przeprost kolan

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
gonia

Post autor: gonia »

przeczytałam cały wątek i mam pytanko- wszyscy pisali recepty na przeprosty kolan. a jak wypracować przeprosty łydek?
tańczę na tych pointach i nic się nie dzieje, no zero, krecha...
a na dodatek mam wystające kolana (tzn. ja je prostuję do maxa, ale mi wystają... no nie wiem, jak to opisać) i spore łydy (chociaż jestem dumnawa z łydek :D )
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

Co rozumiesz pod pojęciem "przeprost łydek"? Wydaje mi się, że nie da się wygiąć kości, a linia łydki jest uwarunkowana od mięśnia nogi ;)
gonia

Post autor: gonia »

o, przepraszam, nie zgadzam się!! a przeprost martis95 to niby co to jest? przeprost łydki...

[quote:fde9fc6904="Gość"]Przeprosty można mieć zarówno w łydkach jak i w kolanach. Różnica między tymi 2 rodzajami jast najlepiej chyba widoczna w I pozycji (lub na podłodze) - przeprosty w łydkach: nogi są złączone aż do połowy piszczeli; przeprosty w kolanach: nogi łączą się w kolanach, ale łydki już nie dotykają do siebie.
Mogą one także występować rówocześnie.
Ze względu na to, ze przeprost w łydkach jest deformacją kości, jest mniejszy niż w kolanach (staw) i w odróżnie niu do tego drugiego chyba nie da się go powiększyć.[/quote:fde9fc6904]

A no właśnie. Ale nie da się go powiększyć, goniu, jak widzisz. Poza tym wydaje mi się, że jeśli przeprost w łydce, to minimalny, bo wiele zależy od mięśnia! :idea: :wink:
bluebird:))

Post autor: bluebird:)) »

Ja mam znajomą baletnicę :D :D :D I odniosłam wrazenie, ze przeprosty idą bardziej od polowy łydki, niz od kolana...

Patrz na przednią część nogi, a nie tylną...
bluebird:))

Post autor: bluebird:)) »

A ktora to ktora?? Wdłuz czy wszerz???
Nusia

Post autor: Nusia »

Przednia to ta gdzie masz piszczel ;)
tosiaa2

Post autor: tosiaa2 »

Ja mam przeprost i w kolanach i w łokciach;/ Nawet nie wiesz jak bym chciała zacząć to leczyć i już nie mieć tych głupich przeprostów. Mam bardzo duże przeprosty w łokciach i one mi tylko przeszkadzają;/ W kolanach mam trochę mniejsze, ale tylko trochę. Widziałam, że kilka osób napisało, że by chciało mieć przeprosty w kolanach. Naprawdę nie macie czego zazdrościć osobom z przeprostami, ponieważ mając przeprost w łokciach nie można robić wielu rzeczy, a mając przeprost w kolanach często trzeba uważać jak się chodzi, bo jak się przeprostuje to czasami coś tak przeskakuje i to bardzo boli. Są też takie sytuacje, że kiedy przypadkiem przeprostuje kolano to musi mi coś tam strzelić żeby było normalnie...
Niestety moja mama uważa, że sobie wymyślam;/ i nie pójdzie ze mną do lekarza. Wiem, że w Poznaniu jest bardzo dobra klinika rehabilitacji i ortopedii i tam się właśnie to leczy. Ja mieszkam w woj. lubuskim i jak ktoś z Was by chciał leczyć przeprosty to słyszałam od koleżanki, że w Zielonej Górze też to leczą. I każdemu radzę, aby leczył przeprosty jeśli macie spoko rodziców, bo nie leczone przeprosty się pogłębiają!

Aha i jeszcze jedno ja sobie 'nie wymyślam' tak jak uważa moja mama, bo to widać i lekarz mi też to potwierdził. Moja mama uważa, że sobie wymyślam, że to boli;/ a z resztą ona nie wie że one się pogłębiają...
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

Wiesz... ja mam przeprosty, znam dużo osób, które również mają i nikt nie narzeka, że go boli... Ja chciałabym mieć większe... Czy ja wiem czy się pogłębiają... mnie jakoś nie za bardzo... a szkoda...
Ale nie wiem jak to jest... może ty masz jakąś chorobę czy coś.... Moje przeprosty się zrobiły od ćwiczenia, bo kiedyś nie miałam... Postaraj sie namówić mame na lekarza... może się uda :)
ODPOWIEDZ