Kolejny sezon (2007/8)
-
Beata-wielbicielka baletu
Prośba do wszystkich osób, które będą oglądały spektakl sobotni (Romeo i Julia), aby w razie możliwości, jeszcze w sobotę późnym wieczorem, albo w niedzielę w ciągu dnia, opisały swoje wrażenia. Ja idę na ten balet w niedzielę, bo na sobotę nie było "ciekawych" wolnych miejsc, ale już odliczam godziny. Mam pytanie, czy w tym balecie zaprezentuje się zespół warszawski, czy tylko soliści będą z Wa-wy,a Corps de Ballet poznański?
Jeżeli znacie repertuar Gali Baletowej, to dajcie znać, bo jak kupowałam bilety na Romeo i Julię, to jeszcze nie było w sprzedaży książeczek z programem Wiosny Baletowej.
Jeżeli znacie repertuar Gali Baletowej, to dajcie znać, bo jak kupowałam bilety na Romeo i Julię, to jeszcze nie było w sprzedaży książeczek z programem Wiosny Baletowej.
program poznańskiej gali baletowej:
ANISSA BRULEY, STEPHANE AUBRY
oraz uczennice Szkoły Baletowej im. Olgi Sławskiej-Lipczyńskiej w Poznaniu
SERENADA
muzyka: Mieczysław Karłowicz
choreografia: Sławomir Balcerek
IZABELA SZYLIŃSKA
Laureatka konkursu Złote Pointy, Szczecin 2008; uczennica Teresy Memches; przygotowanie: Ewa Głowacka
BŁĘKITNY RUCZAJ wariacja
muzyka: Adolphe Adam
choreografia: Boris Fenster – Marius Petipa
WIKTOR DAWIDIUK
Teatr Wielki w Poznaniu
DIANA I AKTEON wariacja
muzyka: Cesare Pugni
choreografia: Agripina Waganowa
IRINA LAURENOVA, ANDRIEJ LEONOWICZ
Royal Swedish Opera w Sztokholmie
MOONLIGHT PAS DE DEUX
muzyka: Kevin Pickard
choreografia: Adrienne Dellas
NORBERT NIREWICZ
Columbia City Balet
APOLLO wariacja
muzyka: Igor Strawiński
choreografia: George Balanchine
ANNABELLE HELLINCKX, ADAM KOZAL
Royal Ballet of Flanders w Antwerpii
GISELLE pas de deux z I aktu
choreografia: Sylvie Guillem
ELENA KARPUHINA, MAKSIM CHASZCZEGOROW
Bayerische Staatsoper w Monachium
KORSARZ pas de deux
choreografia: Marius Petipa
NINA POLÁKOVÁ, MARCIN DEMPC
Vienner Staatsoper
DON KICHOT pas de deux
muzyka: Ludwig A. Minkus
NINA ZMIJEWIEC, JURI SMIEKAŁOW
Sanktpetersburski Teatr Baletu Borisa Ejfmana
WHISPER FROM THE MIRROR duet
muzyka: Keiko Matsui
choreografia: Tatiana Ostrowierch
część II
AGNIESZKA WOLNA, DOMINIK MUŚKO, JAKUB STARZYCKI
oraz zespół baletowy – Teatr Wielki w Poznaniu
SEN NOCY LETNIEJ scherzo
muzyka: Feliks Mendelssohn-Bartholdy
choreografia: Gray Veredon
IZABELA SZYLIŃSKA
Laureatka konkursu Złote Pointy, Szczecin 2008
CO ZE MNĄ?
muzyka: Ghymes
choreografia: Elżbieta Ślufik-Pańtak, Grzegorz Pańtak
IN LIGHT AND SHADOW
muzyka: Jan Sebastian Bach
choreografia: Krzysztof Pastor
NORBERT NIREWICZ
Columbia City Balet
FEELING GOOD
muzyka: Michael Bublé
choreografia: Reagan Messer
ANNABELLE HELLINCKX
BAJADERA wariacja Gamzatti
choreografia: Anna-Marie Holmes
ALEKSANDRA LIASZENKO, MATEUSZ SIERANT
Teatr Wielki w Poznaniu
ROMEO I JULIA adagio
muzyka: Sergiusz Prokofiew
choreografia: Emil Wesołowski
ADAM KOZAL
ŚPIĄCA KRÓLEWNA wariacja Ali Baby
muzyka: Piotr Czajkowski
choreografia: Marcia Hydée
MARCIN DEMPC
Vienner Staatsoper
ANGELITO LOCO
tradycyjna melodia żydowska
choreografia: Juan Carlos Santamaría
BLUE EYES
muzyka: Gustaw Mahler
CARMEN-SUITE adagio
muzyka: Georges Bizet – Rodion Szczedrin
choreografia: Alberto Alonso
ANISSA BRULEY, STEPHANE AUBRY
oraz uczennice Szkoły Baletowej im. Olgi Sławskiej-Lipczyńskiej w Poznaniu
SERENADA
muzyka: Mieczysław Karłowicz
choreografia: Sławomir Balcerek
IZABELA SZYLIŃSKA
Laureatka konkursu Złote Pointy, Szczecin 2008; uczennica Teresy Memches; przygotowanie: Ewa Głowacka
BŁĘKITNY RUCZAJ wariacja
choreografia: Boris Fenster – Marius Petipa
WIKTOR DAWIDIUK
Teatr Wielki w Poznaniu
DIANA I AKTEON wariacja
muzyka: Cesare Pugni
choreografia: Agripina Waganowa
MOONLIGHT PAS DE DEUX
muzyka: Kevin Pickard
choreografia: Adrienne Dellas
NORBERT NIREWICZ
Columbia City Balet
APOLLO wariacja
muzyka: Igor Strawiński
choreografia: George Balanchine
ANNABELLE HELLINCKX, ADAM KOZAL
GISELLE pas de deux z I aktu
choreografia: Sylvie Guillem
KORSARZ pas de deux
NINA POLÁKOVÁ, MARCIN DEMPC
Vienner Staatsoper
DON KICHOT pas de deux
WHISPER FROM THE MIRROR duet
muzyka: Keiko Matsui
choreografia: Tatiana Ostrowierch
część II
AGNIESZKA WOLNA, DOMINIK MUŚKO, JAKUB STARZYCKI
oraz zespół baletowy – Teatr Wielki w Poznaniu
SEN NOCY LETNIEJ scherzo
muzyka: Feliks Mendelssohn-Bartholdy
choreografia: Gray Veredon
IZABELA SZYLIŃSKA
Laureatka konkursu Złote Pointy, Szczecin 2008
CO ZE MNĄ?
muzyka: Ghymes
choreografia: Elżbieta Ślufik-Pańtak, Grzegorz Pańtak
IN LIGHT AND SHADOW
muzyka: Jan Sebastian Bach
choreografia: Krzysztof Pastor
NORBERT NIREWICZ
Columbia City Balet
FEELING GOOD
muzyka: Michael Bublé
choreografia: Reagan Messer
ANNABELLE HELLINCKX
BAJADERA wariacja Gamzatti
choreografia: Anna-Marie Holmes
ALEKSANDRA LIASZENKO, MATEUSZ SIERANT
Teatr Wielki w Poznaniu
ROMEO I JULIA adagio
muzyka: Sergiusz Prokofiew
ADAM KOZAL
ŚPIĄCA KRÓLEWNA wariacja Ali Baby
muzyka: Piotr Czajkowski
choreografia: Marcia Hydée
MARCIN DEMPC
Vienner Staatsoper
ANGELITO LOCO
tradycyjna melodia żydowska
choreografia: Juan Carlos Santamaría
BLUE EYES
muzyka: Gustaw Mahler
CARMEN-SUITE adagio
muzyka: Georges Bizet – Rodion Szczedrin
choreografia: Alberto Alonso
-
Beata-wielbicielka baletu
Jest cudnie! :D Klasycznie, bez żadnych udziwnień i nadinterpretacji – jednym słowem balet smakowicie podany! Nareszcie! Chociaż na koniec sezonu pod Pegazem mamy jeden znaczny sukces i to baletowy. Dyrektor Pietras zawarł chyba jakiś pakt z diabłem podczas ostatniego występu w Fauście, bo trafiło się to w dniu jego imienin. 4 podniesienia kurtyny+owacja na stojąco. I zasłużenie. Soliści z ON (Izabela Milewska+Maksim Wojtiul) pokazali się w dobrej formie. Zespół poznański dzielnie im wtórował.
Myśli mi się kłębią, w uszach ciągle słyszę Prokofiev’a, przed oczyma 2 szlachetnie wytańczone białe postacie, maski, pióra, śliczne poznańskie tancerki i tancerze, kostiumy kolorowe choć nie pstrokate, scenografia prosta i w bieli to nie trywialna... Ruch, gwar , scena żywa, pełna tancerzy, nieźle zsynchronizowane odgłosy szpad… Wszystko w przednich proporcjach – również humor i tragedia. Dawno się tak nie czułem… na chwilę obecną nie umiem z siebie nic więcej wykrzesać. Jestem pod dużym wrażeniem, pomimo pewnych mankamentów w wykonaniu sekcji dętej orkiestry..
Oj zasnąć po takim wydarzeniu trudno... :wink:
Suplement poranny po przebudzeniu :wink: :
Troszkę zamieszania spowodowały barwy 2 rodów z Verony: odwrócono tradycyjny porządek barw – Tybalt wraz kompanią byli w niebieskim, podczas gdy Montecci w czerwieni. Troszkę to dziwne, bo u Shakespeare'a widać wyraźnie, że to Kapuleci oraz ich służba są agresywni i skłonni do bijatyki – bardziej kojarzą się czerwienią. Ale ok.
Z pośród szczególnie imponująco wytańczonych scen przez poznańskich tancerzy wyróżniłbym (numery z partytury Prokofieva)
No.25. Taniec z mandolinami (Vivace) – brawurowa, żywo i z polotem iskry wytańczona w czerwonym kostiumie i półmasce postać wiedźmy-czarownicy (Lidia Sylwesiuk)
No.49 Taniec dziewcząt z liliami (Andante con eleganza) – a w wśród obecnych tancerek szczególną gracją i pięknym ruchem en-pointes wyróżniły się poznańskie solistki (A. Wolna, N.Trafankowska, K.Wiśniewska). Choć efekt końcowy został nieco mi zepsuty przez niezbyt „efemeryczne” i mało delikatne odrzucenie lilii w okolice łoża Julii.
Z panów zasłużone brawa dla Arkadiusza Gumnego. Zdaje się że oprócz błazna w „Jeziorze” nareszcie trafił na rolę która znakomicie odpowiada jego pełnej dobrego humoru charyźmie (Mercutio). Jestem pozytywnie zaskoczony tym co wykonał tez młody Mateusz Sierant. Jak zawsze znakomicie prezentujący się fizycznie i z nieodstępną nuta szlachetności Dominik Muśko (Tybalt) mógłby być jak dla mnie nieco "bardziej groźny". Szkoda, że choreografia nie dała mu pola do popisu w tym, za co podziwiam go najbardziej – enterechat’y i rozmaite cabriole.
O solistach z ON pisać nie będę – zawsze stanowią w Poznaniu klasę oraz pozytywny i mobilizujący katalizator dla poznańskiego zespołu. Brawa. Doskonale aktorsko wyrażona scena niechęci Julii (I.Milewska) i Parysa (T.Szczerban). Aż oddychać zapomniałem! Ciekawym złamaniem stereotypu była blond Julia i blond Parys. Zwykle Julię kojarzę z niewysoką brunetką hihihi…. No ale to już moje widzi-misię.
Jeżeli ktokolwiek pisze o R&J to zwyczajowo nie sposób choć słowa rzec o najsłynniejszej scenie balkonowej (No.19-21 Larghetto+Andante, Allegro amoroso, Andante). W finale zwykłem pożądać widoku dwóch stęsknionych par rąk wyciągniętych ku sobie w oddalającym geście. W tej wersji zastąpiła ją zwiewnie rzucona biała chustka Julii. Też ładnie…
Myśli mi się kłębią, w uszach ciągle słyszę Prokofiev’a, przed oczyma 2 szlachetnie wytańczone białe postacie, maski, pióra, śliczne poznańskie tancerki i tancerze, kostiumy kolorowe choć nie pstrokate, scenografia prosta i w bieli to nie trywialna... Ruch, gwar , scena żywa, pełna tancerzy, nieźle zsynchronizowane odgłosy szpad… Wszystko w przednich proporcjach – również humor i tragedia. Dawno się tak nie czułem… na chwilę obecną nie umiem z siebie nic więcej wykrzesać. Jestem pod dużym wrażeniem, pomimo pewnych mankamentów w wykonaniu sekcji dętej orkiestry..
Oj zasnąć po takim wydarzeniu trudno... :wink:
Suplement poranny po przebudzeniu :wink: :
Troszkę zamieszania spowodowały barwy 2 rodów z Verony: odwrócono tradycyjny porządek barw – Tybalt wraz kompanią byli w niebieskim, podczas gdy Montecci w czerwieni. Troszkę to dziwne, bo u Shakespeare'a widać wyraźnie, że to Kapuleci oraz ich służba są agresywni i skłonni do bijatyki – bardziej kojarzą się czerwienią. Ale ok.
Z pośród szczególnie imponująco wytańczonych scen przez poznańskich tancerzy wyróżniłbym (numery z partytury Prokofieva)
No.25. Taniec z mandolinami (Vivace) – brawurowa, żywo i z polotem iskry wytańczona w czerwonym kostiumie i półmasce postać wiedźmy-czarownicy (Lidia Sylwesiuk)
No.49 Taniec dziewcząt z liliami (Andante con eleganza) – a w wśród obecnych tancerek szczególną gracją i pięknym ruchem en-pointes wyróżniły się poznańskie solistki (A. Wolna, N.Trafankowska, K.Wiśniewska). Choć efekt końcowy został nieco mi zepsuty przez niezbyt „efemeryczne” i mało delikatne odrzucenie lilii w okolice łoża Julii.
Z panów zasłużone brawa dla Arkadiusza Gumnego. Zdaje się że oprócz błazna w „Jeziorze” nareszcie trafił na rolę która znakomicie odpowiada jego pełnej dobrego humoru charyźmie (Mercutio). Jestem pozytywnie zaskoczony tym co wykonał tez młody Mateusz Sierant. Jak zawsze znakomicie prezentujący się fizycznie i z nieodstępną nuta szlachetności Dominik Muśko (Tybalt) mógłby być jak dla mnie nieco "bardziej groźny". Szkoda, że choreografia nie dała mu pola do popisu w tym, za co podziwiam go najbardziej – enterechat’y i rozmaite cabriole.
O solistach z ON pisać nie będę – zawsze stanowią w Poznaniu klasę oraz pozytywny i mobilizujący katalizator dla poznańskiego zespołu. Brawa. Doskonale aktorsko wyrażona scena niechęci Julii (I.Milewska) i Parysa (T.Szczerban). Aż oddychać zapomniałem! Ciekawym złamaniem stereotypu była blond Julia i blond Parys. Zwykle Julię kojarzę z niewysoką brunetką hihihi…. No ale to już moje widzi-misię.
Jeżeli ktokolwiek pisze o R&J to zwyczajowo nie sposób choć słowa rzec o najsłynniejszej scenie balkonowej (No.19-21 Larghetto+Andante, Allegro amoroso, Andante). W finale zwykłem pożądać widoku dwóch stęsknionych par rąk wyciągniętych ku sobie w oddalającym geście. W tej wersji zastąpiła ją zwiewnie rzucona biała chustka Julii. Też ładnie…