Ćwiczenia na wzmocnienie kostek ;)

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

W sumie ciekawie... może masz słabsza kostkę... to nie do końca ma związek z podbicie... Sama nie wiem...
lailana

Post autor: lailana »

odświeżam stary temat, bo poszukuję ćwiczeń na wzmocnienie, co możecie jeszcze zaproponować?
Dolores1984

Post autor: Dolores1984 »

Dziewczyny

Jakbyście mogły napisać mi czym różni się płaskostopie poprzeczne od podłużnego.
Jeśli takie coś istnieje ,proszę podajcie mi linka.
inaenka

Post autor: inaenka »

Jeszcze dziś rano, porządkując temat podbicia przeniosłam kilka postów do takiego tematu. Dolores, długo już korzystasz z forum, naucz się wreszcie korzystać z wyszukiwarki.
http://www.balet.pl/forum_balet/viewtopic.php?t=1259&postdays=0&postorder=asc&highlight=p%B3askostopie&start=175
Renee

Post autor: Renee »

super temat. Niedawno nadwyrężyłam sobie torebkę stawową i teraz zdarz mi się, że noga w kostce się podwinie kiedy nie trzeba.

Dzięki za ćwiczenia - zaczynam korzystać i mam nadzieję, że niedługo znowu będę w pełni sprawna :D . Możecie coś jeszcze zaproponować?
Novice

Post autor: Novice »

Nie macie wrażenia, że kiedy pointy już za bardzo się rozrobią (złamią?) trudniej jest wejść z demi na en pointe? Czy to może jedynie problem z moimi niezbyt mocnymi kostkami?
Kasul

Post autor: Kasul »

Tak, zbyt rozrobione pointy mogą "spychać" z czubków. Nie jakoś specjalnie dramatycznie, ale może być trudniej wejść en pointe.
Midnight

Post autor: Midnight »

Ja robię codziennie kilka pliè i grand pliè na pòłpalcach, bez podparcia, i to,pomaga :) na,wzmocnienie kostek
Celebrindal

Post autor: Celebrindal »

Mam nadzieję, że piszę w dobrym miejscu :) Otóż parę dni temu biegłam na autobus, jakoś niefortunnie stanęłam i prócz zwyczajnych przewrotkowych obrażeń (jedno kolanko w kolorach tęczy, drugie gigantycznym strupem), coś sobie zrobiłam z kostką. Już właściwie prawie wszystko jest w porządku, czasami jeszcze pobolewa, ale trochę mi się ta kostka zastała, zesztywniała z powodu kontuzji i braku ruchu. Czy moglibyście mi polecić jakieś ćwiczenia na jej rozruszanie? Wiecie, takie, żeby jej nie przeciążać, ale powolutku przystosowywać do ponownego normalnego funkcjonowania.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc :)
Giselle97

Post autor: Giselle97 »

przed jakimikolwiek ćwiczeniami dobrze rozgrzej kostkę/stopę. Najlepiej potrzymaj trochę w bardzo ciepłej wodzie a następnie nałóż grube skarpetki. Myślę że najlepszym pomysłem będzie rozpoczęcie ćwiczeń od tych najprostszych czyli zwykłe kręcenie kółek stopą. najpierw w jedną stronę potem w drugą. Następnie na zmianę flex i point. potem plie i releve. Rozciągaj Achillesy. Wszystkie ćwiczenia wykonuj spokojnie, dokładnie i stopniowo zwiększaj ich intensywność i poziom trudności. Myślę że to powinno pomóc. Pamiętaj aby nie robić nic na siłę. nie chcemy powrotu kontuzji tylko wręcz przeciwnie :) trzymaj się :)
ODPOWIEDZ