Co zabrać ze sobą na pierwsze zajęcia?

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
laura

Post autor: laura »

Kochane, nie ma co się kłócić.
Nigdy nie przejmowałam się opinią innych aż tak bardzo żeby rezygnować z przyjemności ;)

Ale na zajęcia idę pierwszy raz w życiu. Zobaczę co powie pani prowadząca zajęcia. Na pewno założę baletki - są tak cudowne że nie odmówię sobie tego. Do tego jakaś niezobowiązująca koszulka przy ciele i leginsy. Jeśli inne dziewczyny też będą podchodzić do sprawy tak poważnie jak ja, to będę w siódmym niebie ;) Jeśli nie? Trudno, na następnych będą musiały zagryzać zęby :P

Balet zawsze był moim wielkim marzeniem, nie tylko ze względu na 'kocie ruchy' ale i superestetyczny i cudowny strój - skoro w końcu zapisałam się i przełamałam - będę go nosić ;)
Ewuunia

Post autor: Ewuunia »

no i bardzo dobrze :) miłych lekcji życzę :)
agakop

Post autor: agakop »

szczerze mówiąc trochę mnie zdziwiło to co tutaj przeczytałam.
W wieku 17 lat można się zapisać na zajęcia z baletu ?! Gdzie??
A w jakim wieku Wy jesteście i jak długo tańczycie w balecie?
gonia

Post autor: gonia »

polecam tablicę 'kursy-warsztaty-audycje' , możesz też przeglądnąć topi 'jestem za stara/y- co teraz?'
Nataszaa

Post autor: Nataszaa »

A ja mam jeszcze inny problem...
We wrześniu szkoła baletowa do której marzę żeby się zapisać ogłasza nabór.
Co powinnam wziąć? Jakieś dokumenty?
A strój? Czy podczas naboru trzeba będzie zaprezentować jakąś figurę?
Proszę, pomóżcie...!
Kasia G

Post autor: Kasia G »

napisz coś więcej - co to za szkoła? Prywatna, czy OSB, zawodowa czy dla "amatorów"? Najłatwiej zapytać w szkole czego wymagają i co przygotować. Czasem szkoły maja określony strój (OSB np. mają czasem inny kolor kostiumów dla każdej klasy), prywatne czasem tak, a czasem pełna dowolność. No i zalezy czy będziesz uczyc się tańca klasycznego czy współczesnego bo strój może (choć nie musi) się róznić. Jesli chcesz wyglądać profesjonlnie na balet polecam body,, rajstopu, baletki, na współczesny leginsy lub spodnie, body lub podkoszulek (raczej dopasowany), skarpetki. Ale owtarzam - najlepiej zapytać u źródła :) A dokumenty... nie wiem co do za szkoła więc trudno mi odpowiedzieć, podobnie jak na to, czy i jakie umiejętności będziesz musiała zaprezentować...
Nataszaa

Przyznam szczerze, że nie wiem...
Wiem, że oficjalnie to się nazywa Studio Baletowe, i jest prowadzone przez p. Alinę Towarnicką i p. Wacława Niedźwiedzia. I oczywiście, że znajduje się w Chrzanowie (woj. małopolskie, powiat chrzanowski).

To kilka stron o instruktorach i wzmiankach o szkole... :

http://www.towarek.neostrada.pl/
http://www.moksir.ceti.pl/artykul.php?ARG1=409&ARG2=&ARG3=
Kasia G

Post autor: Kasia G »

myślę, ze na początek strój body plus rajstopy i skarpetki wystarczy, na zajęciach (lub przy zapisie) dowiesz się jaki strój będzie najodpowiedniejszy
Nataszaa

Dzięki. :) A rajstopy jakieś zwykłe? Tzn. uniwersalne, do kupienia w każdym sklepie? Czy może specjalne? A ten kostium, lepszy z długim rękawem, czy może na ramiączkach?

Strasznie głupio się czuję, tak o wszystko wypytując. Ale po prostu nie mam zielonego pojęcia.
SYJKA

Post autor: SYJKA »

Nie ma mowy o rajstopach takich ze zwykłego sklepu, bo po 20 min zajęc pójdzie ci krok...Wiem sama po sobie, bo kiedyś zapomniałam rajstop na zajęcia i kupiłam sobie takie zwykłe, cieliste. Przyszło rozciąganie i inne cwiczenia, gdzie trzeba np. podnosic wysoko nogi i pół klasy usłyszało, jak prują się moje rajstopy. Zamów sobie rajstopy baletowe, które będą ci baardzo długo służyły. Kolor, np. biały czy jasny łosoś.
ODPOWIEDZ