Dla Amatorów

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
Lady_Miśka

Post autor: Lady_Miśka »

Gdzie dość późno? Ty masz 12 lat dziewczyno całeżycie i kariera przed tobą!
Siunia

Post autor: Siunia »

Susanna, czy dobrze zrozumiałam? Będziesz chodzić na balet OD 15 lub 16 lat? Czyli za 3-4 lata???
Maron

Post autor: Maron »

Jezus Maria dziewczyno co za głupota, od 15/16 roku życia dopiero zaczynać, jeżeli masz dopiero 12 lat!! przy tym patrząc na to że karierę w baletówce się zaczyna w wieku 11 lat!!
nie zdajesz sobie sprawy ile przez to zmarnujesz czasu i jak będziesz tego żałować...
kfviatek

Post autor: kfviatek »

no właśnie... przeczytaj sobie posty w temacie 'jestem za stary i co teraz?' i pomyśl sobie czy za te 3-4 lata tez się tam nie będziesz wpisywać... a teraz to faktycznie życie baletowe przed Tobą... ile osób tutaj by chciało się cofnąć do takiego wieku.. a te 3- 4 lata w balecie to bardzo dużo...
jeśli to zależy od Twoich rodziców to może spróbuj z nimi jeszcze porozmawiać... i przedstaw jak to wygląda...
3 mamy kciuki za przyszłą baletnicę! : )
MiKi

Post autor: MiKi »

[b:aac04ad48c]Susanno[/b:aac04ad48c] nie marnuj życia! Teraz masz szanse dostać się nawet do OSB, a za parę lat takie pragnienie będzie nierealne!

-----
Jak myślicie czy gdy zacznę teraz prywatnie tańczyć w balecie, to będę dobrą tancerką baletową? :) Myślę ogólnie o teatrze tańca współczesnego, ale w balecie również chciałabym być dobra :)
Joanna

Post autor: Joanna »

Jeśli chodzi o taniec współczesny, to wystarczą podstawy baletu (nie w sensie znajomość paru ćwiczeń, a w sensie ustawienie ciała, bioder, podstawowe rzeczy itp. - nie musisz np. kręcić kilkunastu piruetów, ani mieć developpe na 180' - wystarczy, że będzie niżej, ale w miarę poprawnie, nie musisz dbać o ustawienia palców dłoni, itp.). Technika oczywiście się przydaje. Co do point - do współczesnego nie potrzebujesz na nich tańczyć, jeśli jednak chcesz tak dla siebie w ramach upgrade'u baletowego, to proszę bardzo.

Masz 14 lat, więc jesteś młoda, widać że z zapałem - to dobrze:) , a reszta to już zależy od predyspozycji, no i oczywiście pracy, ale to chyba wiesz.
Susanna

Post autor: Susanna »

Ja bym baaaardzoooo baaaaaardzoooo baaaardzooooo chciała chodzić na balet ale nigdzie nie mam koło siebie szkoły baletowej... :( najbliższa jest 100 km od mojej miejscowości :( a za tę parę lat przeprowadzę się do Wrocławia i tam będę chodzić do liceum kształcącego pod architekturę a po za tym muszę jeszcze skończyć szkołę muzyczną zostało mi półtora roku :( A baletu nie chcę ćwiczyć zawodowo ale tak dla przyjemności :) chociaż chciałabym już zacząć...
Lady_Miśka

14-latki też do OSB się dostają. W tym roku podobno 3... w Łodzi, Krakowie i Warszawie. No i żywy przykład to LADY_MIŚKA czyt. ja. :D
Columbina

Post autor: Columbina »

Od narodzin mieszkam w Krakowie i od tego czasu żadnej OSB tu nie ma...
Lady_Miśka

Fundacja Edukacji Artystycznej. To jest szkoła baletowa. Nawet ma uprawnienia, no i co najważniejsze- 9 klas, na koniec dyplom. :D . Bardzo dobrą opinią sie cieszy ta szkoła. Ja do niej nie uczęszczałam ale znam dziewczyne która ją skonczyła.

[color=olive:dda2eef5d0]Proponuję nie rozwijać dyskusji na tematy oczywiste...Columbinka dobrze wie czym jest SB FEA gdyż jest jej absolwentką...
OSB to skrót oznaczający państwowe szkoły baletowe, których w Polsce mamy pięć. Niestety, Kraków się jej jeszcze nie doczekał.
O.[/color:dda2eef5d0]
ODPOWIEDZ