Co się stało ze "Złotą dwunastką baletów" w TV?

Dyskusje o spektaklach, programach TV, książkach, artykułach, nagraniach CD/video/DVD, fotografii, stronach internetowych;
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

Strasznie sie ciesze, ze bedzie bajadera. To tez moj ulubiony balet, potrafie ogladac go codziennie wieczorem...

[size=7:03d7649ada]czasami zasypiam, jak ogladam bajadere o 1 w nocy(:[/size:03d7649ada]
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

no to musze koniecznie oglądnąc!!!
A ostatni balet (chyba był Córka Źle Strzeżona, tak??) niestety przegapiłam :cry:
Hanka

Bajadera

Post autor: Hanka »

Bajadera (La Bayadere)
niedziela 07.05.2006 TVP 2 23:20

"Znany balet austriackiego kompozytora Ludwika Minkusa (1826-1917) w wykonaniu artystów Opery Paryskiej. Choreografię opracował znakomity tancerz rosyjski Rudolf Nuriejew, w latach 1983-89 dyrektor artystyczny paryskiego baletu. Instrumentację przygotował John Lanchbery. Wersję telewizyjną spektaklu zrealizowano w koprodukcji angielsko-francusko-niemieckiej. Akcja baletu rozgrywa się w Indiach. Bajadera Nikija, tancerka świątynna, kocha Solora, młodego i szlachetnego wojownika. Radża postanawia jednak, że żoną Solora zostanie jego córka Gamzatti, która tak oczarowała Solora swoją urodą, że zapomniał o przysiędze miłosnej złożonej wcześniej Nikii. Kiedy Radża dowiaduje się od Wielkiego Bramina, który także kocha bajaderę, o miłości Solora i Nikii, postanawia uśmiercić dziewczynę, aby nikt i nic nie zakłóciło szczęścia Gamzatti. Tymczasem córka Radży próbuje namówić Nikiję, by wyrzekła się Solora.Ta jednak odmawia i rzuca się na księżniczkę. Wzburzona Gamzatti także dochodzi do wniosku, że bajadera musi zginąć. Nikija tańczy na uroczystości zaręczyn Gamzatti z Solorem, ale umiera ukąszona przez jadowitego węża ukrytego w koszu z kwiatami, które przesłali jej Radża i Gamzatti. Solor ma sen, w którym widzi Nikiję w Królestwie Cieni. Jej duch, niewidoczny dla innych, prześladuje wojownika podczas zaślubin z Gamzatti. Bogowie, rozgniewani zamordowaniem bajadery, burzą świątynię, zabijając wszystkich tam obecnych. Dusze Solora i Nikiji łączą się w wieczystej miłości. "

Balet dziś na TVP 2, miłego oglądania!!!
Nena

Re: Bajadera

Post autor: Nena »

Super! Nareszcie zobaczę [i:3a550f5381]Bajaderę[/i:3a550f5381] :D Późno się kończy, ale wytrwam ;) Życzę miłego oglądania :)
Madleeen

Post autor: Madleeen »

Jeszcze 6 i pół godziny!!!!! Nie wytrzymam :lol: Oczywiście życze wszystkim miłego oglądania :wink:
Columbina

Złota Dwunastka Baletów

Post autor: Columbina »

A ja nie mogę oglądać, bo muszę się wyspać... Jutro mam ustną maturę z j.polskiego :(
raisa

Post autor: raisa »

Puszczają to o takich godzinach jakby miał by być to folm nie dla dzieci.
Ja też tego nie obejrze. Może kiedy indziej, albo będzie to na DVD w tej serii baletów ,najbardziej znane spektakle baletowe".
Ludzie w tej telewizji nie myślą.
Tak późno...
.:Odylia:.

Post autor: .:Odylia:. »

[quote:ec088b830c="raisa"] albo będzie to na DVD w tej serii baletów ,najbardziej znane spektakle baletowe".
[/quote:ec088b830c]

jest :wink: ostatnio widzialam w Media Markt(w zaskakujaco niskiej cenie :shock: ),warto tez spojrzec w Empiku
raisa

Post autor: raisa »

Musze poszukać.
Szkoda mi tego baletu. No ale prosze mi sie nie dziwić że nie obejrze, jak to jest o takiej godzienie...
(no i kolejne wskazówki Odili, dzięki :wink: )
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

A ja ogladne (oczywiscie jak nie usne... :D ). Jutro będę w szkole nieżywa, bo dziś poszłam spac około 2 z nocy, wstałam 7:30... dziś pójdę tak samo koło 2 spac... ale trudno... czego sie nie robi dla baletu... :D
ODPOWIEDZ