Nasze rysunki oraz szkice czyli nasza twórczość :)

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
martusiaa4u

Post autor: martusiaa4u »

podobają mi się te kółka jako że kolano
i w ogóle taki poskładany ludek xD
nathaliye

Post autor: nathaliye »

i od takich fajnych konstrukcji sie zaczyna :D musze sie kiedys wziasc za swoj rysunek
monika

Post autor: monika »

[quote:1124a4dc76="nathaliye_r"] od takich fajnych konstrukcji sie zaczyna [/quote:1124a4dc76]
dokladnie, to sa nieskonczone rysunki. ale takie prawie zawsze wygladaja lepiej;)...
nathaliye

takie rysunki pokazuja jaka praca zostala w nie wlozona, ze w sumie sie zaczyna od kolek i innych rzeczy, dopiero potem sie to ubiera w rozne inne ozdobniki
dusia

Post autor: dusia »

piękne! :) każda praca tu zmieszczona wpędza mnie w kompleksy :D
Nati

Post autor: Nati »

mogę wam co nieco podpowiedzieć jak powinien mniej więej przebiegać rysunek :) najczęstszym błędem jest zaczynanie od detali. Na rysunek musi patrzeć całościowo, a nie skupiać się na jednej częsci, po czym okazuje się, że reszta się np nie mieści. (Przykład: Portret całego ciała ktoś zacznie od głowy rysując już usta, oczy itd, po czym dorysowuje dalej a stopy juz mu się nie zmieszczą :) )
najpierw:
-kierunki -zaznaczamy kreskami same kierunki, pod jakim kątem co idzie
-odległości i proporcje -czyli ile w nodze zmieści się głów np :) jaka odległość miedzy jedną nogą a drugą....
-bardziej szcegółowo rysujemy nogi, ręce, głowę(nie twarz-ewentualnie lekki zarys, nie palce u rąk, nie spinka do włosów...)
-wyznaczamy cienie (mniej więcej gdzie pada największy cień, gdzie tylko delikatny) mozna to robić już wcześneij stopniowo.
No i tak nawarstwiamy rysunek, coraz bardziej go uszczegółowiając.
I zawsze pamiętajmy o najważniejszym- STOPNIOWO. :)

no to koniec wywodu, może komuś co nieco pomoże :)
nathaliye

szczera prawda, ja bardzo rzadko rysuje od szczegolu do ogolu i zazwyczaj zajmuje to duzo wiecej czasu i wymaga duzo wiekszej cierpliwosci przy poprawianiu proporcji, najlepiej jak mowi Nati, najpierw konstrukcja potem robimy ludzika :D
abeille

Post autor: abeille »

nati, sliczne to jest, najbardziej mi sie podoba ten pierwszy szkic :)
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

A tutaj moja praca na plastykę;-)
http://img132.imageshack.us/img132/4448/save0001yg7.jpg
Książe Benno

Post autor: Książe Benno »

Te czearne kawisze sa troche innaczej ustawione :wink:
- Ładne:)
ODPOWIEDZ