Jak robić gwiazdy, mostki, stanie na rękach

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

ale chodzi ci o zejscie do szpagatu po gwiezdzie, o szpagat turecki czy zwykly (robiac w przod)?
Goosia

Post autor: Goosia »

o zwykły (francuski) robiąc w przód :) wydaje mi sie to masakrycznie trudne, a zejscie z gwiazdy do szpagatu to już trywialne :D

osobiscie umiem robic przezut, nie jest to trudne, musisz tylko dobrze umiec mostek i schodzenie oraz wstawanie z niego (ze stania) i wszystko bedzie dobrze :)
tenebra

Post autor: tenebra »

[quote:94129bd551]osobiscie umiem robic przezut[/quote:94129bd551]
a nie chodzi ci czasem o przejście w przód? przynajmniej mnei zawsze uczono takiej nazwy... chyba że może chodzi o gwiazde arabską? (ktora mam przyjemność umieć :) )

ja umiem przejcie właśnie w przód ale zupełnie nei wiem jak sie zabrac za to w tyl. wogole nie moge sie wybic... a podobno jest duzo prosciej robic niz w przód. czy ktos moglby mi dac jakies wskazówki?
Czajori

Post autor: Czajori »

To samo: elastyczny kręgosup, mocne wybicie, silne ręce.
Nusia

Post autor: Nusia »

[b:8f5e6d00b3]Tenebra [/b:8f5e6d00b3]:arrow: Gwiazda arabska? Jak to wygląda???
Bajaderka

Post autor: Bajaderka »

ja umiem przerzut(: i gwiazde do szpagatu(: a co do takiej 'zwykłej gwiazdy' to jak ja robie na dwóch, lub na jednej ręce to podobno mam cały szpagat, wiecie o co mi chodzi? to jest takie dziwne, bo ja nie umiem inaczej....
sisi

Post autor: sisi »

w przerzucie nóg do mostku w przód polega się głównie na wyrzucie nóg, równowadze w górze i miękkim kręgosłupie (wygiętym na "całej linii" a nie tylko w ledzwiach!) cięzar ciała powinien byc mocno osadzony na rękach, zeby nie przeważyła miednica i nie poleciec na proste plecy.
przy ćwiczeniu do tyłu najważniejsze jest wybicie i mocne plecy żeby się utrzymać. osobiscie uważam ze w przód jest łatwiej :)
tenebra

Post autor: tenebra »

gwiazda arabska (czy może przerzut arabski -ahh te nazwy) polega na tym ze zaczyna się robić gwiazdę a konczy się przejsciem w przód czyli przez mostek...

i widze ze ciagle sie troche mieszaja nazwy poszczegolnych "akrobacji" moze to troche uporządkujemy, bo sama nie wiem czy moze ja mam zle informacje czy tez dobre

mnie zawsze uczono że potocznie nazywana gwiazda to poprawnie przerzut bokiem, natomiast akrobacja "stoisz rece jedna noga druga noga mostek buch stoisz" :wink: to przejście w przód bądź w tył

czy wy tez to znacie pod takimi nazwami?

aa i jeszcze jedno... zupelnie nie umiem wyobrazic sobie tej gwiazdy do szpagatu... to sie po prostu robi gwiazde i potem po ladowaniu szpagat? jakos mi nie pasuje...

twoje przejscie to moj przezut...
a jesli chodzi o gwiazde do szpagatu to tak...robisz gwiazde i rozjezdzasz sie w szpagat... dosyc czesto mialam z tym do czynienia...
ODPOWIEDZ