Nasze zwierzęta domowe

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

Każdy kot potrafi odnaleźć się w swojej sytuacji. I, droga Cheryl, wierz mi, koty MAJĄ mózg o.O :mrgreen: :D
Jednak, jak piszesz, nie mają rozumu, tylko instynkt. Nie wejdą więc pod pędzący samochód, skoro sa przywyczajone, że takie jeżdżą koło domu i trzeba zaczekać, żeby spokojnie przejść. No nie dajmy się zwariować. Ludzie też giną pod samochodami przez swoją nieuwagę. Z kotem jest taka różnica, że się nigdy nie zamyśli, ewentualnie skupi swoją uwagę na czymś innym.
A jeżeli chodzi o pewność, to można nie być pewnym wielu rzeczy. Czy np. ktoś nie strzeli do mojego kota gdy tylko wyjdzie z domu? :shock:
Cheryl

Post autor: Cheryl »

[quote:d6ac034e9d="Kasia :))"]Każdy kot potrafi odnaleźć się w swojej sytuacji. I, droga Cheryl, wierz mi, koty MAJĄ mózg o.O :mrgreen: :D
[/quote:d6ac034e9d]

Są inteligente, ale mózg ma tylko człowiek
.:Odylia:.

Post autor: .:Odylia:. »

eee? :shock: Co masz z biologii Cheryl?Mają mózg,nie mają rozumu,ktory zastepuje u nich instynkt i nie posiadają tzw.sfery duchowej-to główna roznica miedzy ludzmi a zwierzetami..
karolinkaaa

Post autor: karolinkaaa »

Cheryl, nie rozśmieszaj mnie.Koty nie mają rozumu-a skąd Ty to wiesz?Bo co,pani na religii powiedziała:"Tylko ludzie mają rozum",tylko ludzie są o wiele głupsi od zwierząt a tym bardziej od kotów.

Co do dachowców.Powtarzam się:Moje obie kociczki były z dworu wzięte i teraz nawet boją się iść do lekarza,bo ten dwór nie jest dla nich przyjazny,więc nie twierdź Kasiu,że trzymanie dachowca w domu to złe.Zresztą to czy kot będzie wychodzić czy nie,to zależy również gdzie i jak był wychowywany.

Nie no, rozklekotało mnie na łopatki... :mrgreen: xD
Wszystkie stworzenia żywe MAJĄ mózg :D Muchy też :P
Problem w tym, że brakuje u nich kory mózgowej, nie mają więc ani rozumu, ani wyobraźni.
:mrgreen:
[quote:9ee91a84da]Cheryl, nie rozśmieszaj mnie.Koty nie mają rozumu-a skąd Ty to wiesz?Bo co,pani na religii powiedziała:"Tylko ludzie mają rozum",tylko ludzie są o wiele głupsi od zwierząt a tym bardziej od kotów. [/quote:9ee91a84da]
A co ma do tego katechetka? To, że zwierzęta nie mają rozumu potwierdziły badania naukowe. Zresztą jak mogą mieć, skoro nie posiadają kory mózgowej?
I w tym momencie to ty mnie nie rozśmieszaj. Człowiek głupszy od zwierzęcia? Kobieto, zastanów się 10 razy zanim coś napiszesz. My mamy rozum, wyobraźnię, zmysły i wolną wolę. Od każdego indywidualnie zależy, jak poprowadzi swoim życiem.

karolinkoo, w tym momencie twoja wypowiedź wydaje mi sie najgłupsza. Czytaj ze zrozumieniem kobieto.
Twoja wypowiedź:
[quote:9ee91a84da]Powtarzam się:Moje obie kociczki były z dworu wzięte i teraz nawet boją się iść do lekarza,bo ten dwór nie jest dla nich przyjazny,więc nie twierdź Kasiu,że trzymanie dachowca w domu to złe[/quote:9ee91a84da]
Moje wypowiedzi:
[quote:9ee91a84da]Oczywiście każdy kot jest inny i każdy potrzebuje INNEGO podejścia. Więc może nie wysnuwajmy jednej i poprawnej opinii, która i tak nigdy nie będzie pasować do wszystkich kociaków. [/quote:9ee91a84da]
[quote:9ee91a84da]Każdy zwierzak jest inny, jeden przywiązuje się do właściciela i wciąż za nim podąża, inny najlepiej zjadłby i poleciał daleko, wracając na kolejny posiłek. [/quote:9ee91a84da]
[quote:9ee91a84da] Tylko że te na ogół mają własne ścieżki. Jedne będą posłusznie siedzieć w domu, inne wymkną się przy każdej możliwej okazji. [/quote:9ee91a84da]
[quote:9ee91a84da]Podsumowując, każdy zwierzak potrzebuje innego podejścia.
I tyle.[/quote:9ee91a84da]
[quote:9ee91a84da]Każdy kot jest inny[/quote:9ee91a84da]

Więc przemyśl sobie jeszcze raz co napisałaś i zobacz ile razy TO JA się powtórzyłam.
A jeżeli chcesz się włączać do dyskusji to czytaj uważnie czyjeś wypowiedzi i odnoś się do ich treści, nie przypisując nikomu słów, których nie wypowiedział.
groteska

Post autor: groteska »

Kasia:)) ma racje, troche mnie rozwalilo to, ze niby koty mozgow nie maja:P Ale co do "My mamy rozum, wyobraźnię, zmysły i wolną wolę" to przeciez zwierzeta tez maja zmysly i wolna wole:P Chyba, ze Cie zle Kasiu zrozumialam:P

To był odnośnik do słów:
[quote:c4c3ba9cd6]tylko ludzie są o wiele głupsi od zwierząt a tym bardziej od kotów. [/quote:c4c3ba9cd6]
;)
Chodzi o to, że my mamy świadomość tego co robimy i możemy układać własne życie, chociaż karolinka może nam zaraz wyskoczyć z tekstem, że czasem ludzie zachowują się gorzej niż zwierzęta :P
No cóż, ale wybór i rozum jednak mają. Sami określają swoją życiową drogę.
groteska

Post autor: groteska »

A, no to wszystko jasne;)
My mamy swiadomosc, z kolei u zwierzat wszystko wychodzi nie ze swiadomosci, ale z instynktu.
karolinkaaa

Post autor: karolinkaaa »

[quote:e6a5060613]No i nie bierze się dachowca, jeśli chce się go trzymać w domu, bo jest to niezgodne z jego instynktem. [/quote:e6a5060613]

[quote:e6a5060613]Więc przemyśl sobie jeszcze raz co napisałaś i zobacz ile razy TO JA się powtórzyłam. [/quote:e6a5060613]

Sama zacznij czytać z uwagą.

Aha.Nie wszystko potwierdzone naukowo musi być 100% prawdą.

Hm, nauka zaszła już tak daleko, że wiadomości na tym poziomie są niemalże pewne. ;)
Poza tym, droga karolinko, napisałam prawdę. Dachowce z natury kochają chodzić po dworze...
I TO, ŻE MIAŁY JAKĄŚ TAM NIENAJLEPSZĄ PRZESZŁOŚĆ JEST TYLKO CZYNNIKIEM DZIAŁAJĄCYM NA ICH INSTYNKT O RÓŻNEJ SILE, WIĘC MOGŁY SIĘ DO DWORU JEDYNIE UPRZEDZIĆ!!
Co jest zupełnie inną sprawą i nie ma żadnego związku z tym, o czym tutaj mówimy.

Ciap klap.
ODPOWIEDZ