Sugestie i uwagi do "Słownika" - wątek otwarty
-
drCoppelius
[quote:8952c771e2="coppelia"]czy znacie może jakieś księgarnie gdzie mają jakieś właśnie słowniki baletowe w obszarze krakowa i w jakiej cenie tak około one są? prosze o pilna odpowiedź !![/quote:8952c771e2]
na naszym polskim rynku NIE MA słownika baletoweg. Mozesz gdzieś znaleść publikacje angielskie lub rosyjskie. Jedynym źródłem po polsku gdzie znajdziesz opisy baletowych pas, choc nie w formie słownika są Zasady tańca Waganowej -pozycja antykwaryczna
na naszym polskim rynku NIE MA słownika baletoweg. Mozesz gdzieś znaleść publikacje angielskie lub rosyjskie. Jedynym źródłem po polsku gdzie znajdziesz opisy baletowych pas, choc nie w formie słownika są Zasady tańca Waganowej -pozycja antykwaryczna
[size=9:d7fcd599c5](nie wiem, czy to dobry temat, ale w sumie jest to pytanie o jakiś krok...)[/size:d7fcd599c5]
Co to jest za taniec, tzn na pewno jest to jakiś taniec rosyjski, który ma taki charakterystyczny krok, że korpus przechyla się trochę do przodu, a nogi jakby 'kopią' do tyłu (wybaczcie takie pokraczne tłumaczenie, ale trudno mi to opisać normalnym językiem ;) )?
Co to jest za taniec, tzn na pewno jest to jakiś taniec rosyjski, który ma taki charakterystyczny krok, że korpus przechyla się trochę do przodu, a nogi jakby 'kopią' do tyłu (wybaczcie takie pokraczne tłumaczenie, ale trudno mi to opisać normalnym językiem ;) )?
[quote:57272665e5="drCoppelius"]ja mam małe pytanie: Jak wyglada "Battement tendu pour le pied"? :D[/quote:57272665e5]
To nic innaego jak wyciągnięcie battement tendu w bok i postawienia bo boku stopy przez poł palec na flex (na ziemi)
1. Najpierw naciągnięta stopa
2. teraz pół palec
3. Do ciśnięcie płasko stopy do ziemi
4. Znów poł plaec
5. Point
Mam nadzieję, że skapowałaś :-)
To nic innaego jak wyciągnięcie battement tendu w bok i postawienia bo boku stopy przez poł palec na flex (na ziemi)
1. Najpierw naciągnięta stopa
2. teraz pół palec
3. Do ciśnięcie płasko stopy do ziemi
4. Znów poł plaec
5. Point
Mam nadzieję, że skapowałaś :-)