Nauka w OSB a metody siłowe niektórych pedagogów

Wszelkie sprawy szkolne, np. jak dostać się do szkoły baletowej, wiek, wymagania, adresy nowych szkół, sukcesy, zmartwienia, egzaminy, codzienna szkolna rutyna, edukacja małych dzieci, balet dla dorosłych, studia wyzsze;
Marysia W

Post autor: Marysia W »

Dobrze, dobrze, ja tylko poprawiłam nazwisko. I się z tym zgodzę.
Chodzi mi o to, że wydaje mi się, że często jest tak, że im starszy nauczyciel, tym bardziej przyzwyczajony do metod z czasu, gdy on uczył się w szkole baletowej- nie mówię o igłach i zapalniczkach, ale innym podejściu do ucznia, dużo bardziej surowym...
[size=7:8bd9905c07]i nie mówię tu o żadnej konkretnej szkole, a tym bardziej nauczycielu.[/size:8bd9905c07]
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

Zawsze tak jest. Przeciez taki nauczyciel nie zna innych metod nauki bo sam byl na takich wychowany.
Answer

Post autor: Answer »

w sumie rosyjskie metody są naj gorsze heheh uu jeśli chodzi o ból ale skuteczne a o nazwisko to sorry ale raczej ta nauczycielka albo inny z SB nic mi nie zrobi bo i tak do baletowe już nie chodzę no chyba ze mnie zgarnie jak będzie konkurs w Gdańsku bo mam zamiar na nim być i starych kumpli odwiedzić pozdro :lol:
DariaD14

Post autor: DariaD14 »

Czasami się zdarzają jakieś uderzenia, po nogach, udach, paluchach-- teraz przy organizacji wszystkich imprez świątecznych wszyscy chca aby wypadło jak najlepiej -- pewnie stąd ta nerwowość wśród nauczycieli i dzieciaków występujacych. Myśle,że wszystko wypadnie pięknie czego życze Wszyskim.
foka

Post autor: foka »

Temat jak czytam nie traci antualności a jednak - tak (to znaczy z zastosowaniem przemocy) nie musi być. Przeczytałam niedawno wspomnienia Tacjany Wysockiej, która w latach 50/60 odzwiedziła paryską szkołę baletową. To co zwróciło jej uwagę to spokój i kultura lekcji tańca. Bez podnoszenia głosu a tym bardziej siły fizycznej a z drugiej strony "dziękuję" w odpowiedzi na każdą uwagę nauczyciela. Tacjana Wysocka napisała o tych metodach z dużym uznaniem
ODPOWIEDZ