Pierwsze pointy

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

Jeżeli nie chodzisz na żadne zajęcia z baletu to w jakim celu kupiłaś pointy? Chciałaś podjąć naukę na własną rękę?
Jeśli tak, to cieszę się, że wybrałaś zły rozmiar, bo może ból ucisku uchroni cię przed gorszymi urazami.
Nauka tańca na paluchach bez obecności instruktora jest strasznie nieodpowiedzialna.
Czajori

Post autor: Czajori »

Brzmi to rzeczywiście tak, jakbyś kupiła za wąskie pointy.

Jednak, nie oszukujmy się, pointy to nie są modne od paru sezonów balerinki i z założenia nie ma Ci być w nich superwygodnie.
clash94

Post autor: clash94 »

Hmm.. Ze mną to jest tak że od 6 lat interesuję się baletem, chciałam chodzić do szkoły baletowej, niestety moi rodzice nie wyrazili takiej zgody. Miłość do baletu nie przeszła. Później przez 3 lata uczyłam się rożnych stylów tańca,zajęć z baletu miałam tylko kilka dla ładnej postawy itp. Nad podbiciem ćwiczyłam, postanowiłam spełnić chociaż część mojego marzenia i kupiłam pointy.
Czajori

Post autor: Czajori »

Mamy cały temat pt. "Pointy dla amatorów", poczytaj tam
sisha945

Post autor: sisha945 »

a co myślicie o grishko 2007 dla amatorki w dziedzinie point?
i czy dam rade w (twardosc) H ??
osobiscie wątpie :D :D
dodam ze moje podbicie nie jest jakies zaskakujace:)
Alleoya

Post autor: Alleoya »

Twardość H jest moim zdaniem dla początkującej zdecydowanie zbyt wysoka. Myślę, że maksymalnie M, szczególnie, że jak napisałaś, twoje podbicie nie jest jakieś zaskakujące. Hmm... Myślę, że byłoby dobrze, gdybyś je pokazała w odpowiednim temacie "Jakie mam podbicie".

Co do point Grishko 2007 nie mam niestety żadnych doświadczeń. Na pewno inne dziewczyny wiedzą więcej. Ale jeśli chodzi o pointy dla początkujących to polecam Sanshę Recital.

Jak masz pytania to pisz na PW :)
dobinski

Post autor: dobinski »

co do twardości H zgadzam się to chyba jest naprawde dla początkujących po drugie uczenie się na własną odpowiedzialność bez instruktora jest strasznie nieodpowiedzialna i niedobra :oops: a jeżeli coś robię źle to prosze nie przysyłajcie mi prywatnych wiadomości! :oops: :oops: :oops: bardzo przepraszam...
sisha945

Post autor: sisha945 »

[quote:ae50934807="dobinski"]co do twardości H zgadzam się to chyba jest naprawde dla początkujących po drugie uczenie się na własną odpowiedzialność bez instruktora jest strasznie nieodpowiedzialna i niedobra :oops: a jeżeli coś robię źle to prosze nie przysyłajcie mi prywatnych wiadomości! :oops: :oops: :oops: bardzo przepraszam...[/quote:ae50934807]
nie rozumiem pierwszego zdania...:roll:
poza tym uczę sie z instruktorem jeśli to było do mnie zaadresowane :)
pozdrawiam i dzieki za pomoc :)
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

[b:2cd2ebafde]sisha945[/b:2cd2ebafde]
myślę, że twardość M będzie ok, chociaż najbardziej chyba polecałabym jeśli chodzi o Grishko pointy NOVICE o twardośći SS. Jak piszesz- baletu uczysz się dopiero od września, tak więc ogólnie wchodzenie na pointy po tak krótkim czasie nauki jest niezalecane,możesz łatwo sobie zdeformować i zniszczyć i stopy i kostki, które są podatne na kontuzje ze względu iż nie masz ich specjalnie wzmocnionych (a jest to potrzebne do point).
agagla

Post autor: agagla »

:!: Wiem, ze już setki razy było o tym mówione ale ja nadal nie wiem jaki rozmiar point powinnam wybrac: dlugosc mojej stopy to 24,7 cm a szerokość 9,3... Pomocy! największy problem mam z szerokością... dodam że chciałabym sobie kupic pointy Sansha Recital :!: czy rozmiar 10M bylby ok, czy za waskie?
ODPOWIEDZ