Najsłynniejsze opery świata
Najsłynniejsze opery świata
ostatnio w telewizji pojawiła się reklama wychodzącego 1 numeru "najsłynniejsze opery świata" [czy coś takiego] jakiegoś wydawnictwa (nigdy nie usłysze jakiego _^_)
wpadłam na tą reklamę jakieś pare dni temu [najpierw myślałam że mi sie przewidziało, bo było to rano... :lol:], ale zauważyłam ze nikt nie pokwapił się o tym napisać... wiem że to forum o balecie, ale myślę że chyba powinno to kogoś zainteresować ;)
opera teraz wychodząca to "Aida".
kurde. szkoda że nie wydają tak baletów... ale kto wie może po skończeniu oper pójdzie czas na balet? ;)
wpadłam na tą reklamę jakieś pare dni temu [najpierw myślałam że mi sie przewidziało, bo było to rano... :lol:], ale zauważyłam ze nikt nie pokwapił się o tym napisać... wiem że to forum o balecie, ale myślę że chyba powinno to kogoś zainteresować ;)
opera teraz wychodząca to "Aida".
kurde. szkoda że nie wydają tak baletów... ale kto wie może po skończeniu oper pójdzie czas na balet? ;)
Ja też natknąłem się na tę reklamę i uważam, że to dobry pomysł, bo ciężko u nas dostać operę z polskimi napisami (bo zakłądam, że te opery nie będą bez napisów) wydaną na DVD.
Seria nazywa się chyba "La Scala" i z tego, co widziałem będzie to tylko 6 oper i głównie Verdi i Puccini. Pierwszy numer kosztuje 9,90, więc warto kupić, bo następne pewnie podrożeją.
Seria nazywa się chyba "La Scala" i z tego, co widziałem będzie to tylko 6 oper i głównie Verdi i Puccini. Pierwszy numer kosztuje 9,90, więc warto kupić, bo następne pewnie podrożeją.
Sprawiłem sobie drugi numer z "Toską" i muszę przyznać, że wydanie DVD bardzo solidne, jakość obrazu i dźwięku rzeczywiście bardzo dobra - inscenizacja dość tradycyjna, ale nie nudna, a wykonanie tez w porządku.
Szkoda tlyko, że pierwszego numeru nie można już nigdzie dostać. A numerow ma być, zdaje się, aż 48.
Szkoda tlyko, że pierwszego numeru nie można już nigdzie dostać. A numerow ma być, zdaje się, aż 48.
Bedą ponoć i balety!!!
W trzecim nr na okładce czytam: "Już wkrótce w kolekcji La Scala nie tylko opery, lecz takze dwie nowe serie - najbardziej znane operetki i spektakle baletowe"!!!
Chyba ktoś z wydawnictwa nasz podczytuje :D Mówisz i masz :D
Obiecują wydać nastepujace balety: "Śpiąca królewna", "Dziadek do orzechów", "Jezioro łabedzie", "Gajane", "Spartakus", "Romeo i Julia", "Kopiuszek", "Syn marnotrawny", "Don Kichot", "Prometeusz", "Sylfidy" oraz "Fonntanna Bachczysaraju".
Chyba ktoś z wydawnictwa nasz podczytuje :D Mówisz i masz :D
Obiecują wydać nastepujace balety: "Śpiąca królewna", "Dziadek do orzechów", "Jezioro łabedzie", "Gajane", "Spartakus", "Romeo i Julia", "Kopiuszek", "Syn marnotrawny", "Don Kichot", "Prometeusz", "Sylfidy" oraz "Fonntanna Bachczysaraju".
Ja też nie wierzę, to by było zbyt piekne, aby było prawdziwe!!
Pewnie nie będą to wykonania spektakularne albo najnowsze, ale zawsze warto :)
Mnie bardziej zainteresowały [i:3a376bc9bf]Gajane[/i:3a376bc9bf] i [i:3a376bc9bf]Fontanna Bakchczysaraju[/i:3a376bc9bf], bo są mniej popularne, trudniej się gdzieś do nich 'dokopać', a przecież też znane.
Pewnie nie będą to wykonania spektakularne albo najnowsze, ale zawsze warto :)
Mnie bardziej zainteresowały [i:3a376bc9bf]Gajane[/i:3a376bc9bf] i [i:3a376bc9bf]Fontanna Bakchczysaraju[/i:3a376bc9bf], bo są mniej popularne, trudniej się gdzieś do nich 'dokopać', a przecież też znane.