Dyplom Tancerza ZASP

Ogłoszenia, informacje i dyskusje o kursach, konkursach, warsztatach, audycjach, powstających szkołach. Kursy baletowe dla dorosłych;
Gość

Post autor: Gość »

Związek Artystów Scen Polskich
Agacior13

Post autor: Agacior13 »

Co to znaczy :
Staż zawowdowy kandydata nie może być krótszy niż 3 lata. ??
i jakiś dorobek artystyczny. ?? bo nie rozumiem ...
Nefretete

Post autor: Nefretete »

jakiś dorobek artystyczne - tzn jakieś role w spektalach baletowych, tanecznych itp.
I min. 3 lata w profesjnalnym zespole.
baletmistrz z krakowa

Post autor: baletmistrz z krakowa »

A czy orientujecie sie czy matura z wiedzy o tańcu moze zwalniać z egzaminu teoretycznego?
Ishani

Post autor: Ishani »

[quote:f5892b1b50="baletmistrz z krakowa"]A czy orientujecie sie czy matura z wiedzy o tańcu moze zwalniać z egzaminu teoretycznego?[/quote:f5892b1b50]

niestety nie zwalnia
cherryxjelly

Post autor: cherryxjelly »

czy po skonczeniu ogniska baletowego mam szanse na dostanie sie do teatru?
Nataszaa

Post autor: Nataszaa »

To zależy przede wszystkim od umiejętności, ale z tego, co wiem, jeśli nie skończyłaś OSB, powinnaś zdać egzamin eksternistyczny + po zdaniu go iść z papierkiem do teatru.
Yoko

Post autor: Yoko »

Nie za bardzo rozumiem, mam 15 lat i chciałabym zdać ten egzamin eksternistyczny, uczę się baletu dopiero 8 miesięcy. To co mam zrobić, zeby go zdać? Czytałam w innych wątkach na ten temat coś o OSB, własnie nie rozumiem za bardzo. Można tam się przenieśc, ale nie dostanie się dyplomu zawodowego tancerza tylko można jedyniei zdawać egzamin eksternistyczny czy jak? Mógłby mi ktos wytłumaczyć i poweidzieć ci mam robić, żeby móc go zdać, albo przenieść sie do OSB?
Chiaranzana

Post autor: Chiaranzana »

Egzamin eksternistyczny -
§ 1. 1. Egzamin eksternistyczny umożliwia uzyskanie dyplomu ukończenia publicznej szkoły artystycznej, zwanej dalej "szkołą", osobie, która opanowała poza szkołą podstawę programową kształcenia w danym zawodzie określoną odrębnymi przepisami.
2. Egzamin eksternistyczny obejmuje:
1) egzaminy z zajęć edukacyjnych objętych ramowym planem nauczania dla danego typu szkoły,
2) egzamin dyplomowy.

to fragment z dziennika Ustaw, reszta jest tu:
http://www.abc.com.pl/serwis/du/1999/0974.htm

Ja to rozumiem tak, jesli nie chodzisz do szkoly baletowej, ktora daje zawod tancerza zawodowego umaozliwiajaca prace w placowkach gdzie jest taniec, balet to musisz uczyc sie sama, lub chodzic do szkolek np prywatnych, czy jedzic na kursy, zbierac dokumenty swojej edukacji oraz swojej dzialanosci w tymze kierunku.
Jesli przeniesiesz sie do szkoly baletowej i ja ukonczysz i podejdziesz do egzaminu koncowego ( matura) to dostajesz do reki papier ze jestes absolwentka szkoly baletowej, wiec nie trzeba juz zdawac egzaminu eksternistycznego.
Osiem miesiecy nauki baletu to chyba jednak za malo aby zdac teraz taki egzamin, czeka Cie duzo pracy i samozaparcia w tym kierunku, zycze Ci aby udalo sie zrealizowac marzenia.
Yoko

Post autor: Yoko »

Wiem, wiem, teraz nie chcę go zdawać, ale później kiedy 'będę gotowa'.
ODPOWIEDZ