Kontuzja kolana
Kontuzja kolana
Witajcie :)
Mam pewien problem. Kilka lat temu w szkole uszkodziłam sobie kolano grając w siatkówkę. Nie był ani nie jest to ból odczuwany codziennie. Pewnie z tego powodu nie pojawiłam się u lekarza, ból przeszedł po kilku dniach. Pojawia się w przypadku przeniesienia ciężaru ciała na lewą noge, przy gwałtownym lub długotrwałym zgięciu kolana. Miejsce to są okolice mięśnia czworogłowego uda, tuż przy rzepce - przy najmniej tak odczuwam ból.
Nie ukrywam że czasami podczas tańca boli. W jaki sposób można zmniejszyć ból i pozbyć się tak długotrwałej kontuzji? Jest to w ogóle możliwe?
[color=blue:03debe1ad0]wątek przeniesiony z tablicy Taniec współczesny
Administrator Kasia G[/color:03debe1ad0]
Mam pewien problem. Kilka lat temu w szkole uszkodziłam sobie kolano grając w siatkówkę. Nie był ani nie jest to ból odczuwany codziennie. Pewnie z tego powodu nie pojawiłam się u lekarza, ból przeszedł po kilku dniach. Pojawia się w przypadku przeniesienia ciężaru ciała na lewą noge, przy gwałtownym lub długotrwałym zgięciu kolana. Miejsce to są okolice mięśnia czworogłowego uda, tuż przy rzepce - przy najmniej tak odczuwam ból.
Nie ukrywam że czasami podczas tańca boli. W jaki sposób można zmniejszyć ból i pozbyć się tak długotrwałej kontuzji? Jest to w ogóle możliwe?
[color=blue:03debe1ad0]wątek przeniesiony z tablicy Taniec współczesny
Administrator Kasia G[/color:03debe1ad0]
radziłabym udać się do lekarza jeżeli jeszcze tego nie zrobiłaś. Ja od ponad roku mam problemy z kolanem, a dopiero pare dni temu zrobiłam rezonans magnetyczny i wiadomo co mi jest(mam uszkodzoną łąkotkę i wiązadło krzyżowe przednie), byłam u 2-óch chirurgów, przez pół roku chodziłam na zastrzyki...i nic kompletnie nie pomagało. Teraz bede chodzic na rehabilitacje i możliwe,że będe musiała iść na artroskopię(oby nie!). Nie lekceważ dolegliwości, bo możesz nabawić się jakiś poważnych kontuzji. Ja przez pewien czas myślałam, że przejdzie, ale nic z tego, parę dni doskwierało parę nie i tak w koło, aż zaczęło bardziej boleć.
[color=blue:503c543a21][...] post zmieniony przez administratora[/color:503c543a21]
sama nie poradzisz sobie z tym kolanem, tym bardziej ze nie wiesz co ci jest. powinnas udac sie do lekarza, bo im dluzej bedziesz czekac tym sprawa bardziej bedzie sie pogarszac.
achh, no i byl juz taki temat, oto link do stronki ;) :
http://www.balet.pl/forum_balet/viewtopic.php?t=2354
sama nie poradzisz sobie z tym kolanem, tym bardziej ze nie wiesz co ci jest. powinnas udac sie do lekarza, bo im dluzej bedziesz czekac tym sprawa bardziej bedzie sie pogarszac.
http://www.balet.pl/forum_balet/viewtopic.php?t=2354
[quote:69ed0f6ba6="Kasia :))"][color=blue:69ed0f6ba6][...] post zmieniony przez administratora[/color:69ed0f6ba6]
http://www.balet.pl/forum_balet/viewtopic.php?t=2354[/quote:69ed0f6ba6]
Dziękuję za rady. Napewno wybiorę się do lekarza :) A jak ewentualnie mogę tymczasowo zmniejszyć ból podczas tańca?
Ciekawi mnie fakt przeniesienia wątku, skoro mówię o bólu podczas tańca współczesnego :) Ale to nie ma znaczenia, chodzi o rady :)
http://www.balet.pl/forum_balet/viewtopic.php?t=2354[/quote:69ed0f6ba6]
Dziękuję za rady. Napewno wybiorę się do lekarza :) A jak ewentualnie mogę tymczasowo zmniejszyć ból podczas tańca?
Ciekawi mnie fakt przeniesienia wątku, skoro mówię o bólu podczas tańca współczesnego :) Ale to nie ma znaczenia, chodzi o rady :)
[quote:e239ddfc16="Kasia :))"]nie wiem. nie jestem w stanie dac jakakolwiek diagnoze. nie widze tego. mozesz pojsc do apteki po jakas masc.
a watek lepiej pasuje do praktyki niz do tanca wspolczesnego, gdyz nie zawiera zadnych informacji o tancu wspolczesnym ale o bolu w praktyce prawda? ;) jak cwiczysz to cie boli itd.[/quote:e239ddfc16]
Prawda :)) A czy zwykła maść rozgrzewająca będzie odpowiednia? Nasmarowanie i zawinięcie kolana?:)
a watek lepiej pasuje do praktyki niz do tanca wspolczesnego, gdyz nie zawiera zadnych informacji o tancu wspolczesnym ale o bolu w praktyce prawda? ;) jak cwiczysz to cie boli itd.[/quote:e239ddfc16]
Prawda :)) A czy zwykła maść rozgrzewająca będzie odpowiednia? Nasmarowanie i zawinięcie kolana?:)