DIETA ODCHUDZAJĄCA

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
just_me

Post autor: just_me »

Ja bym sobie to kupiła, żeby się pokrzepić, że aż tak nie wyglądam (jeszcze, chociaż już nie mogę na siebie patrzeć, zwłaszcza w stroju baletowym).
Swego czasu zażywałam chrom, ale nie widziałam żadnych efektów, potrzebowałam mniej więcej tyle samo jedzenia i tylko z mojej silnej woli te ilości ograniczałam. Potem miałam także produkt o nazwie chyba 'Appletrim', czy coś w tym stylu, ale efektów także żadnych.
Ćwiczenia i zdrowa dieta na codzień - klucz do sukcesu.
Joanna

Post autor: Joanna »

[quote:2a06290a08="Joanna"]z uwzględnieniem oczywiście paru takich spraw., jak np. płeć [size=9:2a06290a08](np. kobiece hormony w pewnej części odpowiadają za odkładanie się tkanki tłuszczowej w okolicach ud i pośladków, a u mężczyzn jej rokład w ciele wygląda inaczej). [/size:2a06290a08][/quote:2a06290a08]

Właśnie znalazłam artykuł (wywiad), w którym jest mowa o wpływie hormonów żeńskich na tycie u kobiety:
[URL=http://zdrowie.onet.pl/1330245,2039,0,2,,wszystkiemu_winne_hormony,profilaktyka.html]"Wszystkiemu winne hormony" - onet.pl[/URL]
..Safona..

Post autor: ..Safona.. »

Ja mam troche inne pytanie... Jak można pozbcy się mięśni???
Joanna

Pozbywanie się mieśnie - trudne i nie. Po pierwsze mięśnie mogą się rozrastać w różny sposób, w zależności od wykonywanej pracy. I inaczej wtedy 'schodzą'. Oczywiście, można spalić mięśni, nazywa się to katabolizmem - po prostu organizm zaczyna brać energię z mięśni, kiedy z czego innego nie może. Powodów może być kilka: wygłodzenie, ale też specyficzny rodzaj ćwiczenia (np. przećwiczenie), ale też źle dobrana dieta do wysiłku fizycznego. Również niećwiczenie wpływa na 'znikanie' (atrofię) mięśni. Generalnie jest to zjawisko niepożądane, bo oznacza ono spadek siły, a także znaczy, że coś źle dbamy o ten organizm, jak musi palić własne mięśnie. Zresztą, po co? lepiej je wysmuklić ćwiczeniami rozciągającymi.Poza tym, nie wierzę, abyś miała na tyle duże mieśnie, żeby miało to jakoś zaburzać proporcje ciała.
Może byc też tak, że jak się spali te mięśnie intensywnym treningiem przy jednoczesnej diecie redukcyjnej (czyli 'odchudzającej'), to potem może dojść do ich nadkompensacji, tj będą jeszcze większe niż przedtem.
..Safona..

Dzięki, cwiczy przecierz nie przestane, to jet jak naług, głodówek tem mam już dośc ale one co prawda pomogły i jesnocześnie rozlegułowały mi metabolizm. Wiem żeby schudną trzeba cwiczy, sama zdrowa dieta nie wystarczy, a z niezdrowych diet rezygnuje mam juz zbyt duze problemy
Już wiele razy robiłam to cwiczenie na nogi i teraz mnie wogóle to nie boli a jednocześnie zdaje mi sie że nic nie pomaga... a drugi problem to brzuch...
Joanna

odpowiednia dieta redukcyjna [b:11075fe5d8]nie równa się [/b:11075fe5d8]głodówka.
i nie miesza tak bardzo w metabolizmie, chociaz zazwyczaj trochę go spowalnia.
..Safona..

Ale sama odpowiedna dieta nie pomoże mi schudnac .
Zawsze myślałam ze własnie głodówka miesza w metabolizmie
Joanna

Ech...
Dieta diecie nierówna. trzeba umieć ją sobie ułozyć. Ja się przyznaje, że nie jestem w tym najlepsza, bo przerażają mnie te cyferki, nigdy nie lubiłam liczyć, i sie po prostu gubię w tych wszystkich przeliczeniach. Ale ogólnie mozna sobie ułozyć taką diete, jaką się potrzebuję.
Na schudnięcie to będzie tzw. [b:63b91778a4]redukcyjna[/b:63b91778a4], czyli że dostarczasz trochę mniej energii, niż twój organizm faktycznie potrzebuje, jednocześnie dbając o jakość tej diety, czyli musisz dostarczyć również wszystkie niezbędne witaminy i skł. mineralne, a skł. energetyczne (węglowodany, biało i tłuszcze) w odpowiednich proporcjach. Na takie diecie nie mozna być oczywiście wiecznie, no i trzeba mieć troche minimalnej wiedzy, np. wiedzieć, że w jakim tempie mozna chudnąc, kiedy zaczyna się tracic tk. tłuszczowa a nie wodę, itd.
[b:63b91778a4]Głodówka[/b:63b91778a4] to beznadziejny pomysł (nie mowię tutaj o głodówkach [b:63b91778a4]leczniczych[/b:63b91778a4] itd., umiejetnie przeprowadzonych, ale do tego trzeba mieć b. dużą wiedzę: trwaja one w - zależności od potrzeb - od kilku do kilkunastu dni, ważne jest odpowiednie, co najmniej kilkudniowe przygotowanie do nich, jak i 'wychodzenie' z nich). Głodówka w potocznym rozumieniu, to drastyczne sciecie energii w codziennym pozywieniu, bez ładu i składu, po prostu głodzenie się. Jedzenie jak najmniej i jak najrzadziej. W prosty sposób prowadzi to do znacznego spowolnienia metabolizmu (i jego rozregulowania przez np. nagłe napady głodu), a także do braku róznych elementów potrzebnych organizmowi. Dodam, bo nie wszyscy o tym wiedza, że aby organizm mógł spalac tkankę tłuszową, to musi mieć we krwi ileś tam tłuszczu! Inaczej nie będzie jej spalał, tylko np. miesnie (tzw. katabolizm).

Każdy rodzaj ścięcia kalorii w diecie (czyli dostarczanej energii), powoduje, że metabolizm się troche spowolni, to naturalne. Dlatego trzeba się umiejętnie do tego podchodzi. Są sposoby na 'podkrecenie' metabolizmu - wspomne tylko o tych legalnych i bezpiecznych: odpowiednie ćwiczenia (ale nie do przeharowania sie), kawa, mozna pic zielona herbate, ktore tez ma dzialanie pobudzajace (i nie tylko, jest generalnie b. zdrowa).
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

Ja mam w sumie podony problem. Na gorze mam troche malo cialka w porownaniu np z nogami - uda i posladki. Mam starsznie "nabite" miesnie na udach, jest ich tak duzo ze nie wyglada to ladnie. Nie wiem czy moze to byc spowodowane, jak bylam mlodsza to ciwczylam sztuki walki - myslalam ze to dlatego sie takie zrobily. Teraz sa dla mnie problemem. Ostatnio zaczelam biegac, ale boje sie ze to spowoduje ze miesnie zrobia sie jeszcze wieksze. Staram sie trzymac diety, jem mniej, ciwcze ale poprawy nie ma. Juz nie wiem co jeszcze wymyslic..
Misour

Post autor: Misour »

A ja właśnie zaczynam stosować diete[znowu :? ]. Nie jem słodyczy i ogólnie trochę mniej jem, dużo tańczę i chodzę na basen[ och uwielbiam pływać :) ].
ODPOWIEDZ