Vladimir Malakhov (w Polsce i nie tyko)

Słynni tancerze, zespoły baletowe, choreografowie, pedagodzy, tancerze polskich scen, krytycy, etc.;
Kasia G

Post autor: Kasia G »

oto o co mi chodzi kiedy porównuję Małahowa do "smutnego Pietruszki"

[URL=http://imageshack.us][img:ff4c8356c7]http://img186.imageshack.us/img186/4981/dsc04408vt7.jpg[/img:ff4c8356c7][/URL]
Kasia G

sensacyjna wiadomoość! cytuję za PAP

Wrocław. Zatańczy Vladimir Malakhov

Światowej sławy tancerz baletowy Vladimir Malakhov wystąpi 29 października we Wrocławiu. "Nadzwyczajna Gala Baletowa" będzie jego jedynym spektaklem w Polsce.
W Operze Wrocławskiej z Malakhovem wystąpią cztery solistki Staatsballett Berlin: Polina Semionova, Shoko Nakamura, Beatrice Knop, Nadja Saidakova. Dyrektor Opery Wrocławskiej Ewa Michnik powiedziała, że bardzo cieszy się z wyróżnienia, jakim będzie przyjazd artystów o tak wielkim formacie.

"Nadzwyczajna Gala Baletowa" potrwa około 120 minut i będzie składać się z dwóch części. W jej programie znajdą się m.in. klasyczne utwory baletowe jak duet "Diamenty" z muzyką Piotra Czajkowskiego czy "Umierający łabędź" z muzyką Camille Saint-Saens oraz utwory z choreografią napisaną specjalnie dla Malakhova jak "Voyage" do muzyki Wolfganga Amadeusza Mozarta.

Malakhov zgodził się wystąpić we Wrocławiu bez honorarium (jego przeciętnie gaże wynoszą od kilkunastu do kilkudziesięciu tysięcy euro za występ). Ze względu na bardzo duże zainteresowanie spektaklem zdecydowano o sprzedaży dodatkowych wejściówek na miejsca stojące.

Na dzisejszej konferencji prasowej obecny był autor książki "Vladimir Malakhov - Rozmowa z tancerzem stulecia" Jan Stanisław Witkiewicz. Autor opowiadał, że tancerz nie od razu zgodził się na powstanie publikacji. - Dopiero po jakimś czasie zadzwonił do mnie i powiedział, że się zgadza. W czasie naszych wielu spotkań w różnych miejscach świata bardzo się otworzył i opowiadał m.in. o życiu prywatnym. Mówił o rzeczach, o których nikomu wcześniej nie opowiadał i - jak zapowiedział po publikacji - których już nie powie - mówił Witkiewicz.

Autor książki - prywatnie wieloletni znajomy tancerza - podkreślił, że przyjazd Malakhova do Wrocławia będzie wydarzeniem wyjątkowym m.in. ze względu na bardzo napięty kalendarz jego występów.

Malakhov urodził się w Krzywym Rogu na Ukrainie. Naukę tańca rozpoczął w lokalnej szkole baletowej. W 1986 r. został najmłodszym w historii pierwszym solistą Moskiewskiego Baletu Klasycznego. W 1995 r. zadebiutował na deskach Metropolita Opera w Nowym Jorku. Na stałe współpracuje jako pierwszy tancerz m.in. z American Ballet Theatre i zespołami baletowymi w Berlinie czy Wiedniu.
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

Czy ja dobrze czytam, że Malakhov i Polina będą tańczyć w Polsce!!?? Gdzie i jak można na to kupić bilety??!! :D
nathaliye

Post autor: nathaliye »

Sprzedaż biletów

W Operze Wrocławskiej istnieje możliwość internetowej rezerwacji biletów. Wystarczy na naszej stronie w zakładce Repertuar kliknąć link Rezerwacja przy wybranym przez Państwa spektaklu, wybrać ilość i rodzaj biletów i uzupełnić dane. Znajdą tam Państwo także ceny biletów. Zgłoszenia chęci rezerwacji biletów przyjmowane są od poniedziałku do piątku do godziny 13.00. Są one następnie przekazywane do biura organizacji widowni.

O sposobie płatności i odbioru biletów informujemy Państwa niezwłocznie telefonicznie lub odpisujemy na Państwa adres mailowy.

W przypadku, gdy przy wybranym przez Państwa spektaklu widnieje informacja
Rezerwacja telefoniczna, bilety można rezerwować wyłącznie telefonicznie - dzwoniąc do organizacji widowni.

REZERWACJA BILETÓW:
Biuro Promocji i Organizacji Widowni:

ul. Świdnicka 35
50 - 066 Wrocław
tel. 071 370 88 80
tel. 071 372 43 57
tel/fax 0 71 370 88 81

SPRZEDAŻ BILETÓW:
Kasa Opery Wrocławskiej

ul. Świdnicka 35
50 - 066 Wrocław
tel. (071) 370 88 18

Godziny pracy kasy biletowej w budynku Opery:

poniedziałek: 09.00-19.00
wtorek-piątek: 09.00-19.00
sobota: 12.00-19.00
niedziela: 14.30-17.00

Numer konta: 81102052260000600201905058

Dodatkowo bilety na superwidowiska można nabyć w:

Centrum Informacji Kulturalnej, OKiS
Rynek-Ratusz 24
tel. 071 342 22 91

Bilety dostępne w sieci Ticket Online na stronie www.ticketonline.pl oraz w punktach sprzedaży w całej Polsce (pełna lista dostępna w Internecie)

[size=9:2265fed5c9][ [i:2265fed5c9][b:2265fed5c9]Dodano[/b:2265fed5c9]: Pią Paź 24, 2008 6:16 pm[/i:2265fed5c9] ][/size:2265fed5c9]
http://www.opera.wroclaw.pl/1/index.php?page=16
Migotka

Post autor: Migotka »

Oficjalnie mogę powiedzieć że wraz z koleżanką Diaforą byłyśmy wczoraj wieczorem we Wrocławiu w operze na Nadzwyczajnej Gali Baletowej.
Jestem zachwycona, aż brak mi słów.
Było naprawdę przepięknie :)
Blanche

Post autor: Blanche »

Tu są zdjęcia:
[URL]http://www.wroclaw.pl/m37614/p103339.aspx[/URL]
Migotka

Niesamowita była Shoko Nakamura i Alles Walzer- dostala największe brawa wśród solistek, ostatnie Serait- ce la mort? rownież było doskonałe, bardzo chcialabym wiedzieć o czym opowiada ta cchoreografia.
Cała reszta też niczego sobie, cudowna Polina Semionova zarówno w klasycznej werssji w Diamentach jak i w Serait..., i Beatrice Knop w Umierającym łabędziu.
Oddzielna histori to Malakhov i Voyage, bardzo podobała mi sie choreografia i oczywiście doskonałe wykonanie :)
Wyszłam urzeczona, szczególnie że Opera Wrocławska jest o wiele mniejsza niż TW-ON i dzięki temu nawet z 4 balkonu idealnie wszystko widać, a wspomagałam się również profesjonalna lornetką:)
Migotka

Ja dowiedziałam sie w piatek i cale szczesice udalo sie :)
Joanna Bednarczyk

Post autor: Joanna Bednarczyk »

[quote:a250c28a26="Migotka"], ostatnie Serait- ce la mort? rownież było doskonałe, bardzo chcialabym wiedzieć o czym opowiada ta cchoreografia.[/quote:a250c28a26]

"Czyżby to była śmierć ?" - balet opowiada o mężczyźnie u kresu życia, cztery postacie kobiece to kobiety które kochał, trzy z nich odegrały w jego życiu ważna rolę, czwarta spotkana przelotnie powraca ze szczególną wyrazistością. kim jest ? ... może zgodnie z tytułowym pytaniem zwiastunem śmierci - według mnie to jedna z piekniejszych choreografii jakie stworzył Bejart i jakie wogóle powstały w XX wieku

chociazby tylko dla baletu Bejarta warto było wybrać sie do Wrocławia choć widziałam ten spektakl w wykonaniu wspaniałych tancerzy BBL to bardzo podobała mi sie interpretacja tancerzy berlińskiego baletu - bejartowska par excellence

Małachow był niezwykle wzruszajacy w solowej choreografii "Le Voyage"
Kasia G

podczas noworocznego koncertu z Wiednia zaprezentowano dwa fragmenty baletowe w wykonaniu baletu pod kierunkiem i w choreografii Małachowa. Sam artysa wykonal partię solową (czy raczej pierwszej pary) w ulozonym przez siebie walcu. Może ktos ogladał? Drugim fragmentem był taniec węgierski (stylizowany oczywiscie) do galopa w stylu węgierskim. Na zakończenie słynny walc Nad pieknym modrym Dunajem, w którym wstawki baletowe wykonalo 6cioro uczniow szkoły baletowej - 3 dziewczynki i 3 chlopców w strojach amorków :)
ODPOWIEDZ