You Can Dance - poprostu tańcz!

Dyskusje o spektaklach, programach TV, książkach, artykułach, nagraniach CD/video/DVD, fotografii, stronach internetowych;
Prada

Post autor: Prada »

[quote:396cae42ff="Princess Maron"]eee nie rozumiem o co chodzi w twoim poście oO"
przecież wiem że ona jest z CD, dlatego to pokazuje[/quote:396cae42ff]
i pokazywał to Paweł i Rafał i pewnie pare innych, których już nie pamiętam ;)
i jest jeszcze Cube Dance ( Academy) ;P

YCD jest show i niestety takie są jego zasady. Trzeba pokazać nie tylko umiejętności taneczne ale także osobowość :) Mimo to chyba dobrze, że jest taki program promujący taniec :) Lepsze to niż [i:396cae42ff]Gwiazdy tańczą na lodzie[/i:396cae42ff] i [i:396cae42ff]Taniec z gwiazdami[/i:396cae42ff]...
Natashy

Post autor: Natashy »

[quote:5df73ea362="Rotbart"] Szkoda, że akurat Basia odpadła, bo miała duże szanse na finał. Miejmy nadzieję, że pojawi się w kolejnej edycji [/quote:5df73ea362]
Właśnie nie wiem jak to jest... Kilka osób, które odpadały na początku zapowiadało wielki powrót w kolejnej edycji, a nie wrócili... Może nie biorą ludzi z minionych szesnastek, bo oni mieli już swoją szansę?
Maron

Post autor: Maron »

a ja nie wiem, nie zauważyłam tego żeby inni to pokazywali haha xD
albo może zobaczyłam ale to mi umknęło jakoś
no ale moje pierwsze skojarzenie było z Caro Dance :P hah, może sobie wymyśliła ta szesnastka taki "gest" i go sobie tam pokazują :P

no cóż Prada ale zauważ że to właśnie od Tańca z Gwiazdami się wzięło to wszystko - jako pierwsze tego typu show, była to naprawde duża promocja tańca w tv, i to dzięki TzG wybuchnął boom na taniec [głównie towarzyski]. potem tefałenowcy idąc za ciosem wzięli się za YCD.
a Gwiazdy tańczą na lodzie byłby równie dobrym programem gdyby solidnie się za niego wzięli, tak jak TVN za Taniec z Gwiazdami...
fijoletowa

Post autor: fijoletowa »

ej, a oni czasem nie pokazują takiego serduszka po prostu? (nie wiem czy dobrze kojarze... ;P)
Prada

Post autor: Prada »

[b:1549770218]Princess Maron[/b:1549770218], może i racja :P ciężko mi to stwierdzić, bo żadnym z nich się nie interesowałem. Samym YCD troche bardziej dopiero od 3 edycji i to też drogą okrężną :) Najpierw było Caro Dance, później YCD ;) Mnie ciekawi jak to będzie z tym tańcem za 2 lata, kiedy to wszystko już ucichnie. A może nie ucichnie :) Czy ludzie będą nadal z takim zapałem zapisywać się na zajęcia
[b:1549770218]fijoletowa[/b:1549770218], serduszko trochę inaczej się robi, przynajmniej to znane mi ;P
JustDance.

Post autor: JustDance. »

To prawda, że 'Taniec z Gwiazdami; zrobił wiele dla polskiego tańca. To od niego wszystko się zaczęło - fascynacja narodu tańcem!
Przecież te znane studia to aż pękały w szwach. ; ]
coraz więcej młodych ludzi tańczy - to dobrze.
Chociaż nasze hobby staje się coraz bardziej podpolite ; ]
Ale dobre umiejętności taneczne jednak trudno jest osiągnąć i wśród tych mas nastolatków wyróżnia się tylko jakaś część naprawdę dobra!
Wczoraj byłam świadkiem kolejnych dwóch nowych dusz na zajęciach tanecznych, dzisiaj będzie znowu wiele nowych! Tak, te programy działają cuda.
Często mówi się wśród młodzieży 'A ta i ta to jest taka super... Chciałabym tańczyć jak ona....'
I to jest powodem zapału! :]
YCD oglądam akurat od początku, Taniec z Gwiazdami też.
Wprawdzie dużo bardziej cenię YCD... Tutaj więcej się pokazuje samego tańca, a w Tańcu z Gwiazdami to dużo jest takich 'ściem'.
Moi trenerzy zawsze mówili 'W żadnym wypadku nie patrzeć na Taniec z Gwiazdami!'
To właściwie same figury 'pod show', mało uczestników poprawnie tańczy sam krok podstawowy ;)
Uch, ale się rozpisałam. ;p
Ale ja i tak uwielbiam te programy i cieszę się, że coś takiego powstało i zachęca młodych ludzi to aktywności. ;) I popularyzuje taniec. ^^
Natashy

Tańca z Gwiazdami już nie oglądam, w sumie chyba dobrze, że jest ten cały "bum" na taniec, bo Ci chcący być tylko 'modni' szybko się zniechęcą, ale zostanie też pewna grupka, która prawdziwie zarazi się tym narkotykiem :wink: . Chociaż ostatnio spotkałam się z opinią dziewczyny niezadowolonej z tego, bo z tańca zrobili taką komercję... Też ma swoje racje. Denerwujące jest to, jak ktoś po połowie roku tańczenia robi z siebie wielkiego tancerza (tancerkę) :P
W każdym razie ciesze się, że jest You Can Dance, bo pokazuje ludzi z pasją, pokazuje ich drogi, opowiada o ich początkach i w ogóle.
Jo_Ann

Post autor: Jo_Ann »

Ja tam się cieszę z tego boomu, bo bez YCD sama bym nie wpadła na to, żeby pójść na zajęcia... Teraz możecie mnie zabić :D To prawda, wiele osób pewnie chodzi, bo się to modne zrobiło, ale ci, którzy nie złapią bakcyla, szybko odpadną, zresztą często odchodzą po pierwszych kilku miesiącach. W mojej obecnej grupie z jazzu nie było miejsc jak tylko uruchomili zapisy, a po miesiącu odeszło 10 osób...

Zresztą kiedyś każda dziewczynka z dobrego domu uczyła się baletu, żeby mieć ładną postawę i ruchy, a każdy chłopak znał przynajmniej walca, bo to było niezbędnym elementem edukacji gentlemana. Fajnie by było jakby te czasy wróciły ;).

A wracając do tematu, show telewizyjne to show, ma się migać, ma być trochę dramatu, trochę radości i przynajmniej jeden chamski juror. Trzeba sprzedać czas reklamowy, a reklamy są najdroższe w czasie największej oglądalności. Inaczej stacja by padła. Trywialne.
Jadźka może technicznie mistrzynią nie jest, ale ma duzo energii i samozaparcia. [b:05e134ce95]Rotbart[/b:05e134ce95], a jakbyś Ty się zachowywał, jakbyś w wieku 15 lat został sam i musiał sobie radzić? Pomyślałeś o tym? TVN to stacja komercyjna, jak chcesz filozoficznych rozważań o sensie życia, to polecam TVP Kultura. Poza tym umiejętność sprzedania się w tych czasach bardzo się liczy i jak ktoś tego nie ma, to najwieksze "manipulacje" mu nie pomogą (zresztą nie wiem co miałeś na myśli, czyżby to, że scenarzyści "programują" telewidzów, żeby wybierali tych, a nie innych zawodników? Błagam...).
Kończąc już, przecież do YCD tancerze idą po to, żeby się zaprezentować i do tego nie trzeba zajść do finału - Ruda, Tito i chyba jeszcze ktoś mają własne szkoły, Gieorgij, Ania Radomska i Paula Jaksim uczą, Maria Foryś i Roofi są choreografami, mnóstwo innych dostało stypendia w dobrych szkołach, tańczą w zespołach i teatrach, nawet w serialach... Tragedii nie ma, show wielu skróciło drogę.
Czajori

Post autor: Czajori »

[quote:c6a0ec9f4e="Rotbart"]Mnie na przykład niesamowicie irytuje właśnie "Jadźka" ale takie, powiedzmy, indywidua kocha przeciętny telewidz, bo najważniejsze to zrobić dobrą zasłonę dymną, która skutecznie przysloni tańczenie "na małpę" i tanie efekciarstwo, nie mówiąc o ogólnym paplaniu pod publiczkę strasznych frazesów. [/quote:c6a0ec9f4e]
Bardzo dobrze powiedziane. Nie wiem, dlaczego tak wiele osób zachwyca się "naturalnością" Jadźki, kiedy tak naprawdę jest ona totalnie wykreowana po to, żeby łatwo ją było zapamiętać: "no wiecie, ta z kolorowymi pasemkami, taka głośna". :694: Nikt tu nie krytykuje jej przeżyć z dzieciństwa, tylko jej sposób prezentowania się na wizji.

Swoją drogą, KOMPLETNIE nie rozumiem stylu lansowanego przez dziewczyny z Top Toys. Irytował mnie już sposób bycia/ubioru/tańca sławetnej Diany, a Jadźka powiela to w prawie takim samym stopniu. Jak powiedział Agustin: "daje w mordę przy pierwszym spotkaniu". Jak powiedziała moja siostra: "jest kobieca jak traktor". Jak napisał Rotbart: "tańczy na małpę". Czy ktoś mi może powiedzieć, gdzie tu jest coś do podobania się?

[quote:c6a0ec9f4e="Jo_Ann"]Maria Foryś i Roofi są choreografami[/quote:c6a0ec9f4e]
No właśnie. YCD przyczynia się do totalnego nadużycia słowa "choreograf". To, że Marysia i Roofi tworzą układy do programu, choreografami ich jeszcze nie czyni, tak samo jak bycie tancerzami. Sama praktyka nie wystarczy.

Apropos jeszcze autoprezentacji, to moim zdaniem ruda Ania wtopiła opowiadając o swojej samotności. Zagwarantowała sobie, że do końca serii KInga Rusin będzie ją pytać: "Aniu, czy twoje serce zabiło już mocniej na wiosnę?" :694:
Natashy

[quote:f0af09e2bf="Jo_Ann"] Teraz możecie mnie zabić :D [/quote:f0af09e2bf]
Nie no, faktycznie wiele osób, o od zawsze tańczącej duszy (może nawet bez świadomości) tańca zwyczajnie nie znało, nie wiedziało, że jest tyle możliwości, może żyło utrwalanymi przez rodziców, otoczenie stereotypami, więc dobrze, że coś takiego jest, a Jo_Ann nie zabijamy :D
ODPOWIEDZ