Teatr - czyli co widzieliście w teatrze

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
karolinkaaa

Post autor: karolinkaaa »

Goniu dzień teatru był 27 marca!
Maron

Post autor: Maron »

dzień tańca jest 29 kwietnia, a teatru 27 marca.
gonia

Post autor: gonia »

mój geniusz ^^ ostatnio ciągle mylę wszelkie i wszelakie daty, więc wybaczcie :oops:
karolinkaaa

Post autor: karolinkaaa »

Dziś pieerwszy spektakl wystawiany na Kontakcie.
Był ktoś ?Jak się podobało?
Mi po prostu z zachwytu brak słów:)
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

A ja bylam wczoraj na operze "SATIRO E CORSICA" w Krakowskiej Operze Kameralnej ([url]http://www.kok.art.pl/satiro_realizatorzy.html[/url]). Muszę powiedzieć, że jestem pod wielkim wrażeniem, dawno nie widzialam w Krakowie tak dobrej opery...Wszystko perfekcyjnie dopracowane, balet dworski byl naprawde na wysokim poziomie (jak na Krakow-miodzio!).
A pozatym nigdy chyba się tak nie uśmialam, jestem zachwycona umiejętnością polaczenia spiewu z grą... bylo cudownie, szczerze mówiąc jak sie kończylo bardzo żalowalam, ze nie moze trwać dluzej:)
Rotbart

Post autor: Rotbart »

[quote:6329da00cc="karolinkaaa"]Dziś pieerwszy spektakl wystawiany na Kontakcie.
Był ktoś ?Jak się podobało?[/quote:6329da00cc]

Ja przyjąłem "Fausta" Nekrosiusa pozytywnie, chociaż trzecia część skutecznie ostudziła moją euforię wywołaną najlepszą częścią drugą. Autorski teatr Nekrosiusa, wypełniony do granic możliwości metaforyką i zamierzonym chaosem znaków i gestów, do mnie przemawia, ale nie każdy to kupuje. W spektaklu pełno jest pięknych obrazów, często budowanych bardzo prostymi środkami (co jeszcze wzmacnia efekt). Aktorzy wykazali ogromną dyscyplinę i kondycję w realizowaniu koncepcji reżysera. Niestety ostatnia część była zbyt rozwleczona, a i zmęczenie aktorów było widoczne, być może dlatego rytm szlag trafił i ostatnia godzina dłużyła się niemiłosiernie. Ogólne wrażenie na plus.

Niestety organizacja Kontaktu pozostawia wiele do życzenia. Aparatura do słuchania tłumaczenia była drugiej świeżości więc sporo osób (w tym ja) musiało na początku spektaklu ją wymienić (ja zdążyłem dostać zapasowy i działający sprzęt, ale kolejka osób za mną już nie, a raczej mało kto zna litewski...) Lektor też nie zdał egzaminu, nie nadążał za aktorami i najwyraźniej otworzył okno w trakcie spektaklu, bo co i rusz oprócz kwestii aktorów można było słyszeć tramwaje albo samochody. Organizacja festiwalu powinna zwrócić w przyszłości na to większą uwagę.
Rotbart

Nowy sezon juz rozpoczęty, a TW-ON w tym sezonie, przynajmniej do końca roku, jest mizerną konkurencją dla teatrów dramatycznych. Czy na coś się wybieracie? Albo już się wybraliście? :) Ja liczę, że niedługo dane będzie mi zobaczyć "Kruma" albo "Anioły w Ameryce", na które czekam z niecierpliwością. A w najblizszym czasie mam w planach "Wyzwolenie" Wyspiańskiego na deskach Polskiego, reżyserowane przez trójkę studentów reżyserii AT, może z tego powstać coś bardzo ciekawego.

Piszcie o swoich planach i ewentualnych wrażeniach :)
Tranquility

Post autor: Tranquility »

KRUM - świetny spektakl. Przynajmniej na mnie wywarł niesamowite wrażenie. Zresztą wychodząc z TR Warszawa zazwyczaj jestem pod wrażeniem... ;)
Ja niedługo wybieram się na KOSMOS Gombrowicza w reż. J. Jarockiego do Teatru Narodowego.
Rotbart

Na "Kosmos" też się wybieram. Wczoraj byłem na "Fedrze" Kleczewskiej w Narodowym - spektakl ogólnie słaby - dużo pomysłów, ale koncepcja całości rozmyta i niejasna, zatem żywe charty, wieńce pogrzebowe i nagość są zupełnie zbędne i nieuzasadnione. Jedynym argumentem, żeby wybrać się na ten spektakl (i walczyć o miejsce na schodku albo podłodze, bo bilety drogie) to rola Danuty Stenki. Poza tym - były szczere chęci, ale spektakl wyszedł taki sobie.
sfra

Post autor: sfra »

Ano Stenka doskonała, nawet lepiej wyszedłby jej monodrma zrobiony z FEdry! :-) Zostawilbym tylko te cztery panisuie jedzące ze stołu... Spektakl ogólnie przeładowany Kleczewską i jej wizją teatru, która niekoniecznie wszystkim może odpowiadać (Hipolit rapujący jest beznadziejnym pomysłem)...

Osobiście, wybieram się na "Wymazywanie" doDramatycznego, a i poszedłbym na wspomniane "Wyzwolenie", ale boje sie tego czy aby TP nie zatkał ust młodym rezyserom i kazał robić spektakl podług estetyki tegoż teatru.
ODPOWIEDZ