Pierwsze pointy

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
granulka

Post autor: granulka »

Dzieki karolinkaa. zrobie tak jak radziłas
pozdrawiam
Chat Gatto

Pierwsze pointy

Post autor: Chat Gatto »

Tanczylam 6 lat (nie weszlam na pointy), potem mialam 2 lata przerwy i od kilku miesiecy znow chodze do szkoly baletowej. Mam małe (baaardzo male) podbicie i ok. 240 mm długości stopy. Polecano mi Grishko.
Kiedy powinnam wejść na pointy?
Jaki model wybrac?
Nie mam szerokich stóp ani wysokiego podbicia, więc nie Elite i Vaganova. Podobają mi się Grishko 2007, ale nie wiem, czy te pointy są odpowiednie dla początkujących.
Z góry dzięki za odpowiedź.
gonia

Post autor: gonia »

echh... chodzisz, jak rozumiem, do prywatnej SB?
to chyba raczej instruktor powinien Ci powiedzieć, kiedy masz wejść na pointy, przez internet nie da się tego określić...
Chat Gatto

Post autor: Chat Gatto »

Tak,do prywatnej. Powiedziała mi, że w maju, natomiast inna, że za rok...
Co do modelu point co mi radzicie?
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

Ja radziłabym wziąsc o jeden większy rozmiar niż jest podane na stronie grishko... Czyli jak jest napisane że np. na stope 240 mm rozmiar 4 to weź 4,5. Taka moja rada i opinia...
makova_panienka

Post autor: makova_panienka »

zwłaszcza, że rozmiary różnią się dosłownie o 5 milimetrów, a to bardzo mała odległość która może okazać sie zbawienna. w każdym razie lepiej czubek przeładować, niż nie mieć miejsca na wkładkę (chociaż osobiście wyrosłam z tego poglądu :wink: )
Gość

Post autor: Gość »

ja lubie miec scisle pointy i zawsze biore dokladnie taki rozmiar jaki mi wychodzi z dlugosci stopy....240 cm to 4 Grishko, ale w modelu 2007 to 4,5
(moim zdaniem 2007 sa dobre dla poczatkujacych)
.:tutu:.

Post autor: .:tutu:. »

[url]http://www.balet.pl/forum_balet/viewtopic.php?t=2879&start=0[/url] :wink:
Anna-Maria

Post autor: Anna-Maria »

Właśnie zmierzyłam moją stopkę :P i bez wkładki wyszło mi 23,5 cm i jakieś niecałe 9 cm szerokości.
Ale zbytnio się nie mogłam połapać w tej tabeli na stronie Elite :?
Pomoże mi ktoś ;]?

[url]http://www.elite-online.pl/katalog/116novice.htm[/url] ---> były by dobre na początek?
karolinkaaa

Post autor: karolinkaaa »

Bardzo dobre.Ja je mam(chodź już dawno zaczynałam) i jestem z nich bardzo zadowolona ale trzeba je dobrze wyrobić.

Jak to nie możesz się połapać?Jest tam podany rozmari stopy w mm i do danego rozmiaru ,rozmiar Grishko.
ODPOWIEDZ