Sugestie i uwagi do "Słownika" - wątek otwarty

Największy polski ilustrowany słownik baletowy !
Joanna

Post autor: Joanna »

Zapisałam tak, jak słyszę na lekcji od nauczyciela, a nie w transkrypcji fonetycznej górnolotnie zwanej. :evil:

Fonetyką francuską się nie zajmuję, więc tym bardziej nie wiem jak "powinno się".

Doktoraty niech pisze kto inny, ja się nauką nie zajmuję.
sfra

Post autor: sfra »

Joanno, z Ariodante toczyliśmy boje na ten temat, gdyż jak wiemy nie jest to podręcznik fonetyki dla studentó romanistyki, ale słownik baletowy. Chodziło nam o to by jak najłatwiej umozliwić odczytanie ([u:d68d7c968c]w miarę poprawne[/u:d68d7c968c]) danego słowa...
Joanna Bednarczyk

Post autor: Joanna Bednarczyk »

ale to zapis standardowy mozna go znaleźdz w najbardziej podstawowym słowniku, słowniczku wymowy np Tematyczny słownik j.francuskiego dla początkujących- Zaręba i Kochan, daleki od doktoratu

poza tym zwróciłam na to uwage nie dlatego aby bawic sie w jakies wyrafinowane dociekania, ale wskazac podstawowe rozróznienie miedzy wymową
samogłosek nosowych <on, om> które się czyta jak polskie <ą>
<en,em, am,an> jak nosowe <a>

mnie uczono ze jest róznica w wymowie i zapisie fonetycznym

Joanno ja nie zamierzałam ciebie osobiscie uczyć, czy pouczać, mów i pisz jak tylko masz na to ochotę, tylko myslałam ze ten wątek jest do wyjasniania, zastanawiania się i "korygowania" wątpliwosci itd i nie tylko ma słuzyc tobie.
sfra

Post autor: sfra »

Jak najbardziej Joanno, cieszę się, ze ktoś "czuwa" i sprawdza, ale z mojej niewielkiej co prawda praktyki językowej, wnioskuję, że nie jest konieczne aby osoba nie znając dokłądnie jezyka wgłebiała się w tego typu niuanse...
Jeżeli byśmy to zmieniali, to poszły by w ruch także zagadnienia róznic fonetycznych między accent grave i aigu. Nie wydaje mi się, by było to konieczne na tym forum.
Poza tym, teoria teorią, ale w przypadku terminologii farncuskiej poruszonej w słowniku, to jest ona również odczytywana przeze mnie w transkrypcji. Oczywiście nie uważam się za żaden autorytet w dziedzinie fonetyki, aczkolwiek byłem wysoko ceniony przez moich nauczycieli (takze native speakerów)...
Joanna

Skoro jedna z najlepszych polskich balerin mówi "pąsze", to i ja mogę ;)

Po drugie, napisałam wyraźnie, że "[b:4eb53517c9]spotkałam się [/b:4eb53517c9]z taką i taką wymową".

Francuskiego w życiu się nie uczyłam i nie zamierzam się bawić w dokładną transkrypcję fonetyczną, bo to nie jest forum dla romanistów, a dla zwykłej praktyki nie ma się co tak rozdrabniać.

W skrócie chodzi mi o to, że ja nawet [u:4eb53517c9]nie miałam aspiracji napisać tej wymowy tak poprawnie[/u:4eb53517c9], jak potem to sprostowałaś.
Co za tym wszelkie "powinno się" (np. stawiać różne kreseczki czy inne znaczki na oznaczenie nosowości, akcentu, i takich tam), niewiele mnie w tym wypadku obchodzi, mówiąc eufemistycznie.

A Justi zaptała jako praktyczka, a nie językoznawca.
gonia

Post autor: gonia »

a ja mam pytanko- cym się różni pas de deux od grand pas de deux?

p.s. animacja przy entrechat nie działa ;)
Gość

Post autor: Gość »

"zwykłe" pas de deux to po prostu taniec pary, natomiast grand pas de deux ma rozbudowaną strukturę (entree; adagio; wariacje - zwykle w kolejności: męska, żeńska; coda) i jest swoistą kulminacją baletu
Floren

Post autor: Floren »

Ja może nie będę was poprawiać :) ale mam pytanie: Jak to jest chce się nauczyć jednego słowa a nie mogę bo w tym zawarty jest następny zwrot i muszę go umieć żeby rozumieć poprzedni i koło się zamyka bo w następnym jest kolejne słowo:(Taki mały problem mam...
Joanna

Floren, a mozesz wyjasnic o co Ci chodzi na przykladzie?
Floren

Post autor: Floren »

Jeśli chce się nauczyć słówka "adagio" to:
"...część składowa pasde deux,grand pas,pas d'action..."
muszę wiedzieć co oznaczają te słowa,więc:
"...pdd składa się z entree..."(drugie "e" z kreską:)
teraz muszę wiedzieć co oznacza entree ale dalej:
" p.d.a. złożona z entrée, adagia solistów z towarzyszeniem koryfejów i corps de ballet..."
teraz muszę wiedzieć co oznacza corps de ballet.....i w ten oto sposób żeby wiedzieć o co chodzi w adagio muszę wiedzieć co oznacza reszta....
Jak ty się tego nauczyłaś???
ODPOWIEDZ