nie pytał o to przejście
vickop

Post autor: vickop »

To proste.

I wszstko zależy od mięśni brzucha :!:
Torin

Post autor: Torin »

I od psychiki - tak jak napisała Gość - mięśnie moga byc silne ale strach przed "walnięciem" silniejszy i będzie yyyy - porażka :)

Torin
Father

Post autor: Father »

Czyli należy sie udać do psychologa po uprzednim wzmocnieniu mięśni brzucha. genialne :shock:
Kaś

Post autor: Kaś »

trzymaj nogi jak najdłuzej w gorze, następnie kładź po kolei klatkę piersiową, żebra, brzuch, podbrzusze, biodra etc na ziemi :) wszystko kontrolujac miesniami brzucha
ODPOWIEDZ