Tanczylam 6 lat (nie weszlam na pointy), potem mialam 2 lata przerwy i od kilku miesiecy znow chodze do szkoly baletowej. Mam małe (baaardzo male) podbicie i ok. 240 mm długości stopy. Polecano mi Grishko.
Kiedy powinnam wejść na pointy?
Jaki model wybrac?
Nie mam szerokich stóp ani wysokiego podbicia, więc nie Elite i Vaganova. Podobają mi się Grishko 2007, ale nie wiem, czy te pointy są odpowiednie dla początkujących.
Z góry dzięki za odpowiedź.
echh... chodzisz, jak rozumiem, do prywatnej SB?
to chyba raczej instruktor powinien Ci powiedzieć, kiedy masz wejść na pointy, przez internet nie da się tego określić...
Ja radziłabym wziąsc o jeden większy rozmiar niż jest podane na stronie grishko... Czyli jak jest napisane że np. na stope 240 mm rozmiar 4 to weź 4,5. Taka moja rada i opinia...
zwłaszcza, że rozmiary różnią się dosłownie o 5 milimetrów, a to bardzo mała odległość która może okazać sie zbawienna. w każdym razie lepiej czubek przeładować, niż nie mieć miejsca na wkładkę (chociaż osobiście wyrosłam z tego poglądu :wink: )
ja lubie miec scisle pointy i zawsze biore dokladnie taki rozmiar jaki mi wychodzi z dlugosci stopy....240 cm to 4 Grishko, ale w modelu 2007 to 4,5
(moim zdaniem 2007 sa dobre dla poczatkujacych)
Właśnie zmierzyłam moją stopkę :P i bez wkładki wyszło mi 23,5 cm i jakieś niecałe 9 cm szerokości.
Ale zbytnio się nie mogłam połapać w tej tabeli na stronie Elite :?
Pomoże mi ktoś ;]?
[url]http://www.elite-online.pl/katalog/116novice.htm[/url] ---> były by dobre na początek?