Równowaga-jak ją utrzymac?
Równowaga-jak ją utrzymac?
Mam problem z utrzymaniem równowagi. Od niedawna chodze na zajęcia z klasyki ale nie wychodzi mi to za dobrze ponieważ mam kłopoty z równowagą. Przy staniu na półpalcach już trzęsę się jak galareta a o staniu na jednej nodze to już w ogóle nie ma mowy. wiem że powinnam mieć podciągnięte kolana ściągnięte łopatki i napiety brzuch oraz pośladki, jednak pomimo tego mi nie wychodzi. Może znacie jakiś sposób żeby mój zmysł równowagi się trochę poprawił? Z góry dziękuję:)
Ćwiczenie czyni mistrza.
Masz jeszcze niewyrobione mięśnie, nieprzyzwyczajone do tego rodzaju pracy - po jakimś czasie same zaczną Ci się koordynować, żeby jak najefektywniej utrzymać równowagę. Oprócz tego trzeba zwracać uwagę na prawidłową postawę ciała - ona ma znaczenie nie tylko estetyczne, ale również ma pomagać.
Pomoże Ci, jak będziesz myśleć o tym, żeby 'odpychać' się stopami od ziemi, i ciągnąć się w górę.
Masz jeszcze niewyrobione mięśnie, nieprzyzwyczajone do tego rodzaju pracy - po jakimś czasie same zaczną Ci się koordynować, żeby jak najefektywniej utrzymać równowagę. Oprócz tego trzeba zwracać uwagę na prawidłową postawę ciała - ona ma znaczenie nie tylko estetyczne, ale również ma pomagać.
Pomoże Ci, jak będziesz myśleć o tym, żeby 'odpychać' się stopami od ziemi, i ciągnąć się w górę.
zgadzam się z Joanną-dużo ćwiczyć ! W sumie wszystkie ćwiczenia np po przekątnej w pewnym stopniu ćwiczą równowagę :) i wg mnie najważniejsze jest trzymanie centrum, mocno mocno, oraz spięcie pośladków i rochylenie lekko korpusu w przód no i oczywiście ciągniecie się do góry jak już nieraz wspomniano
-
CzarnoCzarna