Jak robić gwiazdy, mostki, stanie na rękach

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Joanna

Post autor: Joanna »

[quote:69859b2518]Gdzieś w sieci czytałam, że są dwa różne sposoby - można patrzeć w podłogę ale można też zostawiać głowę prosto i patrzeć przed siebie. Pierwszy sposób ponoć jest stosowany w gimnastyce drugi chyba w sztukach walki.[/quote:69859b2518]

W gimnastyce patrzy sie na ziemie, natomiast stanie z prosta glowa, tzn swobodnie zwieszona w dol, jako przedluzenie kregoslupa, jest czesto rowniez stosowane w tancu wspolczesnym. Zgodnie z zasada, zeby wydluzac kregoslup, nie zalamywac szyi, swobodny przeplyw energii, itp. W jodze rowniez na rekach stoi sie z glowa prosta, luzna szyja. O sztukach walki nie wiem, ale skoro tak mowisz, to bardzo mozliwe, ze tam rowniez tak jest.
baletqueen

Post autor: baletqueen »

nie chce zakladac nowego tematu (bo po co) a tutaj jest o gwiazdach wiec mam troszke spokrewnony problem totalnie nie umiem chodzic na rekach... po prostu nie moge utrzymac równowagi... czy ktos zna jakies cwiczenia?
Cheryl

Post autor: Cheryl »

baletqueen ja też nie umiem, ale znam kilka ćwiczeń.
Najczęściej problemem są słabe ręce, które muszą utrzymać całe ciało.
Na początek proponuję, żebyś stanęła przy ścianie schyliła się i niech ktoś Ci podniesie nogi do góry i oprze o ścianę.
Przy tym ćwiczeniu tak jak napisałam, ktoś Ci powinien pomagać :)
Maron

Post autor: Maron »

rób pompki [nie żeńskie, a męskie - znacznie bardziej wzmacnia plecy, na ziemi i podczas stania na rękach], brzuszki [duuuużo brzuszków], oraz ćwiczenia na wzmocnienie pleców [np. leżysz na brzuchu, biodra zostają na ziemi, a resztę tułowia i nogi podnosisz do góry], no i przede wszystkim równowage

nie polecam stawania na rękach z zamachu przy ścianie bo kompetnie nie o to chodzi w staniu na rękach [gdy robisz mocny zamach to przelatujesz to lecisz na ściane], najlepiej jak będziesz próbowała bardziej z miejsca [stawiając prawie w pionie jedną nogę a potem wybijając się lekko w górę drugą i prostując obie nad głową w pionie - trzeba mieć do tego dobrze rozciągnięte nogi] i nie przy ścianie ale przy koleżance na miejscu ściany. ona cię ewentualnie złapie i na chwilę puści [będziesz tak ćwiczyła równowagę]

wówczas chodzenie na rękach to już kwestia czasu...
nathaliye

Post autor: nathaliye »

ważne jest właśnie abyś nie robiła tego przy ścianie żeby od razu sie nauczyc kontroli w zamachu, bo ściana zatrzyma ale jak bedziesz sama to takie przelecenie sie może źle skonczyć, i zgadzam sie z Princ, dobre rozciagniecie (to są nieco ponad szpagaty) pozwolą Ci spokojnie "ustawiać" nogi, przynajmniej na początku nauki
Joanna

Post autor: Joanna »

moim zdaniem sciana wcale nie przeszkadza. mozna sie nauczyc robic taki zamach, aby stanac w pionie, i nie oprzec sie nogami o sciane, a daje to psychiczne zabezpieczenie (i fizyczne tez), ze 'w razie czego'...

duze rozciagniecie wcale nie jest potrzebne, wazniejszy jest silny brzuch.

chodzenie na rekach najlepiej cwiczyc na miekkiej podlodze, jak w salach do akrobatyki czy sztuk walki - w razie upadku (a bedzie ich na poczatku duzo ;) ), nic sobie nie zrobisz.
Maron

no ale właśnie o to chodzi żeby się nauczyć stać na rękach nie mając tego zabezpieczenia. znam to z własnego doświadczenia i pomimo że umiałam wszystko wykonać bez zamachu to mimo wszystko stawać na rękach musiałam się nauczyć na nowo bo po prostu fakt że czegoś tam za mną nie ma, żadnej asekuracji, kompletnie mnie blokował.
stania i chodzenia na rękach uczył mnie kolega który trenuje parkour i mówił że nauka przy ścianie to właśnie największy i najczęstszy błąd...
Father

Post autor: Father »

Nabezpieczniej uczyć sie stawania na rękach na plaży i najprzyjemniej.
baletqueen

Post autor: baletqueen »

nie o to do konca mi chodzilo... stac na rekach umiem i to calkiem dobrze pytalam bardziej o chodzenie na rekach :)
Maron

zazwyczaj jak się umie stać dobrze na rękach [BEZ NICZEGO] to się umie także chodzic na nich
ćwicz długie stanie na tych rękach, rób pompki [normalne, męskie jak mówiłam] na podłodze i podczas stania.
ODPOWIEDZ