Taniec w TVP Kultura - program

Dyskusje o spektaklach, programach TV, książkach, artykułach, nagraniach CD/video/DVD, fotografii, stronach internetowych;
Agasiek

Post autor: Agasiek »

To ognisty ptak to balet prawda, czy co?
(Wiem, że taki balet jest. Wiele razy oglądałam, ale czemu tam w obsadzie są aktorzy? Znaczy nie wiem czy aktorzy bo ich nie znam, lecz tam jest actress i actor?)
Książe Benno

Post autor: Książe Benno »

[img:df3e02c07d]http://program.tvp.pl/img/logo_tvku.gif[/img:df3e02c07d]

[b:df3e02c07d]Giselle - Matsa Eka [/b:df3e02c07d]

25.07.2007 (Środa), godzina: 13:25

[quote:df3e02c07d="TVP Kultura"]Balet "Giselle" Adolphe‘a Adama w choreografii znanego na całym świecie i wysoko cenionego szwedzkiego tancerza i choreografa Matsa Eka, w wykonaniu zespołu Cullberg Ballet.[/quote:df3e02c07d]
Agasiek

Post autor: Agasiek »

Ja oglądałam Giselle Matsa Eka. Co prawda nie od początku, ale jednak mogę powiedzieć że oglądałam. No jako tako mi się podobało, bo ja jestem zwolenniczką klasycznych baletów. Poprostu nie za dużo związku miałam związku z takimi baletami (to jest balet współczesny? Bo ja się na tym nie znam).
dorotaholownia

Post autor: dorotaholownia »

ze strony :moderndance.pl

Najbliższe emisje filmów o tańcu w TVP Kultura:

15 sierpnia, godz. 02.00 - „Kolejny uszczęśliwiony” - Widowisko baletowe w choreografii Heleny Jonsdottir zrealizowane w autentycznych plenerach więzienia w Tartu.
17 sierpnia, godz. 20.30 „Giselle Matsa Eka” - Balet "Giselle" Adolphe'a Adama w choreografii znanego na całym świecie i wysoko cenionego szwedzkiego tancerza i choreografa Matsa Eka, w wykonaniu zespołu Cullberg Ballet.
23 sierpnia, godz. 11.15 - "Carnaval. Największe party świata", reż. Andrzej Fidyk – reportaż o przygotowaniach do karnawałowego szaleństwa w Rio de Janeiro.
23 sierpnia, godz. 21.55 - "Tańcząc dla pana B." - Film dokumentalny o jednym z najsłynniejszych choreografów George'u Balanchine.
24 sierpnia, godz. 9.50 - "Tańcząc dla pana B." - Film dokumentalny o jednym z najsłynniejszych choreografów George'u Balanchine.
24 sierpnia, godz. 20.30 - "Balet Nacho Duato" - telewizyjna rejestracja trzech przedstawień baletowych wybitnego hiszpańskiego choreografa i dyrektora artystycznego Companía Nacional de Danza - Nacho Duato.
25 sierpnia, godz. 9.05 - "Balet Nacho Duato" - telewizyjna rejestracja trzech przedstawień baletowych wybitnego hiszpańskiego choreografa i dyrektora artystycznego Companía Nacional de Danza - Nacho Duato.
28 sierpnia, godz. 17.05 - „Tańcząc za dolary - Bolszoj w Las Vegas” - film dokumentalny
29 sierpnia, godz. 10.30 - „Tańcząc za dolary - Bolszoj w Las Vegas” - film dokumentalny
Kasia G

Post autor: Kasia G »

szkoda ze TV Kultura ciągnie tak ogranymi powtórkami: Giselle Eka, Tancząc dla Pana B. i Bolszoj w Las Vegas było już na tej antenie co najmniej 2 razy :(.... Ale kto nie widział niech zobaczy (choć Balszoj w Las Vegas moim zdaniem mało interesujace)
Joanna Bednarczyk

Post autor: Joanna Bednarczyk »

ale baletów Nacho Duato to chyba nie było jeszcze, polecam wielbicielom Kyliana bo to własciwie kontynuacja jego stylu. Jedena z 3 choreografii Por vos muero (dla ciebie umieram) jest bardzo piekna
Nati

Post autor: Nati »

no właśnie wczoraj oglądałam Nacho Duato. Śliczne! Piękna hiszpańska muzyka....
Czajori

Post autor: Czajori »

Z przyjemnością obejrzałam dokument o Nacho Duato - przyjemność ta wynikła w dużym stopniu z obszernych fragmentów jego baletów, jakie są zawarte w filmie. Jak dla mnie są rewelacyjne. Genialne połączenie tradycji ze współczesnością, dyskretna ale czytelna symbolika (zwłaszcza w "Arenal"), piękna muzyka, dobrana z wielkim smakiem.

Podobała mi się też prostota środków plastycznych: mało scenografii i gry świateł (fantastyczny efekt punktówki z dołu, podkreślającej mięśnie w kończynach tancerzy na tle ciemnej sceny!!), kostiumy jedynie sygnalizujące pewne treści. Żadnej nachalności.

No i choreografia!! Idealnie zgrana z muzyką (nie zawsze podoba mi się panująca w modernie tendencja, że "muzyka w tle swoje, a tancerz z przodu swoje"), wykorzystująca wszystkie niuanse dźwięków :) Piękne układy na kilku tancerzy (szczególnie interesujące są fragmenty, gdy jednej tancerce partneruje dwóch tancerzy), przypominające czasem wzory z kalejdoskopu. Bardzo podobał mi się też "taniec detalami" - widać, że choreograf zwraca dużą uwagę na subtelne różnice w ułożeniu stóp czy dłoni (np. szybkie przejścia z wykręconej stopy fleks do wkręconej point)

Zespół Nacho Duato jest niesamowity. Wszyscy są bardzo sceniczni, bardzo muzykalni, mają piękną plastykę ruchu, do tego widać, że dobrze im się razem pracuje.

Same plusy, bardzo polecam Wam ten dokument.
Kasia G

Post autor: Kasia G »

OD WRZESNIA W TVP KULTURA MAJĄ SIE POJAWIĆ NIEDZIELE Z OPERĄ I BALETEM !!!!!!

cytuję:

NIEDZIELA 23.09.2007 TVP Kultura

11:25 Niedziela z baletem - Jezioro łabędzie (Swan lake); balet kraj prod.Wielka Brytania (1996); STEREO, Bez ograniczeń wiekowych
Joanna

Post autor: Joanna »

Ja bym miala prosbe - czy mozna w tym temacie ograniczyc sie do programu Tvp Kultura (po to zostal wydzielony...), a recenzje i wrazenia w innych tematach, do tego przeznaczonych? Ja np. traktuje ten temat jako czysto informacyjny, i takie posty utrudniaja orientacje w programie.
ODPOWIEDZ