Czy mam jeszcze szansę dostać się do szkoły baletowej?

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
sisi

Czy mam jeszcze szansę dostać się do szkoły baletowej?

Post autor: sisi »

[color=darkred:f5aa1a0fc4]Ostatnio na naszej tablicy pojawiło się mnóstwo tematów traktujących o ludziach, którzy czują się za starzy a chcieliby się jakoś związać z baletem i mają wątpliwosci. Ponieważ takich osób trafia tu coraz więcj bardzo proszę aby opisywały swoje historie TUTAJ zamiast zakładać ciągle nowe tematy. Dzięki temu wiele użytecznych wskazówek trafi również do tych, którzy zapominają o opcji 'szukaj'.

z góry dziękuję :)
sisi[/color:f5aa1a0fc4]

[color=green:f5aa1a0fc4]Temat został podzielony. [u:f5aa1a0fc4]W tym wątku[/u:f5aa1a0fc4] rozmawiamy o szansach na dostanie się do szkoły baletowej pomimo ukończenia przyjętej granicy wieku.
[b:f5aa1a0fc4]Prosimy o trzymanie się tematu[/b:f5aa1a0fc4] oraz unikanie nic nie wnoszących wpisów typu:[i:f5aa1a0fc4]"och, mi też się marzy osb"[/i:f5aa1a0fc4] - takie posty jak i offtopy będą usuwane.

Osoby, które chcą wiedzieć jakie mają szanse na osiągnięciu czegoś w tańcu, bez szkoły baletowej, lub z powodu późnego rozpoczęcia nauki tańca, zapraszamy [URL=http://www.balet.pl/forum_balet/viewtopic.php?p=60129#60129]tutaj[/URL]
inae. [/color:f5aa1a0fc4]
chciałabym_chciała

Post autor: chciałabym_chciała »

Miałam 6 lat mama mnie zapisała do domu kultury na 'tance' no i tanczylam tam z rok. Potem chodziłam na towarzystkie 2 lata, ale mi nie pasowalo z angieslkim i odeszłaa.. Potem natrafiłam na miłość mojego zycia. ZPiT ZG INA :kocham: ... 6 rok chodze na Ine i teraz kiedy trzeba sie zastanawiac nad liceum [jestem w drugiej gimnazjum] to sobie mysle o matko dlaczego moja rodzina nie jest baletowa i dlaczego mnie nei poslali jak mialam 11 lat ! do OSB ... Umiem podstawy baletu bo to w ludowych tancach potrzebne, ćwiczyłam joge więc jestem rozciągnięta i gibka już do urodzenia to mozna zapytac jaki proble?? idź na balet... no jasne tylko odejmij mi 4 lata ;p jestem teraz w 2 gim więc to chyba 5 baletowa ;p chodze na Inę i to kocham! Dzisiaj miałam ważny występ z takim pięknym polonezem :heart: i chciaz mialam gorączke i biore 2 antybiotyki to bym chyba wpadła w depresje jakbym nie tanczyla....

Osttanio w Viktorze Gimnazjalisce bylo o takim gosciu co się dostał do OSB w Warszawie po postawówce czyli miał 13 lat więc tp jakies nadzieje.... Ja marzę o Mazowszu :heart: A tam miałąbym więze szanse po szkole baltowej :P Też chodze na zajecia dla przedszkolaków z jest to młodszy oddział Iny i jest bosko ... jak pokazujesz małym dzieciakom jak ida kroki i z zajec na zajecia coraz lepiej to robią.... Moja mama sie upiera ze gdziekolwiek by mnie przyjeli to mnie puśći... Byłam na stronie

Ogólnokształcąca Szkoła Baletowa
im. Romana Turczynowicza
Warszawa

I tam bylo ze jakaś laska sie dostała do 8 klasy wiec mam coraz wiksze nadzieje... ale jak si enie uda isc do szkoly baletowej to i tak zobie licencje choreografa ludowego ;p

Mam nadzieje ze ktos to przeczyta i nie odpisze jstes za stara masz chor ambicje i nie uda Ci sie ... Mieszkam kolo Szczcina ale gotowabymbyla sie przeprowadzic do tej warszawy po to zey potem miec wieksz szanse w Mazowszu <3

Dziekuje za uwage i pozdrawiam wszystkich tych którzy mają nadzieje ze kiedyś im sie uda :)
Gość

Re: No to czas na mnie...

Post autor: Gość »

[quote:df83406514="chciałabym_chciała"]I tam bylo ze jakaś laska sie dostała do 8 klasy wiec mam coraz wiksze nadzieje... [/quote:df83406514]
do tych najstarszych klas raczej sa znikome szanse przyjęcia (mozna przeniesc sie z innej baletówki - jak było w tym przypadku)...
Twoich szans nie jestem w stanie ocenić 'na odległość' - musiałabym zobazcyć jak się ruszasz i co umiesz, żeby wydać 'wyrok'...ale sprobowac zdawac do ktorejs z baletowek nie zaszkodzi...
powodzenia
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

Chcialabym chciala, ja myślę, że jeśli jesteś naprawdę uzdolniona i wiele potrafisz(bo na 5 klasę trzeba naprawdę dużo umieć) to możesz spróbować, chociaż możliwym jest, że trafisz do niższej klasy niż 5(tak, więcej lat nauki).
Jeśli natomiast niekoniecznie kręci cię OSB, w Szczecinie jest POB(>panstwowe< ognisko baletowe), a w nim klasa mlodziezowa, do ktorej bys sie mogla zapisac(albo do klas normalnych, tzn.5,6,7...).

zajrzyj tutaj: http://www.balet.pl/forum_balet/viewtopic.php?t=2721
Jenn

Egzamin do 8kl OSB

Post autor: Jenn »

mam pytanie dotyczące egzaminu do 8 kl osb a mianowicie jak one wyglądają i co trzeba umieć?czy taniec na piontach jest wymagany na tym egzaminie? dzięki za odpowiedzi :) pozdrawiam :D
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

Tak właściwie to do 8 klasy OSB to chyba nie robią już egzaminów. Taniec na pointach na pewno jest wymagany i to na zaawansowanym poziomie. W ogóle trzeba mieć bardzo wysoki poziom... Przecież to jest klasa przed dyplomem!!
Nie umie dokładnie powiedzieć, ale mam wrażenie, że do 8 klasy osb to sie już sie nie dochodzi... chyba, ze po innej osb...
Jenn

Post autor: Jenn »

dzięki za odpowiedź :) juz od dawna wiem że nie będe miała zawodu tancerki ale no cóż pozostaje mi studio baletowe :) lepsze to niż nic 8) byłam tylko ciekawa jakie umiejętności trzeba posiadać :wink:
Marysia W

Post autor: Marysia W »

Oczywiście, że taniec na pointach byłby wymagany. :roll:
Zresztą, może lepiej kończyć eksternistycznie Osb?
Nati

Post autor: Nati »

moim niespełnionym niestety marzeniem jest OSB.... mam 16 lat więc tańczę tylko w Ośrodku Edukacji Baletowej.... ale chciałabym choć cząstkeczką małą spełnić swopje marzenie, więc pytam, czy mozna chociaz np.przyjsc raz popatrzec na wasze zajęcia?? Czy to niemożliwe?
Joanna

Post autor: Joanna »

Sa organizowane dni otwarte, kiedy mozna przyjsc popatrzec na zajecia. Tak normalnie to chyba raczej trudno wejsc.
Musiałabyś przedstawić jakiś naprawdę ciekawy powód ;) W stylu: piszesz jakąś pracę, itd. Bo wejść tak samemu z siebie po prostu popatrzeć, to jakoś wydaje mi się mało prawdopodobne ;)
ODPOWIEDZ