Ksiazki, czyli co czytacie

Miejsce na tematy luźno związane z baletem, tańcem i kulturą, a także posty "zapoznawcze" nowych członków Forum, nawiązywanie kontaktów;
BaQś

Post autor: BaQś »

polecam Schmitta: "Oskar i Pani Roza", "Male zbrodnie malzenskie", "Dziecko Noego", "Pan Ibrahim i kwiaty Koranu".

no i Coelho.
Kasia G

Post autor: Kasia G »

o trylogii o Annie balerinie rozmawialiśmy dośc dawno w wątku: http://www.balet.pl/forum_balet/viewtopic.php?t=19&start=0
tenebra

Post autor: tenebra »

Chciałabym się pochwalic wszem i wobec ze wlasnie skonczyłam czytac "kod leonarda da vinci" :) ta ksiażka jest po prostu genialna! strasznie sie dziwilam gdy podczas czytania okazywalo sie ze o wielu sprawach juz czytalam (ciag fibonacciego, religia wicca) moim zdanie powinien przeczytac ja kazdy bo jest naprawde tego warta!
Czajori

Post autor: Czajori »

Tenbro, NAPRAWDĘ radzę Ci przeczytać książki, na których opierał się Dan Brown - są jeszcze bardziej zaskakujące, szczególnie, że nie są powieścią, tylko dokumentacją najnowszych ( i trochę starszych) badań... :)
tenebra

Post autor: tenebra »

"Święty Graal, świętej Krwi" Baigenta, Leigha i Lincolna, i "Maria Magdalena i świętey Graal" Starbird - czy jeszcze jaekis poza tymi?

[size=9:687b0353ed]/moj 50 post i pierwszy awans :) no i jestem adeptem :) /[/size:687b0353ed]
Goosia

Post autor: Goosia »

Przeczytałam "dzikie orchidee" :D GORĄCO POLECAM :P
Joanna

Post autor: Joanna »

Czy książka 'Dzika orchidea' ma coś wspólnego z filmem 'Dzika Orchidea'? :D
Kasia :))

Post autor: Kasia :)) »

Ja ostatnio przeczytałam Starego człowieka i morze (nie mam czasu na swoje własne książki gdyż mamy bardzo dużo lektur) i wczoraj pani oddała kartkówki z tej lektury... Mimo że Hemingway nie pisał tak jakoś... twórczo... w sensie że bardzo pomysłowo, tylko twardo trzymał się ziemi, ciagle powtarzal jakies fragmenty i praktycznie połowa książki to to samo, to jakos nie mialam problemow z czytaniem tej ksiazki, szlo szybko i nawet intersujaco... (a duzo soob przy niej zasypialo...) . Teraz po feriach będziemy przerabiać Kamienie na szaniec. Od dziewczyn z baletu słyszałam ze sa bardzo fajne, na ksiazce pisze ze o II wojnie swiatowej... ale nie ma zadnego... zachecenia...jakie jest zawsze z tylu ksiazki na okladce... czy ktos z was moglby to dla mnie napisac? =D (a swoja droga- czy syzyfowe prace naprawde sa takie okropne? podobno strasznie duzo opisu)
gonia

Post autor: gonia »

[quote:b4a2933030="Princess Maron"] a jak ci sie spodobał "kod" to polecam "regułę czterech" (nie pamiętam kogo ^^') i "anioły i demony" dana browna.[/quote:b4a2933030]

Ja czytałam i "kod" i "anioły i demony". Ewentualnie jest fajne ale szczegół: obie książki mają taką samą fabułę! Ktoś jest zły, chce kogoś zabić, główny bohater znajduję sobie dziewuszysko do pomocy, zakochują się w sobie i, oczywiście, ratują świat.[/quote]
Gość

Post autor: Gość »

Ja się twardo trzymam i przez I półrocze nie przeczytałam żadnej lektury (KSIĄŻKI czytałam, ale LEKTUR do rąk nie biorę) - jakoś to słowo jest dla mnie do tego stopnia zniechęcajace, że nawet książka, która w normalnych warunkach mogłaby mi się podobać, w tej formie nie daje się przeczytać (ale to chyba jakaś taka ogólna moja właściwość - kiedy jestem do czegos muszana to bronię się przed tym rencyma i nogyma).
A co do Kamieni... - chociaż mi osobiście niezbyt leży taka tematyka, to muszę przyznać, że ta LEKTURA nie jest najgorsza (sama się dziwię, że te dwa słowa wystąpiły u mnie w jednym zdaniu), jest napisana przystępnym stylem i sama fabuła nie jest specjalnie nudna. Zważywszy na mój stosunek do lektur można przyjąć, że moja ocena jest zdecydowanie pozytywna.
ODPOWIEDZ