Czy mam jeszcze szansę dostać się do szkoły baletowej?

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
Bandzi

Post autor: Bandzi »

Dłuuugo mnie nie było, ale niestety nie miałem sposobności żeby pisac na forum.
[b:5dfca35945]nathaliye[/b:5dfca35945]
Czemu klasyka? Może nawet nie tyle klasyka co możliwość uczenia sie w OSB. Uczenia się od mistrzów płynności, precyzji i świadomości ruchu. Stawianie pierwszych, profesjonalnych kroków w tańcu scenicznych. Wszystko to odnajduję w balecie i dlatego tak bardzo chciałbym mieć możliwość uczenia się od profesjonalistów... wyrwania się z małej dziury i rozpoczęcia prawdziwego życia tancerza.

Niestety, jednak, pomimo rozmów i kłótni nie dostałem zgody na naukę w OSB nawet jeślibym się dostał. Mama powiedziała, że teraz to na pewno mnie nie puści i [b:5dfca35945]może[/b:5dfca35945] zastanowi się nad ogólniakiem za rok... tylko nie wiem czy warto? W sumie na pewno nauczyłbym się więcej mając jeszcze rok na przygotowania, ale ucząc się w tym czasie w OSB umiałbym o wiele, wiele wiecej... no nic... mowi sie trudno... i powodzenia w spełnieniu marzeń [b:5dfca35945]CzarnoCzarna[/b:5dfca35945] - może chociaż tobie się uda... nie poddawaj się :)
CzarnoCzarna

Post autor: CzarnoCzarna »

Dzięki Bandzi...trzymam za Ciebie kciuki. Trochę ci poszło nie po myśli...ale marzenia są po to, żeby je spełniać.
btw. ile masz lat?
Bandzi

Post autor: Bandzi »

15 :) pozostaną mi chyba te egzaminy eksternistyczne a na razie ćwiczenia... i tak codziennie ćwiczę, także za te 3 lata powinno mi się udać :) a tak trochę odbiegając - po ile piruetów robi się w moim wieku i czy chłopacy z OSB mają też takie podbicia jakie były eksponowane w innych tematach przez dziewczyny? (bo o takich to nawet nie śnie ;p)

[size=9:ac9cf9839d][ [i:ac9cf9839d][b:ac9cf9839d]Dodano[/b:ac9cf9839d]: Czw Cze 26, 2008 3:08 pm[/i:ac9cf9839d] ][/size:ac9cf9839d]
15 :) pozostaną mi chyba te egzaminy eksternistyczne a na razie ćwiczenia... i tak codziennie ćwiczę, także za te 3 lata powinno mi się udać :) a tak trochę odbiegając - po ile piruetów robi się w moim wieku i czy chłopacy z OSB mają też takie podbicia jakie były eksponowane w innych tematach przez dziewczyny? (bo o takich to nawet nie śnię ;p)
Natashy

Post autor: Natashy »

z tego co wyczytałam Bandzi teraz będzie w trzeciej klasie gimnazjum.
Bandzi-ty też się nie poddawaj... Skoro masz szansę na zgodę rodziców za rok, to przez ten rok ćwicz i ćwicz. Wtedy mama zobaczy, że to nie jest tylko tak na chwilkę. Może sie udać!

edit- nie zauważyłam Twojego postu, wyprzedziłeś mnie :wink:
Mrs_Winter

Post autor: Mrs_Winter »

Na dzień dzisiejszy, rozciągam się ile się da :0 mam wakacje i nie tracę czasu :)
Pochwalę się, że do męskiego czy tureckiego szpagatu brakuje mi 12 cm <dumny>
Kiedy już osiągnę cel, to poproszę Was o ocenę, zarówno szpagatu francuskiego jaki tureckiego (nazw nauczyłam się podczas czytania tego forum :P)

Pozdrawiam :)
Anetka-a

Post autor: Anetka-a »

Jak większości tutaj osób od zawsze marzyłam żeby zostać baletnicą.
Te piękne płynne i naturalne ruchy które wykonują tancerze klasyczni za każdym razem wprawiają mnie w prawdziwy zachwyt.
Odważyłam się i... napisałam maila do Krakowskiej Zawodowej Szkoły Baletowej
z pytaniem czy istnieje jakakolwiek szansa na naukę w tej szkole w moim wieku ( 16 lat )
i moimi umiejętnościami ( tańczę od ok. 10 roku życia z niestety dużymi przerwami taniec towarzyski. ) Zapytali mnie czy w ogóle tańczyłam lub czy uprawiałam jakąś dyscyplinę sportu. Napisałam że tańczę od ( patrz wyżej ) i że trenuję siatkówkę.
Ku mojemu zdziwieniu napisali żebym przyjechała we wrześniu na spotkanie. :)
Bardzo się z tego powodu cieszę! :D

Jak myślicie jak będzie przebiegało to spotkanie i czego mam się spodziewać?

Bardzo proszę o odpowiedzi.
CzarnoCzarna

O matko, Anetko, to świetnie! Tak się ciesze! Świetnie że Ci się udało. Jakoś zaczynam bardziej wierzyć w swoje możliwości. xD

Pewnie nic takiego, nie mówili Ci chyba żadnych wymagań. Ale może coś przy drążku? Takie najprostsze ćwiczenia.
Anetka-a

Pytałam na czym będzie polegać to spotkanie a oni odpowiedzieli:
" Spotkanie odbędzie się z Panią Dyrektor.
Najpierw musisz się jednak skontaktować się ze szkołą we wrześniu, aby umówić się na to spotkanie. Wszystkiego dowiesz się na miejscu. "

Jestem taka szczęśliwa :)

A skąd jesteś czarnoczarna?
CzarnoCzarna

Och napewno nie stamtąd co Ty... z Otmuchowa, opolskie:D
Anetka-a

Dziękuje Majeczko na pewno mi się to przyda.
Ale martwię się bardzo bo tak naprawdę wiem bardzo mało o balecie.
Nie znam rożnych figur a tym bardziej ich nazw. :sad:
Jeśli ktoś zna stronki gdzie ze szczegółami odpisywane są podstawowe figury w tańcu klasycznym, bardzo proszę o pomoc.
A może wy sami potraficie je opisać.
ODPOWIEDZ