XVI Międzynarodowe Warsztaty Tańca Jazzowego w Kielcach

Ogłoszenia, informacje i dyskusje o kursach, konkursach, warsztatach, audycjach, powstających szkołach. Kursy baletowe dla dorosłych;
wendy

Post autor: wendy »

A jak wygląda sprawa poziomu zajęć? Chodzi mi głównie o to, czy poziom zaawansowany oznacza, że uczestnikami są tylko/głównie profesjonalni tancerze? Czy np. grupy średniozaawansowane to takie, gdzie są osoby, które po prostu mają jakieś podstawy? Pewnie zależy to od pedagoga, ale chodzi mi głównie o jazz, modern, lyrical. Pytam, bo na różnych warsztatach różnie to wygląda :)
sandi

Post autor: sandi »

Moim zdaniem, jeśli ktoś waha się między początkującą, a średniozaawansowaną, a tańczył coś wcześniej i jakieś podstawy ma, to może śmiało iść na średnią. W końcu trzeba sobie ustawiać wysoko poprzeczkę ;)

Z zaawansowaną sprawa jest wg mnie już gorsza. To bardzo zależy od prowadzącego. Np na broadway jazzie w październiku Katherina robiła mnóstwo obrotów i część osób, które były dobre, ale nie umiały robić kilku obrotów pod rząd (obojętnie jakich), miało spore problemy. Wydaje mi się jednak, że warto iść na zaawansowane grupy, jeśli się już trochę tańczy, bo u większości zagranicznych instruktorów nie ma grup początkujących, czyli do średniozaawansowanych idą ci co nie umieją prawie nic i ci co mają podstawy. A instruktor zazwyczaj dostosowywuje poziom do uczestników. Ja się za profesjonalną tancerkę nie uważam, a w październiku na zaawnasowanym jazzie dawałam sobie radę. Nie byłam najlepsza, ale nie było też źle :)

(Jedyną rzeczą, która jest dla mnie samobójstwem, to zaawansowana grupa u Iry. Trafiłam na szczęście na średnią, ale miała DOŚĆ. Ciężko jest... Już chyba u Thierry'ego było lżej)

I właśnie... Orientuje się ktoś na którym poziomie Thierry częściej robi partnerowania? Bo robi je niesamowicie, ale ostatnim razem, były niestety na średniozaawansowanej i nie wiem co wybrać w tym roku, żeby na nie trafić.

(jeszcze tylko jakieś 50 dni ;p)
Pawciunio

Post autor: Pawciunio »

Mam pytanko, mianowicie jak wyglądają zajęcia z drążka jazzowego? Ktoś był?

Ja miałem wiele razy jazz, ale jakoś instruktorzy nie praktykowali drąga...
ODPOWIEDZ