Wzrost Baletowy....

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Joanna

Post autor: Joanna »

Father, to nie jest tak. To tak jak z np. tym, kiedy ktoś ma 'miękkie stawy'. Musi włożyć wtedy dużo więcej pracy w to, żeby to swoje ciało ustabilizować, ale efekt jest wtedy zazwyczaj świetny. Podobnie jak ktoś jest wysoki - musi włożyć w niektóre rzeczy więcej pracy, aby uzyskać to samo, co niższa tancerka (wiadomo łatwiej jak jest niżej środek ciężkości, itp., stąd np. azjatyckie tancerki są bardzo zwinne, szybkie, i takie 'mobilne'), ale wg estetyki baletowej to właśnie długonoga tancerka wygląda lepiej. Tak więc coś za coś.
Jak komuś plączą się własne nogi to jego problem. Nikt by się nie zachwycał Guillem czy Zakharovą, jakby nie miały idealnej techniki w połączeniu ze swoimi warunkami, w które wchodzi również wzrost i smukłość.

veronika@ - moim zdaniem to kwestia gustu, niektórzy wolą niskie tancerki;) Chociaż fakt, kanon baletowy wyraźnie stawia na smukłość, długie kończyny, itp., a tak się składa, że tego typu budowa wiąże się również z wyższym wzrostem (nie zawsze, a przypominam że 'wyższy' cały czas w kategoriach baletowych, a nie np. modellingowych). Ja np. osobiście wolę niskie tancerki, są dla mnie ciekawsze, bo są bardziej zwinne, itp. Ale to właśnie kwestia gustu.
Father

Post autor: Father »

Joanno! To co Ty napisałaś wcale nie jest w sprzecznosci z moimi uwagami :)
Joanna

Post autor: Joanna »

Ano nie jest, to tylko kwestia podejścia raczej...
Kolorowe_kredki

Post autor: Kolorowe_kredki »

[b:331be9cb8a]Kasia :))[/b:331be9cb8a], zapewne bardzo ładnie prezentujecie się w standardzie:) Bo w sumie wysokim osobą jest łatwiej w standardzie :) wiem coś o tym:)
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

No zgadza się, w standardzie mamy lepsze wyniki niż w łacinie:) Ja lubię oglądać wysokie tancerki, oczywiście nie do przesady. Moim zdaniem wyglądają rewelacyjnie, ale tylko wtedy, gdy mają bardzo dobrze zebrane i połączone ruchy ciała. Dłuższe linie i większy zakres ruchu, jeżeli są kontrolowane i skoordynowane, wyglądają zabójczo:)
Co nie zaprzecza temu, że i niższe osoby lubię sobie pooglądać (też nie do przesady:P).
Ostatecznie wzrost nie ma dla mnie większego znaczenia:) Jednak obserwując dwie równie dobrze tańczące dziewczyny, zapewne bardziej urzekłaby mnie ta wyższa:)
Czajori

Post autor: Czajori »

[quote:d6f0e4449e="veronik@"][quote:d6f0e4449e="Father"]Inną sprawą jest to czy zbyt duży wzrost nie wpływa na ogólnie przyjęte kanony piękna ruchu. [/quote:d6f0e4449e]
Tu się nie do końca zgodzę. Na przykład dla mnie o wiele lepiej wyglądają tancerki wysokie, z długimi smukłymi nogami i ich ruchy, niż niskie , z ubitymi ,masywnymi i umięśnionymi udami :) W ogóle wysokie tancerki bardziej kojarzą mi się z gracją i płynnością ruchu, ale to kwestia indywidualna.[/quote:d6f0e4449e]

A kto powiedział, że niskie kobiety od razu muszą być krępe i "nabite"? Weź pod uwagę, że jeżeli chodzi o taniec dobrze się sprawdza figura tzw. "petite" - niezbyt wysoka i bardzo drobna
veronik@

Post autor: veronik@ »

Ehh, wiedziałam, że od razu popłynie taki komentarz :roll:
Źle mnie zrozumiałaś. Czy ja powiedziałam, że wszystkie niskie tancerki mają masywne i ubite uda ? Nie. Napisałam tylko, że mi, bardziej przypadają do gustu wysokie tancerki, ze smukłymi , długimi nogami.
Bo oczywiście też jest na odwrót.Istnieją małe tancerki i są drobne, a wysokie właśnie masywne.
Father

Post autor: Father »

[quote:870fdc4963="Czajori"]A kto powiedział, że niskie kobiety od razu muszą być krępe i "nabite"? Weź pod uwagę, że jeżeli chodzi o taniec dobrze się sprawdza figura tzw. "petite" - niezbyt wysoka i bardzo drobna[/quote:870fdc4963]
Właśnie takie są najlepsze w tańcu a i w życiu tyż. :D
Maron

Post autor: Maron »

niskie dziewczyny też mogą mieć długie nogi, nawet bardzo... i są przy tym proporcjonalne :roll:
Agnieszka:)

Post autor: Agnieszka:) »

Veroniko mam 11 lat więc jeszcze dużo urosne ........
ODPOWIEDZ