Anatomia dla tancerzy

Sprawy formalne Forum
M.

Anatomia dla tancerzy

Post autor: M. »

Mam zeskanowane trochę obrazków z atlasu (podpisanych po polsku), linki do anglojęzycznego kursu z anatomii dla tancerzy i mogę wrzucić to w formie w miarę opracowanego posta/tematu - są to same drobniutkie podstawy,ale nistety nie mam za bardzo czasu by było to wyczerpujące (z resztą wyczerpujący nie jest nawet podręcznik Bochenka a nie chciałabym go tu przepisywać :wink: ) - ale nawet w tak skromnej formie może to się przydać kilku forumowiczom, którzy nie za bardzo mają jak i gdzie zapoznać się nawet z tymi podstawami. Szkoda by zanim znajdę chwilę na rozwinięcie tego, kurzyło się nieużywane na moim pulpicie.

Tylko nie za bardzo wiem gdzie taki temat mogłabym wrzucić - doradzicie?
Joanna

Post autor: Joanna »

Wydaje mi sie, ze praktyka i przykleic :)

Uwazam za super pomysl tak w ogole :)
Kasia G

Post autor: Kasia G »

tak, swietny pomysł - do Praktyki i koniecznie przykleic. takich informacji u nas zupełnie brakuje więc swietnie się składa - dzięki :)
Czajori

Post autor: Czajori »

Świetny pomysł - zdecydowanie wrzuć do Praktyki, też chętnie poczytam :)
M.

Ok. Na razie wrzucam to co mam - nie jest tego wiele, nie chce też się za bardzo rozpisywać, tematu anatomii nie da się wyczerpać, więc to są przede wszystkim obrazki, z których każdy będzie musiał skorzystać jak umie. Mogą być w nich drobne błędy, bo nie pochądzą z podręczników akademickich, ale na potrzeby forum musi to na razie wystarczyć. Oczywiście pasjonatów nauki anatomii muszę odesłać do Baochenka.

Oczywiście wypadałoby to rozszerzać np. o szersze informacje nt. poszczególnych mięśni i ich grup, budowy i działania poszczególnych stawów (te biodra, kolana, stopy... :) ) Jak znajde czas to może się na to poważę... Na razie skromniutko, ale lepsze to niż nic.

Oj - nie mogę albo nie umiem przykleić - pomożecie? :)

Kiedyś myślałam też o tym by spróbować przetłumaczyć owy kurs na polski (pozbyć się w nim ewentualnych błędów i zaopatrzyć w lepsze obrazki), ale przynajmniej na razie nie jestem w stanie się tego podjąć. No niestety tak musi wystarczyć...
Joanna

przykleiłam
M.

Dzięki :)
Czajori

Post autor: Czajori »

M., super to wygląda, bardzo profesjonalnie, ale przejrzyście i dostępnie - brawo!
M.

Dzięki, to się cieszę :)

Jak znajdziecie jakieś błędy czy coś to piszcie śmiało - nie będę się obrażać :) Z resztą sami jak przeglądniecie linki to zobaczycie, że niektóre obrazki są fajne i można znaleźć sporo dla siebie ale (chyba przede wszystkim ze względu na rozmiar) jest tam też trochę uproszczeń. Z resztą już kiedyś jak wrzucałam jakiś obrazek z tamtąd na forum milton zwrócił mi uwagę, że jest słaby - cóż skoro nie mamy nic lepszego..

Prawda jest taka, że przydało by się dla tancerzy jakieś poważne, grube, polskie opracowanie na ten temat. Ale skoro go nie ma(przynajmniej ja nic o tym nie wiem), to dałam co mam :)
Joanna

"zdrowie tancerzy" - dobre, chociaz dosc pobiezne (no ale to raczej nie miala byc z zalozenia wielka 'cegla' akademicka, a z drugiej strony do poglebienia tematu sa inne, bardziej fachowe - medyczne - lektury), niestety naklad nie byl zbyt duzy i obecnie chyba nie da sie tego dostac w ksiegarniach (a wczesniej i tak tylko w nielicznych).
ODPOWIEDZ