Jak jesteście rozciągnięci?

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Cheryl

Post autor: Cheryl »

Natalciu :)
Zauważ, że to jest filmik dotyczaćy Gimnastyki Artystycznje, gdzie w szkołąch takich stawia się głównie nacisk na rozciągnięcie. Oczywiście pomimo tego gimnastyczki mają codziennie lekcję tańca klasycznego. W OSB jest trochę niedoszłych gimnastyczek którym nie poszczęściło się w GA. Ja sama mam dwie takie koleżanki w klasie (i w grupie) nie są one wcale bardziej rozciągnięte niż ja. Może nawet ja jestem więcej bo położę sobie nogę na parapecie. Ale naprawdę wiesz Natalciu w Ga uczą również płynności, lekkości itd.
To trochę inna bajką niż balet ale podobna :)
Nena

Post autor: Nena »

[quote:b75dc36400="Natalcia"]czy baletnice tez sa tak rozciagniete:D:D??[/quote:b75dc36400]
baaardzo rzadko...
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

[quote:249c2c4fe7="Kasia :))"]Za długi ten filmik, żebym miała oglądać, ale jeśli to gimnastyka artystyczna, to ich rozciągnięcie jest zdecydowanie za duże jak dla baletnic. :] My nawet nadszpagatu nie musimy mieć, chociaż jest ceniony[ale niewielki]
;)[/quote:249c2c4fe7]

Dlaczego uwazasz ze takie rozciagniecie jest za duze dla tancerek? Wczasie tanca nie widac az tak bardzo poziomu rozciagniecia tzn jesli ktos jest rozciagniety tak jak gimnastyczki to podczas tanczenia klasyki nie bedzie tego widac. Bedzie mozna jedynie ocenic jak rozciagniecie komponuje sie z tancem. Podczas podnoszenia nogi w gore nie jest wymagane zeby znajdowala sie ona za glowa wiec osoba bardzo rozciagnieta podniesie ja na tyle na ile musi.
Osobiscie nie uwazam zeby takie rozciagniecie bylo "za duze".
Sa na swiecie przyklady swietnych tancerek ktore wczesniej zaczynaly od GA czy GS.
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

Aggo, była już o tym dyskusja w innym temacie ;) Poszukaj :P
Nati

Post autor: Nati »

poza tym nikt nie powiedział, ze nie ma tancerek tak rozciągniętych, albo ze nie można byc tak rozciągniętymi... POprostu nie jest to tak konieczne czy najważniejsze
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

Kasiu, wiem ze juz o tym rozmawialysmy :)
Moze lepiej wrocmy do tematu..
dance_alicja

Post autor: dance_alicja »

cudownie! mój szpadgat jest tragiczny, a raczje prawie szpagat poniewaz moj problem kryje sie w tym iz mam bardzo twarde, nieleastyczne miesnie zawsze gdy sie rozciagne, na drugi dzien nie widac minimalnych efektow tego, wciaz stoje w miejscu! nie znalazlma zandych skutecznych cwiczen na rozciagniecie sie, moze znacie jakies?
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

http://www.balet.pl/forum_balet/search.php

Wpisz rozciąganie... powinno wyskoczyć trochę interesujących wątków...
;)
wm

Post autor: wm »

te gimnastyczki są niesamowite...az mi wstyd że ledwie nadszpagat jestem w stanie zrobić.a one tak w powietrzu ...niesamowite
Julie

Post autor: Julie »

dokładnie! Gimnastyka to najpiękniejszy sport! Dziewczyny są niesamowite!!!
Polecam obejrzec stronke www.flexshow.com tam to dopiero mają rozciągnięcie :D:D ale i tak GA jest najcudowniejszA!
ODPOWIEDZ