taniec ludowy

Dyskusje poświęcone innym formom tańca (jazz, hip hop, funky, break, orientalny, ludowy, irlandzki/szkocki, rewia, etc.)
Krushyna

Post autor: Krushyna »

Zgadzam się jest 'cool' poza tym samo reprezentowanie kraju jest super ;p nagrody wyjazdy za graniczne same plusy =p
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

[quote:b77eecd198="aankaa_baletnica=)"]Bez obrazy dla wszystkich którzy tańczą tance ludowe-charakterystyczne... ja ich nie lubię. [/quote:b77eecd198]
A ja właśnie lubię:)
Moim zdaniem jest to bardzo fajne doświadczenie, gdy możemy poznawać kulturę innych ludzi /krajów/państw poprzez taniec.
Pozatym taniec ludowy i charakterystyczny jest bardzo ciekawy, to moje zdanie:)
ania-lodz

Post autor: ania-lodz »

Nawet nie wiecie jak bardzo ucieszyly mnie Wasze slowa;]
Tancze w zespole ludowym i widzialam juz rozne reakcje- niestety czesto sprawialy mi one przykrosc:( Ludzie smieja sie, raz nawet jedna dziewczyna nie wiedzac ze tancze folklor powiedziala ze taniec ludowy to nie taniec(!) bylam w yyy szoku-jesli tak to mozna nazwac.

Oczywiscie sa rowniez mile reakcje-tak jak np dzis:) Nowy kolega gdy dowiedzial sie co robie (a nie wstydze sie tego ze tancze w zespole ludowym) byl niesamowicie zaciekawiony i widzialam ze jego reakcja byla jak najbardziej nieudawana, jego naprawde interesowala moja historia:]

Dziekuje wszystkim za cieple slowa n a temat ludowizny:*
Pozdrawiam
Nati

Post autor: Nati »

taniec ludowy ...oczywiście ze to jest taniec!!! Jednak często widziałam zespoły na niskim poziomie :( i wtedy niestety nudzi mnie to, ale gdy widzę dobry zespół to podoba mi się :)
Mazowszak

Post autor: Mazowszak »

ja kocham taniec ludowy, mozna w nim doskonale pokazac swoja osobowosc, wrazliwosc sceniczna. interpretacja nie jest latwa, ale za to jaka mila dla oka widza:) LUDOWY RUUUULEZZZZ;P :D
tancereczka

Post autor: tancereczka »

taniec ludowy to naprwde jest coś pieknego. Ten klimat, atmosfera, kolorowe stroje. prawda jest to, ze nie wszyscy sa takiego zdania jak ja. Sama tańcze od 12 lat w zespoel tańca ludowego, i spotykalam sie z róznymi reakcjami. Jedni byli bardzo ciekawi, drudzy przynajmniej próbowali udawac ze ich to interesuje a jescze inni wysmiewali sie i pariodowali np. Krakowiaka...;/ Wydaj mi sie ze robili to dlatgeo ze sami dokladnie niew iedzą o co w tym chodzi.. ile serca potrzeba w to wlozyc. Żeby dac z siebie wszytko trzeb ato poprosty pokochac. Ludzie mysla ze taniec ludowy to zaledwie pare kroków i nic wiecej bo "co to za trudnosc zrobic pare obrotów w lewo i w prawo" a jednak nie jest to takie proste jak sie wydaje.. Pozdrawiam wszytkich tańcerzy:*
r-nga

Post autor: r-nga »

Jejku jak miło mi widzieć niektóre posty, w których tak chwalicie ludowizne ^^ cieszę się, że istnieją jeszcze tacy ludzie dla których taniec ludowy nie jest ośmieszeniem i nie uważają go za nudne przedstawienie.
Moja sytuacja jest trochę odmienna od waszych, tańczę w jednym z nielicznych w Polsce zespołów folklorystycznego tańca ukraińskiego i teraz na tygodniowych warsztatach nauczyliśmy się całej warmii, kujawiaka, oberka i krakowiaka. Tańce polskie różnią się diametralnie od ukraińskich, u nas całe to przedstawienie wygląda troszeczkę inaczej. Skupia się głównie na postaciach kozaków, których zadanie polega na tym aby pokazać swoją siłę, popisać się, zachęcić do wspólnej zabawy, i uroczych dziewcząt, które samymi swoimi ruchami
i uśmiechem muszą przykłuć widza do krzesła i być ozdobą swoich partnerów.
Także reasumując tańce ludowe zarówno polskie jak i ukraińskie są godne uwagi. Jeśli chcielibyście zobaczyć profesjonalistów w akcji radzę obejrzeć sobie taniec w wykonaniu zespołu Virsky. Gorąco polecam :)
Aga

Post autor: Aga »

Pilnie poszukuje ksiazki opisujacej etymologie oraz rozrysowane kroki, figury (w ten sposob http://www.elitearteydanza.com.ar/apuntes/60-saute-grand-jete.gif )mazura, kujawiaka i oberka. Zalezy mi aby ksiazka najlepiej byla w formacie pdf. Przebywam poza Polska i sciaganie jej bedzie dla mnie klopotliwe.
Dzieki
Anijlka

Post autor: Anijlka »

Witam. Czy ktos z was wybiera sie do:
http://www.lsa.zespolslask.eu/

Zdaje sie byc naprawdę fajne i mozna sie wiele nauczyc!:)
Shecharchoret

Post autor: Shecharchoret »

[quote:1c2515d988="Anijlka"]Witam. Czy ktos z was wybiera sie do:
http://www.lsa.zespolslask.eu/

Zdaje sie byc naprawdę fajne i mozna sie wiele nauczyc!:)[/quote:1c2515d988]

Wybieram się ja w przyszłym roku. A Tobie chodziło o ten czy przyszły rok?
ODPOWIEDZ