Ksiazki, czyli co czytacie

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
an3czk4

Post autor: an3czk4 »

Nie wiem jak innym ale mi "Zbrodnia i Kara" bardzo się podobała. Moim zdaniem, bardzo wciągająca :D
sisi

Post autor: sisi »

"Zbrodnia i kara" zrobiła na mnie naprawdę duże wrażenie. Wprawdzie na początku mi się nie podobała, ale potem w miarę czytania coraz bardziej się wciągałam. Myślę, że nie jest to ksiązka przy której można sobie odpocząc - jest dośc cięzka tematem, ale naprawdę warto ją przeczytać
Joanna

Post autor: Joanna »

O tak, nie ma to jak Dostojewski... Czasami mam taką manię, że go non stop czytam, skończe jedną książkę, biorę następną, wracam do poprzedniej... No i zaczynam zyć tym światem na co dzień heh, włacza mi sie jakiś inny sposób myslenia ;) - podobnie jak przy zaczytaniu się Gombrowiczem.
W ogóle to żeby lepiej zrozumieć to, o czym pisał Dostojewski, to dobrze byłoby znac podstawowe realia, jakie panują np. w Petersburgu tamtych lat, zresztą dzisiejszym tak samo. Bo miejsce ma akurat baaardzo duzy wpływ na jego bohaterów.
Tranquility

Post autor: Tranquility »

"białe noce" czytałem Dostojewskiego... bardzo bardzo ładne... :)
Joanna

Post autor: Joanna »

heh 'Białe noce'... jakby to powiedzieć - do dzisiaj niezaliczony monolog z prozy :D

Ale z tego zbioru opowiadań duzo bardziej podoba mi się 'Łagodna' - niesamowite...
Zuzka

Post autor: Zuzka »

jakoze zaczely mi sie ferie to biore sie za czytanie najnowszego Henryka Portiera :)
Julcia

Post autor: Julcia »

Ja przeczytałam całego już w minione wakacje, osobiście byłam bardzo rozgoryczona zakończeniem (którego tak naprawde wogóle nie ma), ale Pani Rowling usprawiedliwiała się tym, że 2 ostatnie części są ze sobą ściśle powiązane.

[size=7:5727521382]skąd miałam HP prosze nie pytać ;)[/size:5727521382]
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

ale ksiecia polkrwi?
Julcia

Post autor: Julcia »

Tak Kasiu 'Księcia Półkrwi" :D
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

ok, jestem pod wrazeniem.
moze czytalas angielska wersje?
a nawet jesli nie to nie pytam, tak jak prosilas ;)
ale moge sie domyslac :P
na razie na drodze stoją kamienie na szaniec.
ale najpierw musze skonczyc 3 czesc harry'ego bo postanowilam przeczytac wszystkie od poczatku zeby byc na biezaco gdy bede czytac 6 ;)
ODPOWIEDZ