Jak to jest z tą wagą?!

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
jaromir

Post autor: jaromir »

[quote:aad72f406f="miss Julia"]Nie ma odpowiedniej wagi... Bo chodzi o proporcje... [/quote:aad72f406f]
Tak, to najważniejsze.

[quote:aad72f406f="miss Julia"]Ale możesz policzyć swoje BMI czyli masa ciała w kilogramach podzielona przez wzrost w metrach... Poniżej 18- niedowaga 18-24 norma, powyżej 24 nadwaga[/quote:aad72f406f]
Nie jestem pewny, czy BMI sprawdza się u tancerzy ( wszystkich )- to miara dla "zwyklych ludzi". W tym zawodzie kształtuje sie wyższy poziom metabolizmu, mniej tłuszczu i wody, lepiej rozwinięte mięsnie to wpływa na proporcej wagi i wzrostu.

Mam przy okazji uwagę, pytanie - bo nie wiem, nie znam programu szkolnego, ale czytając posty w tym wątku przyszło mi na myśl - czy w OSB nie ma zajęć - chociaż przez rok, np. z fizjologi, takiej praktycznej, ważnej w tym zawodzie i odnoszącej się do sposobu odżywiania i wpływu na procesy fizjologiczne, które wiąża sie z wyglądem, wydolnością organizmu - przecież to ma niesamowite znaczenie w tym zawodzie, a wiedza w ostatnich latach poszla srtrasznie do przodu , co widać np. w sporcie.
Uważam, ze profesjonalny tancrerz powinien posiadać dostęp do wiedzy w tej dziedzinie nie tylko z prasy masowej, jakichś diet z magazynów kobiecych.

pozdrawiam
Czajori

Post autor: Czajori »

Bajaderko, miałam na myśli to, że dziewczynki przed okresem dojrzewania rzadko ważą ok. 50 kilo, dlatego użyłam słowa "monstrualna", bo jak ktoś waży 35 kilo to ciężko mu sobie te 5 dych wyobrazić :)
miss Julia

Post autor: miss Julia »

[quote:0c3fcdb4d5="jaromir"]Nie jestem pewny, czy BMI sprawdza się u tancerzy ( wszystkich )- to miara dla "zwyklych ludzi".[/quote:0c3fcdb4d5] Ale An. ma i tak 12 lat więc jej nie podziała. A mięśnie, mimo że są cięższe niż tłuszcz i tak nie bardzo zmieniają wynik ("poprawią" go może o kilogram, dwa czy trzy ale nie o np. 20) więc można go zastosować. I chciałam powiedzieć że do niektórych sportów nawet dzieciom każą obliczać BMI i wskaźnik smukłości (wzrost w centymetrach podzielony przez pierwiastek sześcienny masy wyrażonej w kilogramach)
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

[b:a1540955fa]Jaromir[/b:a1540955fa], niestety nigdzie nie ma takich zajęć a informacje o dietach i innych tego typu dolegliwościach ciągnie się z magazynów, od koleżanek-czyli drogą pantoflową i niewiarygodną .

[quote:a1540955fa="jaromir"]
Nie jestem pewny, czy BMI sprawdza się u tancerzy ( wszystkich )- to miara dla "zwyklych ludzi". W tym zawodzie kształtuje sie wyższy poziom metabolizmu, mniej tłuszczu i wody, lepiej rozwinięte mięsnie to wpływa na proporcej wagi i wzrostu.
[/quote:a1540955fa]
Dokładnie tak jest- BMI tu się nie sprawdza, oczywiście można wyliczyć ale na ile jest to wiarygodne- każdego tancerza po kolei musiałby badać lekarz; poza tym nawet gdy się sprawdza to jest to informacja przydatka dla "zwykłych ludzi" bo w kręgu tancerzy BMI jako takie na pewno nie jest wiarygodne- oni tam mają swoje normy.
jaromir

Post autor: jaromir »

[quote:a22407a87f="miss Julia"][quote:a22407a87f="jaromir"]Nie jestem pewny, czy BMI sprawdza się u tancerzy ( wszystkich )- to miara dla "zwyklych ludzi".[/quote:a22407a87f] ("poprawią" go może o kilogram, dwa czy trzy ale nie o np. 20) więc można go zastosować. [/quote:a22407a87f]

Rzeczywiście, może masz i rację, bo jak sobie przypominam, to z mylnym BMI spotkalem sie kiedyś w kulturystyce, gdzie odchudzony i odtluszczony zawodnik czy zawodniczka niepamietam, mial BMI jak dla grubasa i to bylo te iles kg masy miesniowej.

A co do informacji Bajaderki, szkoda ,bo wiedza na te tematy jest wazna i przypuszczam, ze w takich zespolach jak marinski, czy paryski, gdzie na stronie www chwala sie opieka medyczna, to nie dotyczy ona tylko np. kontuzji, ale i formy, kondycji tancerza i sterowniu pewnymi sprawami (jak w sporcie ).
raisa

Post autor: raisa »

Moim zdaniem tancerka powinna być chuda ale bez przesady, bo tancerki za chude często wyglądają jakby w tańcu zaraz miały się rozlecieć.
An.

Post autor: An. »

[quote:41eecd9dd0]Bajaderko, miałam na myśli to, że dziewczynki przed okresem dojrzewania rzadko ważą ok. 50 kilo, dlatego użyłam słowa "monstrualna", bo jak ktoś waży 35 kilo to ciężko mu sobie te 5 dych wyobrazić :)[/quote:41eecd9dd0]
Chyba żartujesz. Nie raz opinia "dorosłych" ludzi jest krzywdząca dla takich małych "dziewczynek" Nie chcę być niemiła, ale świat się zmienia i-może za twoich czasów dziewczynki w tym wieku były jeszcze malutkie, ale teraz już ok. 50 % dziewczyn ma okres i uwierz mi-rzadko która waży 35 kilo:)
Czajori

Post autor: Czajori »

Chyba nie zrozumiałaś mojego posta - piszę o dziewczynkach PRZED OKRESEM DOJRZEWANIA. Nie podałam żadnego wieku. "Przed okresem dojrzewania" to może być i 10-latka, i 13-latka, w ekstremalnym przypadku.

Och, i bardzo przepraszam wszystkie dwunastolatki za niezwykle dla nich krzywdzący zwrot "dziewczynki". Powszechnie przecież wiadomo, że osoby w tym wieku to już dojrzałe kobiety, matrony prawie...
An.

Post autor: An. »

Nie popadaj ze skrajności w skrajność, Czajori.

Nie chodzi o to, że ja uważam się za 'matronę' jak to sama określiłaś, ale do tego jak się zachowują i jak wyglądają dzisiejsze dwunastolatki, raczej nie pasuje zwrot 'dziewczynka'. Chociaż, może jestem głupią dwunastolatką i nie mam racji.

Przepraszam za offtop.
Father

Post autor: Father »

Chciałbym przypomnieć, że w pewnych subkulturach dziewczynkami określa się baaardzo dojrzałe kobiety.
ODPOWIEDZ