podbicie (jak ćwiczyć?)

Zagadnienia techniczne, problemy tancerzy, zdrowie, pointy, ubiór, ćwiczenia itd.;
aankaa_baletnica=)

Post autor: aankaa_baletnica=) »

mnie nie boli jak chodze, nie boli jak staje na releve i obciągam odbicie. Nie boli mnie też kiedy siadam na posbiciu w pointach lyb gołymy stopami na podłodze. dokładnie tak jak vvvvv. Boli mnie tylko przy wkładaniu stóp pod łóżko lub jeśli ktoś mi na nich siada albo opiera się. Myślę, że to nie jest to nic złego. Czyją taki ból jak przy rozciąganiu...... U moich kolezanek jest to samo..... więc ja jednak nie udam się do lekarza. ale dzięki za rade :)
Caroline

Post autor: Caroline »

Ciekawy sposób na rozciąganie stóp, co wy na to? :shock: [url]http://www.footstretch.com/[/url]
Nefretete

Post autor: Nefretete »

to chyba nie do końca powinno się znależc w tym temacie.

ciekawi mnie natomiast, jaki efekty daje to urządzenie. trudno wywnioskować ze zdjęc, bo na nich prezentowane sa tancerki z juz wyrobionym podbiciem.
cena jest kosmiczna :shock:
sfra

Post autor: sfra »

Jest wiele takich maszyn - narzędzi tortur,ktore dają wspaniałe rezultaty. Znane byly juz w okresie baletu romantycznego. Wsrod nich wyroznić można te do:
- wykręcania stóp
- zwiększania podbicia
- poprawiania obciagnięcia palców
- utrzymywania pozycji
etc...
No cóz... wpsomagacze są jak najbradziej potzrebne, ale nie wykonają za nas całej pracy, co jets ich chyba najwięksyzm mankamentem... :-(
.:Agga:.

Post autor: .:Agga:. »

Orientujecie sie moze jak dziala guma do podbicia?
Gość

Post autor: Gość »

Był cały wątek o gumach. A z opisu na stronie wynika, że służyć ma ona rozgrzewaniu stóp, głównie przed włożeniem point [size=9:ebf6d6cbfa](mój ynglisz jest taki sobie, więc głowy nie dam, że "to autor miał na myśli").[/size:ebf6d6cbfa]
editka

Post autor: editka »

witam,szukam jakichs wiadomosci na temat rozciagania sciegien stop,tzn nie wiem jak to wytlumaczyc ale chodzi mi o to jak wy to robicie ze wasze stopy ukladaja sie w linii prostej do nog?po polsku mowiac jakie sa cwiczenia na 'stanie na palcach?:)ale zamotalam.przepraszam za klopot:)
Joanna

Post autor: Joanna »

Wiele ćwiczeń podanych jest w wątku o podbiciu, możesz go znaleźć w 'Praktyce'.

Chodzi Ci o obciąganie stóp, i/albo wygiecie ich w ładny łuk? Zresztą, to wszystko jest chyba w tamtym wątku :) W każdym razie jest to kwestia podbicia - jak masz małe, to z łuku nici.

Stanie na palcach - do tego jest specjalne obuwie (pointy); tylko Gruzini tańczą na podwinietych palcach tak bez niczego ;)
lilijka

Post autor: lilijka »

a mnie boli gdy staję na podbiciu..ale boli mnie kość od palca...wiem, podbiecie jest nieco wyzej ale i tak mnie boli jak juz na te kosci nie stoje....czy to normale czy dziwne??
Czajori

Post autor: Czajori »

Jeśli miałaś na mysli to, że boli Cię, jak stoisz na podwiniętych palcach, to jest to najzupełniej normalne, że Cię boli.
ODPOWIEDZ