Technika baletowa na przestrzeni wieków

Balet "od kuchni". Style i "szkoły" (np. rosyjska, francuska, włoska, duńska itp.), choreografia, pantomima, poszczególne balety, muzyka baletowa; historia baletu; zagadki;
magmni

poczatki baletu

Post autor: magmni »

Witam! Potrzebne mi sa informacje na temat baletu -historii baletu i tańca w Europie
Kasia G

Post autor: Kasia G »

polecam ksiażke Ireny Turskiej "Krótki zarys historii tanca i baletu" a w Internecie chocby wikipedię - pod chasłem balet jest chyba opiseane powstanie gatunku http://pl.wikipedia.org/wiki/Balet
- we Włoszech na dworach arystokratów z zabaw karnawałowych oraz pląśów postaci mitologicznych podajacych do stołu potrawy. Potem przeniesienie widowiska tanecznego do Francji i epoka Ludwika XIV itd itd. a na świecie to rozprzestrzenianie się tej sztuki na kolejne kraje - zwłascza Rosję, a dużo dużo póxnej takze Amerykę Północną. Nie da się tego opisac skrótowo...., polecam lektury
magmni

Post autor: magmni »

Dzięki bardzo! Muszę stworzyc obszerny referat na ten temat..łącznie z przykładowym przedstawieniem baletu np. Nizińskiego, więc te informacje bardzo mi sie przydadzą..jeszcze raz dziekuję :D
Kasia G

Post autor: Kasia G »

no to nic tylko sięgnąc do ksiazek - bez tego jednak ani rusz. Na forum oraz w necie znajdziesz tez duzo informacji, np. o Nizyńskim http://www.balet.pl/forum_balet/viewtopic.php?t=3355
ale i wiele innych
powodzenia!
Father

Technika baletowa na przestrzeni wieków

Post autor: Father »

Jako człowiek słabo obeznany z baletem chciałbym sie coś dowiedzieć, jak sobie radzono i czy wogóle tańczono niektore trudne technicznie figury jak jete, roud de haire i.t.d. w czasach Ludwika 14-tego do poczatku 19-tego w.
Interesuje mnie to dlatego ponieważ balet jest uznawany przez wielu ludzi za konserwatywną formę tańca i panuje przekonanie, że technika się nie zmienia.
Nie dysponujemy jeszcze filmami z tak odległych czasów. W takim razie czy opisy i malowidła sa w stanie to z obrazować.
M.

Post autor: M. »

Father, trudno w jednym poście spisać tu jak zmieniała się technika baletowa przez wieki. Polecam lekturę Turskiej ("Krótki zarys historii tańca i baletu"), czyta się naprawdę lekko, niemal jak beletrystykę.
Okres Ludwika XIV to czas rozkwitu formy tzw. baletu dworskiego z którego to dopiero pod koniec XVIII i na początku XIX zaczną formować się zasady tanca klasycznego.
Father

Chcialem pójść na skróty i myślałem, że od Was coś wyrwę a M. mi każe książki czytać. No ale jak mus to mus.
green

Post autor: green »

A ja poleca obejrzenie filmu ''Król tańczy''( Le roi danse), to jest o Ludiku XIV i sa tam dosc wiernie przedstawione tance,spektakle z jego epoki
Father

Dzieki! Idę za ciosem. Skąd ten film wytrzasnąć? Może jest w wypożyczalniach?
tak naprawdę to ciekawi mnie ta epoka.
green

Post autor: green »

http://www.youtube.com/watch?v=BMvpvDjFvHA ,caly film powinien byc w wypozyczalniach bez problemu
ODPOWIEDZ