Wacław Niżyński

Słynni tancerze, zespoły baletowe, choreografowie, pedagodzy, tancerze polskich scen, krytycy, etc.;
Ewa J.

Post autor: Ewa J. »

http://www.youtube.com/watch?v=Gs4MyvujNfA -
Kira Niżyńska mówi o swoim ojcu ;) Może nie ma w tym nic nowego, czego byśmy do tej pory nie wiedzieli, ale jednak daje to jakiś obraz, jak był postrzegany przez własne dziecko.. widać przecież, że Kira opowiada o Niżyńskim bardzo ciepło i ma o nim wręcz takie bajkowe wyobrażenie (jak sama zresztą wspomniała), a przykre epizody, o jakich zresztą również napomknęła, wydają się chyba nie mieć dla niej istotnego znaczenia. Ciekawe jest również i to, że sama kiedyś zakładała kostiumy i chciała odgrywać męskie role, tańczone niegdyś przez ojca, co jak powiedziała, pomogło jej go lepiej zrozumieć. Zresztą, dziwne, patrząc na jej zdjęcie w męskim kostiumie z "Ducha róży" podobieństwo naprawdę jest uderzające ;)
Sagittaire

Post autor: Sagittaire »

Dzięki E., że nam to zamieściłaś. Nie widziałam wcześniej tej rozmowy. to coś nowego
*Anna*

Post autor: *Anna* »

Witajcie, mam pytanie :-)
Czy ktoś mógłby mi wskazać na czym polegają różnice w pozycjach książkowych napisanych przez [b:61b24aaba5]Tadeusza Nasierowskiego[/b:61b24aaba5]:

[b:61b24aaba5]1/ "Gdy rozum śpi, a w mięśniach rodzi się obłęd",
2/ "Gdy w mięśniach rodzi się obłęd"
[/b:61b24aaba5]
???
poza tym oczywiście, że... pierwsza z wymienionych przeze mnie książek jest znacznie grubsza (ponad 600 stron) od drugiej (niespełna 200 stron) :-)

Obie, choć wydane przez inne wydawnictwa miały też bardzo podobne okładki (przynajmniej w takich wydaniach, które znalazłam w opisach internetowych).

[b:61b24aaba5]Chodzi mi przede wszystkim o to czy książka pierwsza jest tylko poszerzonym wydaniem drugiej, czy są w nich jeszcze jakieś inne istotne różnice?[/b:61b24aaba5] Żadnej niestety nie miałam w ręku.

Ciekawe jest też to, że ksiązki "Gdy rozum..." praktycznie nigdzie nie można już dostać, a "Gdy w mięśniach" jest łatwo dostępna, choćby na aukcjach internetowych.
[b:61b24aaba5]Chciałabym wiedzieć, czy warto kupować tę drugą, czy uparcie szukać pierwszej :-)[/b:61b24aaba5]
Ewa J.

Post autor: Ewa J. »

Tak jak zauważyłaś, pozycja pierwsza to wydanie poszerzone wcześniejszego - "Gdy w mięśniach rodzi się obłęd". Czym dokładnie się różnią nie jestem w stanie powiedzieć, ponieważ mam to późniejsze wydanie, czyli: "Gdy rozum śpi, a w mięśniach rodzi się obłęd", ale wydaje mi się, że skoro jest różnica tych 400 stron, jeśli dobrze rozumiem, to chyba jednak warto rozglądać się za tym drugim ;)
I oczywiście trzeba liczyć się też z różnicą cen - w czasie, kiedy ja kupowałam tą książkę, to również ciężko było już ją dostać, a znalazłam ją w jakiejś księgarni internetowej i zapłaciłam około 80 zł razem z przesyłką. Zaraz poszukam w mailu i o ile znajdę adres tej księgarni, to - jeśli jesteś oczywiście zainteresowana, mogę przesłać Ci go na pw.

PS. Znalazłam i chyba masz szczęście:
http://www.twojaksiazka.com.pl/x_C_Sz2.html?PS11=Gdy+rozum+%B6pi&PS21=1&PS31=nazwa&PS12=&PS22=1&PS32=410006%2C410047&PS42=N&szukaj.x=0&szukaj.y=0

Nie dość, że ostatni egzemplarz, to jeszcze przeceniony ;)
*Anna*

Rewelacja! Książka zakupiona!
To się rzeczywiście nazywa szczęście.
Ale wszystko tylko dzięki Tobie :-)

[b:18431b3d59]Bardzo, bardzo serdecznie dziekuję Ci za pomoc i odpowiedź na moją wiadomość. Naprawdę jestem niezmiernie wdzięczna. [/b:18431b3d59]
alexa07

Post autor: alexa07 »

hej sluchajcie wiecie gdzie mozna dostac 'dziennik' Niżyńskiego... Chcialabym go przeczytac ale nidzie nie moge go dostac ;(
Lienka

Post autor: Lienka »

Tutaj masz podane biblioteki w których jest:
http://www.nukat.edu.pl/cgi-bin/gw_48_1_14/chameleon?sessionid=2010101313311724885&skin=default&lng=pl&inst=consortium&search=KEYWORD&function=CARDSCR&SourceScreen=NEXTPAGE&elementcount=3&t1=Ni%C5%BCy%C5%84ski&u1=1035&pos=20&itempos=1&rootsearch=KEYWORD
*Anna*

[quote:e2143b8f7f="alexa07"]hej sluchajcie wiecie gdzie mozna dostac 'dziennik' Niżyńskiego... Chcialabym go przeczytac ale nidzie nie moge go dostac ;([/quote:e2143b8f7f]

Wcale nierzadko jest na Allegro. Ale ceny wysokie.
alexa07

Post autor: alexa07 »

Dzieki bardzo ;D
*Anna*

Nawet wczoraj widziałam na allegro 2 oferty :-)
ODPOWIEDZ