Body

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Aga

Body bawełniane czy z lycry?

Post autor: Aga »

Chcę kupić body na taniec (jestem w zespole ludowym) tylko nie wiem czy wybrać bawełniane (+10% lycry) czy też całe z lycry. Bardziej podoba mi się ten cały z lycry ale nie wiem czy jest on praktyczny (mam na myśli czy się nie będę w nim zbytnio pocić i czy jest wygodny w tańcu). Chciałam zaznaczyć,że chcę kostuim z krótkim rękawem (nie na ramiączkach). Dziękuję za porady.
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

Kostiumy na ramiączkach moga byc z lycry... nie przeszkadza mi to... Ale nie uznaje z krótkim rękawem (lub długim czy 3/4) z lycry. Są dla mnie jakieś takie dziwne... Jeśli chcesz taki zwykły kostium po prostu do cwiczeń to ja radzę kupic bawełniany z domieszką lycry.
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

Tak jak radzi Ci Ania- myslę, ze powinnaś wybra kostium bawełniany, szczególnie iż chcesz z krótkim rękawem. A dodam, że jeśli masz do tego jeszcze spódnicę wiczebną (do tańca ludowego) to najlepiej jest miec kostium bawełniany, po lycrze bardzo się ona ślizga i podczas obrotów obraca nawet gdy jesteś bardzo ścisnięta (wiem na własnym przykładzie).
Ewuunia

Post autor: Ewuunia »

ale nie u wszystkich lepsza jest bawełna, np u mnie. Nie potrafię ćwiczyć w bawełnie, poprostu za bardzo sie pocę. wybieram lycrę :)
Iris

Post autor: Iris »

[quote:9b4d28d289="Ewuunia"]ale nie u wszystkich lepsza jest bawełna, np u mnie. Nie potrafię ćwiczyć w bawełnie, poprostu za bardzo sie pocę. wybieram lycrę :)[/quote:9b4d28d289]

no ja nie wiem, własnie zawsze się mówi że bawełna bardziej przepuszcza powietrzei sie człowiek mniej poci. Ja bym wzięła bawelnnę ;)
kotecek

Post autor: kotecek »

No właśnie, tak jak mówi Iris, bawełna bardziej przepuszcza powietrze, a zatem jest zdrowsza dla skóry i jak wspomniała Bajaderka, jeśli masz coś ubrane na wierzch np. spódnicę to będzie się ona mniej ślizgała po takim kostiumie, niż po tym z lycry. Z drugiej jednak strony na lycrze mniej widać plamy z potu i dzięki elastyczności tej tkaniny zapewnia to większą swobodę ruchu. Dlatego ja osobiście preferuję kostiumy bawełniane z domieszką lycry (a nawet jej przewagą :wink: ) i takie też ci polecam.
Cheryl

Post autor: Cheryl »

Myślę, że jeśli jesteś w zespole ludowym i nie miałas nigdy z lycry to możesz sobie kupić ten bawełniany. Nie bęziesz się w nuim pocić itd. ;)
Columbina

Post autor: Columbina »

Kostium z bawełny sie szybciej spiera i kolor traci na wartosci :P Zdecydowanie lycra!! :)
Nefretete

Post autor: Nefretete »

A ja powiem tak: ani bawełna ani lycra. Najbardziej jestem zadowolona z kostiumu: 90% polyamid i 10% lycra.
Czajori

Post autor: Czajori »

Zdecydowanie najlepiej ćwiczy mi się w kostiumach nylonowych (czyli właśnie z poliamidu, jak wyżej napisała Nefretete). Bawełniane są sztywniejsze, czasami krępują ruchy, poza tym zgadzam się z Columbiną, że szybko tracą kształt i kolor. IMHO wyglądają też często jak bielizna, a nie strój do tańca, szczególnie, gdy są w jaśniejszych kolorach :D
ODPOWIEDZ