Ksiazki, czyli co czytacie

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
Marysia W

Post autor: Marysia W »

Przed chwilą odkryłam ten temat i przeczytałam. :lol:
A więc: "Opowieści z Narnii" Clive'a Staples'a Lewisa- magia, magia i jeszcze raz magia. Uwielbiam także "Matyldę", "Charlie i fabryka czekolady" i "Charlie i wielka, szklana winda" Roalda Dahla. Świetne, uśmiałam się jak nigdy. Całe siedemnaście części "Jeżycjady" Małgorzaty Musierowicz, najlepsza moim zdaniem właśnie "Żaba"- może dlatego, że najbardziej współczesna książka z serii. "Harry Potter" J.K. Rowling jest super, a jak w ostatniej częsci umarł Dumbledore, prawie się popłakałam.. Moja koleżanka czyta właśnie "Barry Trotter i straszna parodia" -przeróbka Pottera. Po paru stronch zniechęciłam się- pewnie dlatego, że jestem taką wielką fanką Harry'ego. Bardzo podobają mi się książki Jaquilne Wilson- wszystkie częsci "Dziewczyn..." oraz "Złe dziewczyny", "Dziewczynka z walizkami"... Wszystkie 10 części "Ani z Zielonego Wzgórza" Lucy Maud Montgomery- pierwszą częśc czytałam jakieś 3 razy... "Tajemniczy ogród" Frances Hodgson Burnet, "Tajemniczy opiekun" Jean Webster, i-gorąco polecam- "Lista życzeń" Eoina Colfera. "Małgosia kontra Małgosia" Ewy Nowackiej, "Tajemnica Amelii" Liz Keasler, "Tata, one i ja" Manuli Kalickiej, "Mała Księzniczka" F.H. Burnet, Marii Kruger "Witaj Karolciu" i "Karolcia", "Niezwykła księga hipnotyzmu Molly Moon" Georgi Bynk, "Pamiętnik Perełki" Marka Dziewieckiego... "Mikołajek"-wszystkie części, "Pollyanna" Eleanor Porter, " "Koralina" Neila Gaimana, "Lustro pana Grymsa" Terakowskiej, "Oskar i pani Róża", "Cóka czarownic" Terakowskiej, "Adrian Mole" Sue Townsend... "Batoniki Always miękkie jak deszczówka" Marty Fox- nie polecam. "Wielka większa i największa" Jerzego Broszkiewicza- świetna, wesoła książka. Jest tego duużo więcej (wszystko mam zapisane w specjalnym zeszycie) ale to są chyba takie najfajniejsze książki. No, oczywiście wszystkie książki mojej mamy bardzo lubię (chociaż niektóre- takie jak "Królewna" czy "Gębolud" są dla maluchów i przy okazji- Gęboluda wymyśliłam JA i mój BRAT a mama nazwę ukradła, ale to tak na marginesie)... Niedługo ma wyjść "Kamienica" mojej mamusi ( :wink:) chyba najfajniejsza książka. Z książek mojej mamy lubię też "Sznurkową historię" i nawet "Oto jestem". (chociaż to takie przygłupie, i w dodatku dla klas I-III :roll: )
Czajori

Post autor: Czajori »

A ja ostatnio w szale natchnienia, w jaki wprawiła mnie telewizja komercyjna, przeczytałam "Park Jurajski" i "Zaginiony świat" - obie książki są lepsze niż filmy.
Nusia

Post autor: Nusia »

Marysiu W ja też przeczytałam ostatnio "Żabę" i bardzo mi się podobała, nie uważam jej za najlepszą książkę Musierowicz ale jest zdecydowanie lepsza od "J.Trolli":)
Teraz czytam "Dziewczynę z perłą". Nawet nie wiedziałam, że film powstał na podstawie książki, bardzo interesującej z resztą. Czytam, czytam i ciągle wnikliwie oglądam reprodukcję obrazu znajdującą się na wnętrzu okładki.
Wszystkim molom książkowym polecam stronę www.biblionetka.pl Po zalogowaniu można ocenić przeczytane dotąd książki i system sam poleci nam inne pozycje, które mogą nas zainteresować - bardzo fajna rzecz:)
czekoladka

Post autor: czekoladka »

a ja ostatnio jestem na temacie lektur szkolnych wlasnie skonczylam czytac "Zdążyć przed Panem Bogiem" ale powiem szczeze ze nie jestem zachwycona, ale za to podobała mi się bardzo opowiadania opowiadania Borowskiego
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

a mnie ostatnio wciągnął "PAmiętnik Księżniczki" przeczytałam już 6 części. 7 muszę sobie kupić xD

Ksiązka o wiele lepsza niż film, zupełnie inna w dodatku :roll:
Nena

Post autor: Nena »

To fantastyczna seria, też czytałam wszystkie części. Jestem jej fanką od dawna, no i fanką Meg Cabot oczywiście :D
Maron

Post autor: Maron »

jej książki są niemalże identyczne... pamiętnik księżniczki i dziewczyna ameryki to jej chyba najbardziej znane pozycje....

napisała też scenariusz do filmu "księżniczka na lodzie"

niemniej bardzo miło się je czyta :) (i ogląda)
Nena

O, z tym się nie zgodzę. Czytałaś "Włoskie szaleństwo"? Zero podobieństwa, oprócz tego specyficznego humoru, który tak lubię w jej książkach. A i "Dziewczyna Ameryki" i "Pamiętnik księżniczki" to zupełnie inne książki. Tylko pisane podobnie. To już styl Meg. Dzięki niemu zdobyła uznanie ;)
czekoladka

Post autor: czekoladka »

jej czytalam tez swietna ksiazke "Julia gra Julie" bardzo lubie te ksiazke jest kruciutka ale swietna przeczytajcie sobie niestety nie pamietam autora :?
Nena

"Julia gra Julię"

[b:48cfbbf820]Autor:[/b:48cfbbf820] Treiber Jutta
[b:48cfbbf820]Tytuł oryginalny:[/b:48cfbbf820] Julia spielt Julia
[b:48cfbbf820]Język oryginału:[/b:48cfbbf820] niemiecki
[b:48cfbbf820]Gatunek:[/b:48cfbbf820] literatura dziecięca/młodzieżowa
[b:48cfbbf820]Forma:[/b:48cfbbf820] powieść

16-letnia Julia marzy o karierze artystycznej. Żeby zdać trudny egzamin do wiedeńskiego Studium Tańca, Śpiewu i Teatru, ćwiczy w zespole baletowym, uczy się śpiewu, gry scenicznej, gry na fortepianie i na gitarze, a także języków obcych. Wreszcie nadchodzi dzień egzaminu... który kończy się niepowodzeniem. Dlaczego? Odpowiedź wcale nie jest prosta i jednoznaczna. Jak się okazuje, problem tkwi w rozmijaniu sie wyobrażeń i pragnień bohaterki z jej realnymi możliwościami i psychicznymi predyspozycjami.

Książka jest wciągającą lekturą - wprowadza w ciekawy świat szkół artystycznych, a jednocześnie stawia kilka ważnych pytań, na które musi odpowiedzieć sobie każdy, kto marzy o estradowych czy scenicznych laurach.

[size=9:48cfbbf820]źródło: www.biblionetka.pl[/size:48cfbbf820]

To chyba to...? :)
ODPOWIEDZ