Taniec na kanale MEZZO

Dyskusje o spektaklach, programach TV, książkach, artykułach, nagraniach CD/video/DVD, fotografii, stronach internetowych;
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

Mnie też się strasznie podoba. Nawet tańczę wariacje wziętą z tego baletu :D
Z tym koniem to jest naprawdę ciekawe... jak to oglądałam to też miałam takie przemyślenia, zresztą dalej mam...
W ogóle ten balet jest ciekawy... Najpierw ta pustynia i podróżnicy, potem ta piramida faraona czy co to tam jest, później to podwodne królestwo, znowu to coś faraona tylko w innym wydaniu. I są murzyni, jakaś taka wariacja z odgłosami kastanietów, koń na scenie, człowiek tańczący jako małpa (a na nią zwróciliście uwagę?). Taka straszna różnorodność, co chwile inna scenografia i kostiumy.
GENIALNY BALET!!!
milton

Post autor: milton »

Dzisiaj na Mezzo
20:45 Adolphe Adam "Giselle" - balet, choreografia Marcia Haydée
Olimpia

Post autor: Olimpia »

MEZZO
Dzisiaj o 15:45 Dama Pikowa, tanczy m.in Nataliya Osipova.

Jutro o 20:45 Coppelia, tancza Charline Giezendanner (Swanilda), Mathieu Ganio (Frantz), Pierre Lacotte (Coppelius).
Takze jutro, ale o 22:50 portret Elizabeth Platel.
gonia

Post autor: gonia »

swoją drogą - Dama Pikowa jest często na mezzo... albo ja mam takie wrażenie, że już 2 razy widziałam ten balet pod koniec kwietnia O_o

w czwartek, 10 maja o 15:45 Giselle [zapewne ''powtórka'' z 29 kwietnia].

a Coppelia jest przez jaki teatr/zespół czy coś takiego wystawiana?
Olimpia

Post autor: Olimpia »

Bodajże National Opera de Paris Goniu. W kazdym razie kiedy wpisuję w wyszukiwarkę nazwiska tancerzy to wyskakują własnie strony związane z paryskim teatrem.
milton

Tak Coppelia srdnia jest. Jest ona dokladnie w wykonaniu uczniow szkoly przy Operze Paryskiej.
Nawet nie zworcilem uwagi ze Osipova byla w Damie Pikowej, ktora nawet mi sie podobala. Ale po nie jeszcze byla pasacglia do muzykie Berga......to mi se strasznie podobalo.
A tak w ogole to niestety Mezzo w maju baletowo nic ciekawego nie bedzie mialo do zaproponowani......
gonia

Post autor: gonia »

Coppelia... może główna tancerka była niezła, ale ogólnie mogło być lepiej. Tam, gdzie powinno być równo akurat często równo nie było... trochę tak jakby nie dopracowali tego.

[edit]a oglądaliście później 'twarze baletu'? było super, chociaż jedyne, co z tego zrozumiałam to terminy baletowe :D ciekawostka- ten filmik z młodą Darcey Bussel w fioletowym kostiumiku zamieszczony ostatnio na forum jest fragmentem tegoż programu ^^
Columbina

Post autor: Columbina »

A nie wie ktoś kiedy będzie powtarzana Coppelia? :)
milton

Do 15 czerwca nie będzie powtarzana, bo już kilka razy była powtórzona. Ta wersja jest na emule. Ja też zresztą gdzieś mam na dvd jakbyś potrzebowała.
egnerek

Post autor: egnerek »

szkoda że mi odłączyli Mezzo :(
ODPOWIEDZ